Fyzika Klid a pohyb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
7. ročník Tření, třecí síla Tření, třecí síla.
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Vzájemné působení těles - síla
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Co je pohyb?.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Dynamika.
MECHANIKA.
Mechanický pohyb: Jestliže tělesa mění svoji polohu vzhledem
Newtonovy pohybové zákony
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
Vzájemné působení těles
9. Hydrodynamika.
Přeměny energieje EU peníze školám EU peníze školám
4.Dynamika.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Opakování sedmého ročníku
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
SÍLA TŘECÍ SÍLA VY_32_INOVACE_09 - SÍLA - TŘENÍ.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Pohyb tělesa Klid a pohyb tělesa
Rovnováha a rázy.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_54_POHYB TĚLES TEMA: FYZIKA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Ing. Michaela Štainbruchová
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
1. Urči co se pohybuje snáze?
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Fyzikální veličiny - opakování
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
MECHANIKA.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

Fyzika Klid a pohyb

Fyzika Klid a pohyb Tělesa, která nemění svou polohu vzhledem k okolí jsou v klidu. Tělesa, která mění svou polohu vzhledem k okolí jsou v pohybu.

Fyzika Klid a pohyb Pohybují-li se dvě plochy po sobě, třou se. Tření zmenšujeme namazáním a zvětšujeme zdrsněním ploch. Tření brání v pohybu, ale někdy ho může usnadnit.

Fyzika Klid a pohyb Tělesa zůstávají po určitou dobu v pohybu, i když síla, která je do pohybu uvedla, přestala působit. Tato vlastnost těles se jmenuje setrvačnost.

V kterém případě dochází k největšímu a v kterém k nejmenšímu tření? Fyzika Klid a pohyb V kterém případě dochází k největšímu a v kterém k nejmenšímu tření? NEJVĚTŠÍ NEJMENŠÍ

Fyzika Klid a pohyb Kdy je tření menší? MENŠÍ VĚTŠÍ

Autobus prudce zastaví. Vyznač šipkou směr pádu cestujících. Fyzika Klid a pohyb Autobus prudce zastaví. Vyznač šipkou směr pádu cestujících.