Tunelářské klasifikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Advertisements

Geotechnický monitoring při výstavbě stanice Nádraží Veleslavín Tunelářské odpoledne 1/2013, Ebermann, Vinter & spol. 1 GEOTECHNICKÝ MONITORING PŘI VÝSTAVBĚ.
Geotechnický průzkum Vít Černý.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
Zatížení obezdívek podzemních staveb
Vzájemná poloha přímek
Vymezení předmětu pružnost a pevnost
Prostý beton - Uplatnění prostého betonu Charakteristické pevnosti
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
VODA A VODNÍ REŽIM V ZEMINÁCH PODLOŽÍ
KIV/ZI cvičení 8 Tomáš Potužák.
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Globální analýza prutových konstrukcí dle EN
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Tunelové systémy a soustavy
Primární a sekundární napjatost
Funkční řešení porcelánových nádob
Fyzika.
Příklad.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
4.2 Struktura povrchu - předepisování
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
PODZEMNÍ STAVBY NATM Ústav geotechniky.
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
GEOTECHNICKÝ MONITORING
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
INVERZNÍ ANALÝZA V GEOTECHNICE. Podstata inverzní analýzy Součásti realizace inverzní analýzy Metody inverzní analýzy Funkce inverzní analýzy.
Interakce konstrukcí s podložím
Mechanika zemin a zakládání staveb
GEOTECHNIKA GEOTECHNICS, VYSOKÉ TATRY –ŠTRBSKÉ PLESO, ZDOKONALENÍ PROGNÓZY HODNOT PARAMETRŮ POKLESOVÉ KOTLINY PŘI RAŽENÍ KOLEKTORŮ.
Změny v SOILINu ve SCIA Engineer oproti Nexis32
HYDRAULICKÉ PARAMETRY ZVODNĚNÝCH SYSTÉMŮ
GEOTECHNICKÝ MONITORING
Podklad č. 0. © 2014 ISATech s.r.o. Odpadové fórum 2014 Zařízení pro vyhodnocování velmi malých propustností H. Semíková, P. Bílý, J. Kasíková, R. Kovářová,
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti, ·      mezní.
Návrh složení cementového betonu.
Hydraulika podzemních vod
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PROTLAČOVÁNÍ. Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží.
Klasifikace hornin. Horninový masiv Diskontinuita Diskontinuita se váže na rovinu či plochu oslabení v horninovém masivu. Je to společný výraz pro: Prasklinu.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MM
Klasická ražba tunelů.
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Zakládání na skále.
Diskontinuita – nesouvislost
Jan Pruška, ČVUT v Praze, FSv
Příklad 6.
Priklad 2.
Primární a sekundární napjatost
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
STATICKÉ ŘEŠENÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB
Klasifikace hornin.
135ICP Příklad 1.
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
© 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby
Transkript prezentace:

Tunelářské klasifikace PODZEMNÍ STAVBY Tunelářské klasifikace Ústav geotechniky

KLASIFIKACE PROSTŘEDÍ PRO PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ = jeden ze základních výstupů GT průzkumu pro PS = správné a výstižné, současně i maximálně zjednodušené ohodnocení masívu (případně jeho chování) z pohledu podzemního stavitelství Klasifikační systémy IG (popisují prostředí) GT (popisují vlastnosti) účelové (zde i tunelářské) Tunelářské klasifikační systémy popisné číselné Standardně se klasifikační systémy prolínají a překrývají

Popisné klasifikace Klasifikace podle ražnosti: dnes již zastaralá, ale často (verbálně) používaná; popisuje horninu tak, jak se chová při ražení 0 (zvláštní stupeň ražnosti – „litá skála“) 1. 2. 3. stupeň ražnosti Klasifikace podle zvodnění Z1 (čelba suchá) Z2 (výrub suchý, po 8 hod. z puklin lokálně kape; 0,05÷0,1 ls-1) Z3 (čelba mokrá, ve výrubu drobně prší; 0,1÷0,5 ls-1) Z4 (velký přítok; > 0,5 ls-1)

Klasifikace podle stability nevystrojeného výrubu [tzv Klasifikace podle stability nevystrojeného výrubu [tzv. „volné rozpětí“ = „volná délka“ l*] podle Laufera Diagram: 7 tříd horniny doba stabilnosti při volném rozpětí zabezpečení výrubu

Klasifikace podle rakouské normy ÖNORM B2203/1994: popisuje horninu podle jejího chování ve výrubu a podle příslušného horninového typu přiřazuje požadavky na výlom a jeho zabezpečení. Oceňuje horninové prostředí i z pohledu nákladů na ražení Horninový typ A (A1 – stabilní, A2 - mírně lámavá) Horninový typ B (B1 – lámavá; B2 – silně lámavá; B3 – drobivá, vysýpavá) Horninový typ C (C1 – odprýskavá; C2 - tlačivá; C3 – silně tlačivá; C4 – tekoucí; C5 - bobtnavá)

