PACS (Picture Archiving and Communications Systems)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Eva Chmelová, Petr Bělík 4. březen 2012
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Připojení k internetu.
Monitorovací systém Asistent
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Kvantifikace aktuálního ekonomického přínosu ePACS
Přídavná zařízení.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Digitální obrazová informace a systémy PACS
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.
Radiologický informační systém Marek Mechl
Audit IT procesů ve FNOL
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Informační podpora managementu
Řešení elektronického docházkového systému Vema
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Tvorba dokumentů – kritéria Obsah a forma –aktuálnost a správnost informací, variabilní data, –forma adekvátní příjemci, estetika, –účelná struktura, členění.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Výměna dat s klasifikovanými systémy Bezpečnostní oddělovací blok Libor Kratochvíl ICZ a.s
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
GAPP System, spol. s r. o. Typizované konfigurace, příklady nasazení a další možnosti řešení Workshop 16. září 2010 Workshopy "Komplexní virtualizace IT.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Využití procesního řízení při správě nemocničního informačního systému ve VFN Všeobecná fakultní nemocnice Jiří Haase 20. května 2003.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Krajský úřad Libereckého kraje
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Technické řešení PostSignum QCA
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2008 v Brně Od bezfilmových nemocnic k bezfilmovému Ústeckému kraji Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
Radiologická klinika FN Brno
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
PACS Picture Archiving and Communication System
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Jak spočítat efektivitu implementace PACS řešení v nemocnici Mgr. Michal Pokorný ICZ a.s
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Řešení podpory výuky v oblasti zpracování medicínské obrazové informace v rámci projektu MeDiMed Dostál, O., Javorník, M.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Petr Fodor.
Bezpečnost dat.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŘÍZENÍ PROCESU POČÍTAČEM
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

PACS (Picture Archiving and Communications Systems) Lékařská informatika František Válek

Slovníček pojmů PACS Telemedicína DICOM HL7 Picture Archiving and Communications Systems informační systémy pro archivaci a přenos obrazů pojem zavedl Dr. Andre Duerinckx Telemedicína elektronická výměna medicínských informací mezi poskytovateli zdravotní péče a pacienty nebo mezi poskytovateli zdravotní péče s cílem zdokonalení zdravotní péče DICOM Digital Image and Communications in Medicine komunikační standard pro snímání a přenos digitálních informací v medicíně HL7 Health Level Seven společnost akreditovaná pro vydávání standardů u ANSI (American National Standards Institute) v oblasti péče o zdraví

Přínosy Pro pacienty Legislativní Pro životní prostředí zkrácení diagnostického procesu zkrácení délky hospitalizace - rychlejší a kvalitnější léčebný proces výměna dat mezi pracovišti - méně vyšetření méně radiační zátěže, méně čekání Legislativní snadná archivace dohledatelnost dokumentace podklad pro soudní řízení Pro životní prostředí omezení filmů a chemikálií

Přínosy Medicínsko-technologické Ekonomický – šetření na využití možností zakoupených přístrojů pokrok v medicíně Ekonomický – šetření na filmovém materiálu chemikáliích opakovaných vyšetřeních převozech pacientů Pro marketing nemocnice regionální postavení nemocnice akreditace a certifikace důvěra pacientů, důvěra ZP

Digitální rentgenové obrazy Výhody dlouhodobá archivovatelnost snížení provozních nákladů při vybudovaném PACS archivu ukládání informací na místních i vzdálených digitálních úložištích okamžitý přístup k uloženým datům dálková spolupráce nemocnic – telemedicína přenášení obrazů po síti v rámci nemocnice digitální zpracování obrazu (úprava, editace, komparace) operativní tvorba edukačních a výukových materiálů minimální prostorové nároky na elektronický archív

Digitální rentgenové obrazy Nevýhody závislost na složitém hw a sw vybavení vysoké pořizovací náklady (i menší archív v sestavě např. archivovací server, 2 diagnostické prohlížecí stanice a 10 klinických prohlížecích počítačů s příslušným sw znamená investici v řádu 2-3 milionů) relativně složitá obsluha a údržba systému nutnost přítomnosti správce PACS v nemocnici (resp. jeho dostupnost při poruše systému) nutnost zabezpečení dat

Rentgenové snímky na filmech Výhody tradičně nejrozšířenější forma zkušenosti lékaři ostatních odborností umí odečíst rentgenový snímek

Rentgenové snímky na filmech Nevýhody vysoké provozní náklady (nákup rtg kazet, fólií, filmů, chemikálií, jejich likvidace…) nutnost temné komory spojené s údržbou a provozem vyvolávacího systému náročnost na archivaci (zejména prostor) nemožnost postprocessingu obrazu nemožnost primárního přenosu obrazu po sítích nemožnost vzdálené spolupráce více lékařů využitím internetu nepraktičnost a neoperativnost pro další mezioborovou spolupráci existence pouze jediného originálu rentgenového filmu

Struktura systému MODALITY přístroje poskytující PACS obrazová data (CT, NMR, …) digitální výstup podpora DICOM 3.0 přímo připojitelné k serveru (prostřednictvím datové sítě 100Mb/sec., s vlastní konfigurací na modalitě a serveru)

Struktura systému SERVER Ukládání a řízení přenosu dat Vlastnosti směrem z modalit na server směrem ze serveru k prohlížení, příp. k přesunu dat k jinému PACSu (DICOM kompatibilnímu) TCP/IP LAN/WAN přístup, lokální nebo vzdálený, Internet/Intranet Vlastnosti vlastní databázový management webovský server - nástroje pro dlouhodobé archivy a pro vyhledávání, vzdálenou konfiguraci bezpečnostní uživatelská autentifikace (SSL, https)

