1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: 24. 8. 2011 Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde najdete informace o volných pracovních místech?
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Datum vytvoření: Téma: Objednávka Cíl prezentace: Zvládnutí objednávek různých druhů služeb Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Základní názvosloví a mluvnické kategorie Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Zpráva.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFORMAČNÍ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_13.
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_05.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_20.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2014/2015
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL:
Anotace: Anotace: Výukový materiál představuje téma oznámení jako jednoho z druhů informačních útvarů. Seznámí žáky se soukromými, ale i veřejnými oznámeními,
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_16 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ 17.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Sport a psaná média redakční praxe v moderním newsroomu.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Funkční styly.
1. Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Inzerát Cíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátuCíl prezentace: Zvládnutí základů inzerátu.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_319_Slohové útvary AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
Předmět: Český jazyk - sloh Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Kultura.
Novinář. Ten, kdo pracuje v médiích Ten, kdo v médiích „vytváří mediální obsahy“ Vlastnosti: - Bystrost - Rychlé rozhodování - Dobré vyjadřování - Sebejistota.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_323_Zpráva, oznámení AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Administrativní styl PaedDr
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Publicistický styl Znaky a útvary.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Slohové postupy.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Prostě sdělovací styl Prostě sdělovací stylOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
V ZKAZY A POZNÁMKY X SMS Vojtěch Titěra, Ondřej Pokorný, David Kalčík, Adam Navrátil a Vít Kurdějovský.
Publicistické útvary ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_3,4_70 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
INZERÁT Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
ZPRÁVA OZNÁMENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Ukázka zpracování referátu.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název: Publicistický styl Autor: Mgr.Andrea Jílková
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

1

Datum vytvoření: Téma: Datum vytvoření: Téma: Zpráva Cíl prezentace: Cíl prezentace: Zaznamenávání textu v podobě výtahu Časová dotace: Anotace: Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál představuje téma zprávy jako jednoho z druhů informačních útvarů. Seznámí žáky s informačními útvary obecně, poté svou pozornost zaměří na zprávu, její náležitosti a náplň. V průběhu materiálu žáci různé druhy zpráv zpracovávají. 2 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva

3

slohově jednoduché útvary slohově jednoduché útvary bez zvláštního formálního zpracování věcné a objektivní cílem: podat důležitá fakta poskytují informace ze všech oblastí života formou mluvenou i psanou bývají podávány formou mluvenou i psanou prvky: přesnost, úplnost, přehlednost útvary: zpráva, oznámení, inzerát, vzkaz, objednávka VY_32_INOVACE_14 - Zpráva 4

informuje čtenáře nebo posluchače o události, která se již stala informace: stručné, věcné, objektivní hodnocení v závěru bývá obvykle uváděno hodnocení důležité údaje: název akce, místo, datum, časová informace snaha o rychlou a přehlednou informaci nejčastěji se se zprávami setkáváme v novinách, v televizi, rozhlase a na internetu VY_32_INOVACE_14 - Zpráva 5

Třebechovice pod Orebem – Toto půvabné městečko se o svátcích stalo cílem obdivovatelů českých betlémů. Městské muzeum jich pro současnou výstavu vybralo ze své sbírky na třicet. Jsou mezi nimi betlémy skleněné, dřevěné, betlém pana Dřevikovského na Ladovy motivy. Největšímu zájmu se však těšil proslulý třebechovický betlém se 400 vyřezávanými figurkami. Některé z betlémů jsou staré až 150 let. Tyto poklady lidového umění během svátků obdivovalo přes 5 tisíc návštěvníků. a) Pokuste se pro následující zprávu vymyslet jiný název. b) Dozvěděli jste se, kdy k události došlo? 6 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva

1 sportovním utkání divadelním představení tematické besedě zajímavé výstavě 7 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva

Jakou roli hrají zprávy ve vašem životě? Díváte se na zprávy v televizi? Posloucháte je v rádiu? Co se z nich můžete dozvědět? Každého něco více či méně zajímá – jak jste na tom vy? Jaké zprávy vás nejvíce zajímají? Řekněte nějakou zprávu, která vás v poslední době zaujala.ÚKOL: Jste televizní redaktoři. Pokuste se seřadit následující typy zpráv podle jejich přednosti nebo důležitosti. 8 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva Sport, ostatní zprávy z domova, kultura, zprávy ze zahraničí, regionální zprávy, kuriozity, aktuální zprávy o povodních.

9 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva

10 společensky vhodné Víte, kdy není společensky vhodné mít mobilní telefon zapnutý? nutné dodržovat pravidla pravopisu Je nutné dodržovat pravidla pravopisu při psaní SMS zpráv? operátory kteří působí v ČR Znáte operátory, provozovatele sítí mobilních telefonů, kteří působí v ČR ?

N APIŠTE SMS ZPRÁVU KAMARÁDOVI ( KAMARÁDCE ). V YBERTE SI NĚKTEROU Z UVEDENÝCH MOŽNOSTÍ : že nemůžete přijít na domluvenou schůzku že jste vyhráli první místo v běhu na 400 m že přijedete z letního kurzu v plavání dříve že blahopřejete k narozeninám, ale nemůžete přijít na oslavu že nevíte, co bylo za domácí úkol na následující den VY_32_INOVACE_14 - Zpráva 11

12 VY_32_INOVACE_14 - Zpráva

VY_32_INOVACE_14 - Z PRÁVA 13