M ODELOVÁNÍ SYSTÉMU POMOCÍ USE CASE Jan Kožusznik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program pro rychlé hlášení poruch strojů a zařízení
Advertisements

Čísla stran v Microsoft Office Word
Po spuštění programu se Vám objeví následující okno Dbejte, aby bylo zaškrtnuté pouze okénko Student. Nevyplňujte uživatelské jméno ani heslo.
Zadáme adresu: posta.echotebor.cz mail.echotebor.cz (zadáváme bez www!!!)
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Využití potenciálu mobilního kanálu
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Diagramy případů užití.
Seznam v iPhone Podrobný návod jak mít od seznamu v iPhone Jakub Dlouhý
Analytická studie Datový model Funkční model Scénáře použití
SmartPhone start - Apple iPhone
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Microsoft ® Lync ™ 2010 Školení k delegování. Cíle V tomto kurzu se dozvíte, jak provádět následující akce: Nastavení přístupu delegáta v aplikaci Outlook.
ČVUT Praha, Fakulta elektrotechnická Diplomová práce Informační systém házenkářského turnaje Petr Plodík.
Informační systémy Modelování dynamiky objektového modelu. Koncepce modelu v programu MS Visio.
Proces řízení projektu
Hromadná korespondence, makro
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Databázové systémy 2 Cvičení V Ing. Tomáš Váňa Fakulta elektrotechniky a informatiky
MS Word Snímek č. 2 MS Word Revize dokumentu a komentáře  Pokud zapnete funkci Sledování změn, aplikace Word vloží značky tam, kde provedete.
Hromadná korespondence
Zakázkový systém Romana Pavelková Skalský Dvůr
Databázové systémy Přednáška č. 7 Uživatelské rozhraní.
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Dokumentace informačního systému
Uvodni strana. Řešitelský tým Vedoucí pracovník Roman Čapek Řadoví zaměstnanci Petr Kotál Bohumír Baier
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
Databázové modelování
TVORBA COMBA V POHLEDECH Martina Musilová. Obsah prezentace * Co je to combo * Jak vypadá combo I. * Jak vypadá combo II. * Parametry comba * Druh comba.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
State Transition Diagram a model řízení 5.Cvičení IS/IT.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
Databázové systémy Datové modely.
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
Závěrečné práce 2005 / 2006 Postup při zadávání témat ZP na OU.
Pexeso Projekt sspš Michal Svoboda.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Aplikace Přijímačky školní rok 2014/2015
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 7 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 2: Základní pojmy Bc. Radek Libovický.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jak sestavit dokument v Apstr 4
Organizace agendy v Google Kalendáři
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
Řízení zásob novinky, upozornění, doporučení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 5.
Jak na aktuality.
Informační systém univerzity
iFIS*WebMailer Průvodce produktem
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
5 tipů pro zjednodušení práce
pro celoživotní vzdělávání. Podrobný návod ke studiu.
Transkript prezentace:

M ODELOVÁNÍ SYSTÉMU POMOCÍ USE CASE Jan Kožusznik

R EFERENCE Alistair Cockburn: „Use Cases: Jak efektivně modelovat aplikace“, Computer Press, 2005

T ĚLO SCÉNÁŘE Sekvence kroků z nichž každý obsahuje jednu z možnosti: Interakce mezi dvěma aktéry Validace (abychom ochránili účastníka) Interní změna stavu (v zájmu účastníka)

D OPORUČENÍ 1: P OUŽÍVEJTE JEDNODUCHOU MLUVNICKOU FORMU Podmět … sloveso … přímý předmět … předložková fráze. Systém odečte částku od účetního zůstatku.

D OPORUČENÍ 2: U KAZUJTE JASNĚ „ KDO MÁ MÍČ “. V každém kroku má míč (zpráva a data) jeden aktér.