Struktura systému ZOBRAZOVACÍ STANICE zobrazují data ze serveru (archivu) a z jiných zdrojů kompatibilních s DICOM (např. jiný PACS, CD, HD, z Internetu). Rozdělení podle úrovně funkcionality diagnostické - s nejvyšší funkcionalitou, pro práci radiodiagnostiků klinické - s funkcionalitou odpovídající klinickým konzultacím WWW - s www funkcionalitou pro klinické, orientační a studijní účely

Standard DICOM Zahrnuje požadavky na Digital Image and Communications in Medicine - komunikační standard pro snímání a přenos digitálních informací v medicíně. http://medical.nema.org/dicom/2004.html Zavedený a rozvíjený od roku 1992. Současná verze 3.0. Vychází ze standardu ACR-NEMA (American Collage of Radiology medical image – National Electrical Manufacturers Association). Zahrnuje požadavky na síťové prostředí – komunikace pomocí standardu TCP/IP offline prostředí – souborový systém a operace s CD-R, apod. výměnu dat mezi zařízeními, sémantiku příkazů úroveň shody se standardem služby, grafické objekty, časové průběhy signálů, zprávy, tiskárny

Standard DICOM Praktické využití Problémy diagnostické LCD panely využívají vjemového spektra lidského oka, kde je lidské oko nejcitlivější – spektrální citlivost využití maxima detailů v obraze - nastavení spektra – GAMMA, nastavení jasu (Luminance) Problémy možnost GAMMA korekce u LCD převod analogových signálů na digitální rozlišení LCD (běžné 1600x1200, potřebné např. 2560x2048) jas (běžné 250 cd/m2, potřebné 750 cd/m2) změna jasu má vliv na změnu kontrastu dostatečně kvalitní grafická karta kalibrace standardem DICOM

Náklady analogového provozu Chemikálie: Vývojka 2x20l 1980 Kč 500 filmů Ustalovač 2x20l 1250 Kč 2000 f. Filmy: 18x24 100 listů 1960 Kč 19,60 Kč/kus 24x30 3280 Kč 32,80 Kč/kus 35x43 6860 Kč 68,60 Kč/kus

Náklady analogového provozu Výchozí předpoklady: film 35x43, vývojka, ustalovač, 2 plachty filmu na jedno vyšetření (80 Kč/1 plachta) jednotkou je vyšetření (pokud neuvedeno jinak) #/den #/rok cena/rok náklady na vyšetření (cena filmů a chemického materiálu) 100 28 800 2 304 000 sledování nákladů ve formě prostoru (2000Kč/m2/rok) [m2] 150 300 000 náklady na likvidaci filmů a chemického materiálu 203 000 počet ztracených vyšetření 50 4 000 počet opakovaných vyšetření 8 000 náklady na dopravu pacientovy dokumentace do jiných ZZ [km] 200 57 600 403 200 náklady na správu fyzického archívu snímků vč. zápůjční služby (spíše platy arch. zaměstnanců, pomocných zam.) [roční plat zaměstnance] 120 000 CELKEM 3 439 200

Náklady PACS provozu Prvotní pořizovací náklady: PASC archive – SW PACS archive – HW – server PACS archive – HW – místo pro ukládání snímků diagnostické stanice - 5 lepších + 5 stand. klinické stanice - 5x software pro diagnostické stanice – 10x software pro klinické stanice – 5x služby spojené s instalací a rozběhem

Porovnání nákladů na provoz

Firmy, systémy ICZ: AMIS*PACS http://www.icz.cz Komunikační standardy – DICOM, HL7 Výrobce - RASNA Imaging Systems Reference ÚVT Masarykovy univerzity v Brně Masarykův onkologický ústav v Brně Fakultní Thomayerova nemocnice Praha

Firmy, systémy STAPRO: TomoCon PACS http://www.stapro.cz Komunikační standard – DICOM 3.0 Výrobce – Tatramed Bratislava Reference Fakultní nem. U sv. Anny, Brno  (14 modalit, přes 1,2 TB obrazových dat) Onkologický ústav sv. Alžbety Bratislava Nemocnice Hořovice Nemocnice České Budějovice (zkušební provoz) Nemocnica ministerstva obrany, Bratislava

Firmy, systémy OR-CZ: MARIE PACS http://www.orcz.cz , http://www.mariepacs.cz Komunikační standardy - DICOM 3.0, HL7 Výrobce - Toshiba Reference Nemocnice Břeclav Nemocnice Havlíčkův Brod Okresní nemocnice Tábor

Masarykův onkologický ústav Brno Provozuje zařízení připojená k PACS (22 modalit): Počítačový tomograf 2x RDG Digitální mamograf RDG Analogový mamograf s digitální stereotaxí RDG Magnetická rezonance RDG  Ultrazvuky 5x RDG Angio-linka RDG Skiagrafie RDG Skiaskopie RDG Gamakamera ONM PET ONM Kolonoskopie GASTR Gastroskopie GASTR C–rameno CHIR Cystoskopie URO Bronchoskopie BRONCH Mikroskopy 2x PAT

Zdroje informací Telemedicína Brno – metropolitní PACS http://www.telemedicinabrno.cz Česká společnost nukleární medicíny http://www.csnm.cz/pacs/ ICZ http://www.icz.cz STAPRO http://www.stapro.cz OR-CZ http://www.orcz.cz AURA http://www.aura-group.cz AGORA http://www.agora.cz DICOM http://medical.nema.org Health Level 7 http://www.hl7.org