SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

Sedm základních nástrojů managementu jakosti
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA DOBRÝ A MAXIMÁLNÍ EKOLOGICKÝ POTENCIÁL (GEP/MEP)
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Návrh směrnice Organizační změny a optimalizace systemizace Rozpory po projednání s OO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Vysoká škola Báňská - Technická univerzita Ostrava Inovace výuky odborných předmětů na bázi řízení projektu Jana Šarmanová Libor Holub Radoslav Fasuga.
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE ČESKÁ REPUBLIKA Popis metodiky pro konečné vymezení POPIS PROCEDURY.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Metoda FMEA týmová analýza možností vzniku vad u posuzovaného návrhu spojenou s ohodnocením rizik výsledkem aplikace je návrh a realizace opatření vedoucích.
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
PŘÍPRAVA METODICKÉHO POKYNU REKTORA VŠSS KE ZPRACOVÁNÍ DIPLOMOVÝCH PRACÍ Zpracování diplomové bakalářské práce.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Nové metodické trendy udržitelnosti
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Přístup k posouzení rizika
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Risk Analysis Consultants s.r.o
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
AKAD. ROK 2008/2009, LS PRŮMYSLOVÝ MARKETING - VŽ1 P R Ů M Y S L O V Ý M A R K E T I N G 8.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Diplomová práce Autor: Ondřej Renner
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Seminář MD ČR, Alena Heinišová Ekonomické hodnocení investičních akcí na SŽDC, s.o.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Téma 13: Finanční plánování
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Česká inspekce životního prostředí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Optimalizace výrobního procesu s využitím principů štíhlé výroby
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
OPTIMALIZACE LOGISTICKÝCH PROCESŮ VE FIRMĚ BAUER TECHNICS a.s.
Obhajoba diplomové práce
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Úvod, základní principy a cíle
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
JAK DOBŘE NAPLÁNOVAT ZMÍRŇUJÍCÍ OPATŘENÍ NA VODNÍCH NÁDRŽÍCH
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Presentation Title 1st September 2002
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus nv KONEČNÉ VYMEZENÍ - POPIS METODIKY

Úloha HMWB v implementaci WFD (RS) Nástin postupu vymezování Environmentální cíle HMWB Konečné vs. předběžné vymezení Důležité otázky - Shrnutí SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY KONEČNÉ VYMEZENÍ – POPIS METODIKY Obsah

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY ÚLOHA HMWB V IMPLEMENTACI WFD Hlavní cíle WFD všechny vodní útvary musí dosáhnout environmentálních cílů (GES) v roce 2015 posouzení užívání vody z ekonomického hlediska definování programu opatření (PoM) k dosažení cílů …

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY ÚLOHA HMWB V IMPLEMENTACI WFD HMWB v některých případech jsou cíle WFD protichůdné sladění ekologie a ekonomiky užívání vod kvůli přiblížení se k environmentálním cílům (“ekologický potenciál”)

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY ÚLOHA HMWB V IMPLEMENTACI WFD

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Princip (konečného) vymezení navrhnout program opatření určit a ověřit doplňková (nápravná) opatření (RM) určit a ověřit jiné alternativy pro současná užívání a vlivy dokončit program opatření určit odpovídající environmentální cíle (GEP/MEP)

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Navrhování programu opatření Založeno na : –analýze vlivů a dopadů –základním scénáři 2015 –předběžném vymezení Náklady nejsou (zatím) rozhodující “Pravděpodobně nerealizovatelná” opatření (ještě) nezahrnovat

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Ověření návrhu PoM Jestliže navržený PoM by byl příliš nákladný v dosažení GES  odložit konečný termín (2021,2027)  zmírnit environmentální cíle (střední ES) Jestliže navržený PoM nedocílí GES  navrhnout nápravná opatření (RM)

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Nápravná opatření (1) Zahrnout “pravděpodobně nerealizovatelná” opatření (RM) do návrhu PoM –musí být odstraněny současné vlivy (fyz. úpravy) –musí být umožněno dosažení GES Ověřit zda RM budou mít –nepříznivé dopady na současná užívání –nepříznivé dopady na okolní prostředí Náklady na nápravná opatření nejsou (zatím) uvažovány

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Nápravná opatření (2) Pokud mohou být vybrána RM vedoucí k dosažení GES bez vlivu na užívání  zařadit je do PoM  přehodnotit potřebu nákladů PoM a možné požadavky na zmírnění cílů v čase nebo limitech Pokud nemohou být vybrána taková RM  určit jiné alternativy

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Jiné alternativy Musí poskytnout způsob jak zachovat existující užívání (činnosti člověka) Musí nahradit/přemístit existující vlivy (fyz. úpravy) V kombinaci s RM –musí být technicky proveditelné –musí být lepším řešením z hlediska životního prostředí –nesmí být neúměrně nákladné (individuálně)

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY NÁSTIN POSTUPU VYMEZOVÁNÍ Jiné alternativy (2) Pokud mohou být určeny jiné vhodné alternativy  zařadit je do programu opatření  přehodnotit potřebu nákladů PoM a možné požadavky na zmírnění cílů v čase nebo limitech Pokud nemohou být určeny jiné vhodné alternativy  vodní útvar = HMWB

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY KONEČNÉ VYMEZENÍ – POPIS METODIKY Environmentální cíle HMWB Ekologický potenciál vs. ekologický stav cíle určené případ od případu = f (“nezaměnitelné” úpravy) určit PoM nutný pro dosažení GEP v případě že PoM je ohodnocen jako celkově neúměrně nákladný  odložit termín (2021, 2027)  shodnout se na mírnějších cílech (“střední” EP)

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY KONEČNÉ VYMEZENÍ – POPIS METODIKY Konečné vs. předběžné vymezení předběžné vymezení je pouze prvním výběrem –umožňuje rychlý výběr problematických případů –idenifikuje nejvýznamnější vlivy jednotlivé vodní útvary vs. celková hodnocení útvary - kandidáti HMWB ještě mohou být v různých krocích konečného vymezení určeny jako přírodní

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY KONEČNE VYMEZENÍ – POPIS METODIKY Důležité otázky - shrnutí vymezování HMWB nelze provádět odděleně od ostatních bodů WFD (PoM, ekonomické analýzy, …) vícefázová procedura, iterativní proces ověřování určit přiměřený rozsah a úroveň přesnosti pro různé kroky seskupit vodní útvary tam kde je to vhodné

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY KONEČNE VYMEZENÍ – POPIS METODIKY Důležité otázky – shrnutí (2) HMWB ≠ “poškozený” přírodní WB. Začněte včas !!

SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY ÚLOHA HMWB V IMPLEMENTACI WFD