D OPORUČENÍ 3: P IŠTE Z POHLEDU PTAČÍ PERSPEKTIVY Chybou je psát scénář pohledem systému: „Dostat platební kartu a PIN. Odečíst částku od zůstatku účtu.“ Správná forma je: „Zákazník vloží do bankomatu kartu a PIN.“ „Systém odečte částku od zůstatku účtu.“

D OPORUČENÍ 4: U KAZUJTE PROCES V POHYBU VPŘED Pište kroky na úrovni uživatelských cílů Pokud jste na nižší úrovni, tak přechod znamená otázka „Proč“. „Uživatel stiskne klávesu Tab“ -> aby se dostal do pole “adresa“ -> protože musí zadat jméno a adresu před dalším úkonem „Uživatel zadá jméno a adresu“.

D OPORUČENÍ 5 : U KAZUJTE AKTÉRŮV ZÁMĚR, NE ČINNOSTI Chybou je popisovat pohyby v uživatelském rozhranní (toto je úkol návrháře UR). 1. Systém požádá jméno 2. Uživatel zadá jméno 3. Systém požádá o adresu. 4. Uživatel zadá adresu. 5. Uživatel klepne na „OK“. 6. Systém zobrazí profil uživatele Místo toho takto: 1. Uživatel zadá jméno a adresu. 2. Systém zobrazí profil uživatele.

D OPORUČENÍ 6: V LOŽTE PŘIMĚŘENOU MNOŽINU AKCÍ Krok případů užití označme pojmem transakce (Ivar Jacobson): Primární aktér odesílá požadavek s daty systému. Systém ověří požadavek a data Systém změní interní stav. Systém odpovídá žadateli výsledek transakce. Každou část možno psát jako oddělený akční krok.

D OPORUČENÍ 7: „O VĚŘUJTE, NEKONTROLUJTE ZDA.. “ Špatně: Systém kontroluje, zda je heslo správné Pokud je, systém zobrazí dostupné akce uživateli. Korektně: Systém ověří, že heslo je správné. Systém zobrazí dostupné akce pro uživatele.

D OPORUČENÍ 8: V OLITELNÉ UVEDENÉ ČASOVÁNÍ „Kdykoliv mezi kroky 3 a 5 uživatel bude…“ „Jakmile uživatel má …, systém bude…“

D OPORUČENÍ 9: I DIOM : „P ODMÍNĚNÉ OPAKOVÁNÍ KROKŮ X - Y “ Uživatel vybere jeden nebo více produktů. Uživatel prochází katalog produktů, dokud nenajde ten, který chce použít.

D OPORUČENÍ 9: I DIOM : „P ODMÍNĚNÉ OPAKOVÁNÍ KROKŮ X - Y “ 1. Uživatel vybere položky k nákupu a označí je pro nákup. 2. Systém přidá zvolené položky do zákazníkova nákupního vozíku. Zákazník opakuje kroky 1-2, dokud nepotvrdí, že je hotov. 3. Zákazník nakoupí položky z nákupního vozíku.

R OZŠÍŘENÍ USE CASE Alternativní scénáře Začíná podmínkou, která zdůvodňuje existenci scénáře. 5a- PIN byl zadán špatně již 3X: 5a1. Karta se zabaví a uživatel je informován. Případ užití končí. Ošetření všech případů: Alternativní cesty vedoucí k úspěchu. Primární aktér se nechová korektně. Nečinnost primárního aktéra. Výskyt činnosti „systém ověří“. Nesmyslná nebo žádná odpověď pomocného aktéra. Interní chyba vyvíjeného systému. Neočekávaná nebo abnormální chyba. Kritická provozní chyba systému.

D OPORUČENÍ 11: F ORMULUJTE PODMÍNKU TAK, ABY VYJADŘOVALA, CO BYLO DETEKOVÁNO. Pište, co systém detekoval, nikoliv to, co se stalo. Nepište „ Klient zapomněl PIN “.

Z RACIONALIZUJTE SEZNAM ROŠÍŘENÍ Vyřaďte situace, které není třeba ošetřovat. Omezte se na rozšíření která splňují: Systém musí být schopen detekovat podmínku. Systém musí při výskytu podmínky provést příslušné kroky.