ROVNOMĚRNÝ POHYB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁCE VYKONANÁ PLYNEM.
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Dráha, rychlost, čas.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
PRÁCE, ENERGIE, VÝKON hanah.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
Kinematika hmotného bodu
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
Základy kinematiky Kinematika hmotného bodu.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
Pohyb rovnoměrný.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jak si ulehčit představu o kmitání
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Rovnoměrně zrychlený pohyb
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Fyzika - mechanika.
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ZRYCHLENI.
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
Eva Voříšková Radek Straka Lucie Klejnová Jiří Huněk
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jiný pohled - práce a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_25.
VOLNÝ PÁD.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. Přednáška – BBFY1+BIFY1 základy kinematiky
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Pohyb a klid.
polohový vektor, posunutí, rychlost
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
VY_32_INOVACE_11-01 Mechanika II. Mechanická práce.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
VY_32_INOVACE_10-09 Mechanika I. Skládání pohybů.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
VÝKON A PŘÍKON.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
HRW kap. 3, také doporučuji projít si dodatek E
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_06 Název materiáluRovnoměrně.
PaedDr. Jozef Beňuška Definice rovnoměrného pohybu tělesa: Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když za libovolné, ale stejně velké.
Polární soustava souřadnic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název úlohy: 5.2 Volný pád.
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Rovnoměrný pohyb konstantní (stejná) rychlost
Transkript prezentace:

ROVNOMĚRNÝ POHYB

= = = = = = = = Definice rovnoměrného pohybu tělesa = = = = = = = = Rovnoměrný pohyb koná těleso tehdy, když v libovol- ných, ale stejně velkých časových intervalech urazí stejné dráhy.

Velikost rychlosti rovnoměrného pohybu tělesa Graf závislosti rychlosti rovnoměrného pohybu na čase 1 2 3 4 5 3 6 9 12 15

Vektor rychlosti rovnoměrného přímočarého pohybu Vektor okamžité rychlosti rovnoměrného přímočarého pohybu je určen poměrem posunutí a odpovídající doby, za kterou posunutí nastalo.

Rovnoměrný pohyb Rovnoměrný přímočarý Rovnoměrný křivočarý Rychlost má: - konstantní směr - konstantní velikost Rychlost má: - konstantní velikost (ne však směr)

Dráha rovnoměrného pohybu tělesa Graf závislosti dráhy rovnoměrného pohybu na čase 2 4 6 8 10 3 6 9 12 15

Dráha rovnoměrného pohybu tělesa Graf závislosti rychlosti rovnoměrného pohybu na čase 3 6 9 12 0,25 0,5 0,75 1,0 Obsah obdélníku v grafu je číselně roven uražené dráze.

Porovnání pohybů z grafu závislosti rychlosti na čase 1,25 1,0 0,75 0,5 0,25 3 6 9 12 15

Porovnání pohybů z grafu závislosti dráhy na čase 3 6 9 12 15 2 4 8 10

Porovnání pohybů z grafu závislosti dráhy na čase 2 4 6 8 10 3 6 9 12 15 Z porovnání grafů pro pohyby vyplývá: čím větší úhel svírá graf závislosti dráhy na čase rovno- měrného pohybu s časovou osou, tím je větší rychlost pohybu tělesa.

Řešte úlohu: Na obrázku je graf závislosti rychlosti na čase. 3 6 9 12 15 1 2 4 5 Na obrázku je graf závislosti rychlosti na čase. Popište pohyb tělesa, které tento pohyb koná. Sestrojte graf závislosti dráhy na čase, je-li v t = 0 s, s = 0 m.

Test 1 Rovnoměrný pohyb koná hmotný bod, jestliže: a) za libovolné, ale různě velké časové intervaly urazí stejné dráhy, b) za libovolné, ale stejně velké časové intervaly c) za libovolné, ale stejně velké časové intervaly urazí stejná posunutí, d) za libovolné, ale různě velké časové intervaly urazí stejná posunutí. 1

Test Pro dráhu rovnoměrného pohybu platí veličinová rovnice: 2

Test 3 Pro graf závislosti dráhy na čase rovnoměrného pohybu platí: a) čím větší je rychlost pohybu tělesa, tím větší úhel svírá graf závislosti dráhy na čase rovnoměrného pohybu s časovou osou, b) čím je menší rychlost pohybu tělesa, tím větší úhel c) čím větší je rychlost pohybu tělesa, tím menší úhel pohybu s časovou osou. 3

Test 4 Vektor okamžité rychlosti rovnoměrného přímočarého pohybu je určen: a) poměrem posunutí a odpovídající doby, za kterou posunutí nastalo, b) součinem posunutí a odpovídající doby, c) součtem posunutí a odpovídající doby, d) rozdílem posunutí a odpovídající doby, za kterou posunutí nastalo. 4

Test 5 Pro graf závislosti rychlosti na čase rovnoměrného pohybu platí: a) čím větší je rychlost pohybu tělesa, tím větší úhel svírá graf závislosti rychlosti na čase rovnoměrného pohybu s časovou osou, b) čím menší je rychlost pohybu tělesa, tím větší úhel c) grafem je konstantní funkce. 5