Číselné klasifikace Používají se pro „ulehčení“ klasifikace. Místo často obšírného popisování horninového prostředí příp. jeho chování ve výrubu, přiřazují masívu jedno číslo (index) v němž by mělo být obsaženo ocenění horninového prostředí (= jeho kvality z pohledu tunelování, chování výrubu při postupu prací i obtížnosti tunelování) Často lze s použitím tohoto indexu (v úvodních fázích projektu) i navrhovat KLASICKÉ MODERNÍ

Číselné klasifikace klasické (1 parametr) Klasifikace podle M. M. Protodjakonova Vychází pouze z pevnosti horninového tělíska v jednoosém tlaku σc; zcela zanedbává strukturně-texturní stavbu horninového masívu Je dána součinitelem pevnosti podle Protodjakonova fP fP = 1 odpovídá práci 98 067 J potřebné k rozpojení 1 m3 horniny Horninu dělí do X tříd (s V podtřídami); přiřazuje jim stupně pevnosti s verbálním popisem druhu či typu horniny, součinitel pevnosti fP a úhel tření (tj. pevnosti) podle Protodjakonova φP Klasický tvar: Zahrnutí stupně rozpukání: Úprava podle Barona:

Klasifikace podle K. Terzaghiho Třídí horniny podle jejich stupně oslabení (puklinami); nepočítá s pevností horniny Přiřazuje horninám coučinitele tlačivosti podle Terzaghiho cT´ a cT´´ Horninu dělí do 9 typů Je jistým doplňkem klasifikace Protodjakonovy (byla snaha o vzájemné převody)

Číselné klasifikace moderní RQD (index Rock Quality Designation) [D. U. Deere a J. Hendron, 1967] jednoparametrická Vychází z výnosu jádra průzkumného vrtu: ve štolách a tunelech: RQD = 115 – 3,3 Jv (Jv…počet puklin v 1 m3 masívu) klasifikace již v počátečních fázích průzkumu (při vrtných pracech) silně závisí na kvalitě vrtání nelze použít pro horniny silně rozpukané či rozdrcené [kdy RQD = 0] Vrtné jádro

Číselné klasifikace moderní - víceparametrické RSR (index Rock Structure Rating) [G. E. Wickham, 1972] Je dán Σ možných klasifikačních bodů pro 3 parametry: RSR = A + B + C A…geologické podmínky; B…hustota a orientace ploch dělitelnosti vůči směru ražení; C…stav puklin a zvodnění výrubu RSR se pohybuje v rozmezí 26÷100 bodů (26÷27 bodů = tlačivé horniny; ≥ 78 bodů => potom netřeba vyztužovat) tato klasifikace je vhodná do pole s minimální podporou zkoušek a měření (jen s tím, co si geolog nese s sebou)

Q (index Quality) [NGI – Norský geotechnický institut – Barton, Loset, Lien, Lunde, 1974] vychází ze 6 parametrů horninového masívu: Jn…počet a vzájemný vztah puklinových systémů; Jr…vliv drsnosti a spojitosti puklin; Ja…vliv výplní puklin a charakteru horniny; Jw…zvodnění a hydrostatický tlak; SFR…vliv napjatostního stavu masívu Q se v 9 skupinách pohybuje od 0,001 (zcela extrémně špatná) do 1000 (extrémně výborná) z parametrů i kvality lze stanovit horninový tlak, volné rozpětí l*, navrhovat výstroj ap. tato klasifikace je zdánlivě velmi přesná, ale velmi komplikovaná a je vhodná spíše pro kvalitnější skalní horniny (např. viz Skandinávie). Ne zcela vhodná pro NATM

RMR (index Rock Mass Rating) [Z. T. Bieniawski, 1976, úprava 1989] Vychází ze 6 parametrů: RMR = A+B+C+D+E–I A…kvalita horniny (σc); B…RQD; C…frekvence puklin; D…charakter puklin; E…přítomnost a tlak p.v.; I…orientace puklin vzhledem k ose tunelu (resp. ke směru ražení) RMR dělí masív do V tříd (od 100 do 20 a méně bodů) s přiřazením volného rozpětí l* a tomu odpovídající doby stability nezajištěného výrubu, resp. doporučení způsobu ražby. Tato klasifikace je velmi moderní (vhodná pro NATM). Je vhodná pro horniny v ČR

QTS (Quality Testing Systém) [O. Tesař] Moderní 5-ti parametrická klasifikace, jediná originální česká V závislosti na velikosti (obvykle šířce) výrubu zavádí i tzv. technologické skupiny (Ia; Ib; II; III; IV) s přiřazením podmínek pro ražení Tato klasifikace je blízká RMR (Bieniawski) Řada dalších klasifikací Vztahy mezi klasifikací QTS a dalšími klasifikačními systémy

Klasifikace prostředí pro účely protlaků M. Šedivý a E. Voldřichová, 1985 6-ti parametrický Protlačovací Index: PI = 1.+2.+3.+4.+5.+6. 1. (typ zeminy); 2. (zvodnění); 3. (bobtnání); 4. (deformace zeminy na plášti protlačované trouby – konvergence); 5. (mocnost nadloží); 6. (vliv plynulosti protlačování) cekem V kategorií zeminového prostředí (dobrá až extrémně špatná) pro jednotlivé kategorie jsou popsány možné potíže během protlaku z PI lze odvodit i nutnou protlačovací sílu