Jiří Dlouhý Centrum pro otázky životního prostředí UK Výuka v otevřeném virtuálním prostoru – Wikipedie, nebo vlastní wiki?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
NAŠE DOSAVADNÍ ZKUŠENOSTI S PŘEDMĚTEM NOVÉ METODY VZDĚLÁVÁNÍ.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
IES – jak na to *** Základní ovládání U stránek s nadpisy různé úrovně se automaticky vytváří obsah Toto je klíčové tlačítko. Klepněte a můžete ihned.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Informace – vyhledávání informací
Týmová spolupráce s využitím Google Code
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Maturita 2015.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Metodická podpora úprav RVP ZV
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Myšlenkové mapy Nina Čevorová
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Novinky a strategie společnosti Vema, a. s.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
E-learning ve výuce na SŠ
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Wikipedie Vojtěch Dostál wikimedia.cz.
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Základní prvky internetového prohlížeče
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Sbírky online v novém webu Českého muzea výtvarných umění v Praze Vladimíra Mazačová, Tomáš Psohlavec, AiP Beroun s.r.o.,
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/18.
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Anotace Žák se seznámí s prostředím aplikace MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Orientuje se v prostředí aplikace MS Word Speciální.
Projekt METODIKA II Vítejte na dnešní prezentaci.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
FIT-GUIDE SOFTWAROVÉ INŽENÝRSTVÍ 1 JAN ČECH, MICHAL KARTÁK, VERONIKA NOSKOVÁ, PAVEL KREJČÍ, TOMÁŠ VOSYKA.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Tvorba e-learningových kurzů v LMS Moodle
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING 2. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Schola Ludus pro 21. století Iniciativa pro přípravu celonárodního projektu v oblasti „Vzdělávání pro konkurenceschopnost” z prostředků EU Schola Ludus.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING 2. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Kapitola 5: Úvod do analytických technologií Webu Vítězslav Šimon (SIM0047) Adaptivní webové systémy (AWS)
27. uživatelská konference 26. – 27. května 2016, Velichovky Zákaznický portál Jiří Cabal.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Office 365 a SharePoint Online na Filozofické fakultě UK
Nástroje podpory uživatelů
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
2. Jak si snadno vytvořit nový vzor pomocí bloků.
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Tereza Bížová Představení se.
Co bychom měli také o internetu vědět
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Jiří Dlouhý Centrum pro otázky životního prostředí UK Výuka v otevřeném virtuálním prostoru – Wikipedie, nebo vlastní wiki?

Wiki software Umožňuje tvorbu textů, úpravy, aktualizace Jednoduché editační prostředky Demokratizace webového prostoru Možnost dialogu Prostor pro spolupráci

Příklady využití wiki společná znalostní báze, encyklopedie, brainstorming, diskuse, skupinový projekt, vytváření seznamů, sbírka odkazů, psaní společných textů, knih, budování archivu.

Čistá wikiWikipedieVlastní wiki pro výuku AnonymníPřispívající uživatelé jsou zaznamenáváni Uživatelé jsou zaznamenáváni Obsah je "veřejná doména" Obsah dostupný pod licencí CC BY–SA Můžeme volit různé autorské licence pro různé stránky Obsahuje pouze textObsahuje obrázky, videa Můžeme vkládat obrázky, videa, aplikace NestrukturovanáČástečně strukturovaná Můžeme řídit strukturu Konsensus komunityČástečně moderováno dobrovolníky Můžeme volit, kdo bude moderovat Otevřený přístup Přístup můžeme omezovat dle našich potřeb Kdokoliv může číst a editovat kteroukoliv stránku Prakticky kdokoliv může editovat Různá přístupová práva pro různé stránky a různé autory Kolektivní pracovní prostory Soukromé pracovní prostory Samostatná aplikaceSamostatná aplikace provázána s dalšími projekty WF Možná integrace s dalšími projekty, včetně projektů WP Foundation Nikdy neukončená Může stanovit lhůty Obsah „tak jak je“Obsah je editován komunitou, recenzní řízení pro „Dobré“ a „Nejlepší“ Můžeme zavést recenzní řízení, hodnocení a zamykání stránek

Vlastní wiki Plusy – Vlastní pravidla, situace – „Plně pod kontrolou“ Mínusy – Musíme se starat i o software a hw – Nutnost updatů, záloh apod. – Boj se spammery a hackery

Psaní do Wikipedie - klady Volná přístupnost – autoři=žáci vědí, že jejich dílo bude volné a užitečné „věčně“ Není třeba se starat o sw Jsou dostupné podrobné návody, většinou i v češtině Jsou dostupná jasná pravidla, jak má článek vypadat (+ pravidla Dobrý, Nejlepší) Jasná pravidla zacházení s autorskými právy, kontrola roboty Širší komunita editorů – mohou učiteli pomoci Využití odkazů na další stránky, obrázky z Commons atd.

Psaní do Wikipedie - zápory Učitel sám by měl dobře chápat principy Wikipedie (Ověřitelnost, Nezaujatý úhel pohledu, Žádný vlastní výzkum) Učitel musí mít dostatečné znalosti autorského práva Při práci na kontroverzních tématech možnost útoků ze strany komunity

Příklady školních projektů CZ – Málo – když už, tak učitelé často nedávají vědět EN – Velmi oblíbené, každoročně několik desítek projektů, – Nejúspěšnější „Murder, Madness and Mayhem“ – za 15 týdnů 12 článků – 3 Exc, 8 Good

Alternativní cesta – vlastní rozsáhlejší wiki Příklad Důvody použití vlastní wiki – Možnost využití i pro jiné, než encyklopedické texty – Možnost recenzního řízení a hodnocení hesel recenzenty Co největší propojení s WF projekty – Obrázky na Commons – Jednoduché propojení na hesla na WP – Stejná licence

Název stránkyEnviwikiWikipedie Biodiverzita ‎ 12 Globalizace121 Voda31 Koloběh vody62 ISO – Bioplynová stanice ☺ 2– Slaměný dům ☺ 8– Vzduch61 Vegetační stupně ☺ 13 Komunální odpad ☺ 2– Koloběh uhlíku 13 Červená kniha ☺ 4– Koloběh síry ☺ 21 Krajina171 Ekosystém31 Koloběh dusíku41 Koloběh fosforu1– Atmosféra Země101 Srovnání pozice ve vyhledávačích