Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Složení počítače a základní pojmy
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE operační systémy
Systémový software Aplikační software
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Základní součásti PC Základní Škola.
Složky a soubory Zdeněk Jelínek pátek, 21. listopadu 2014.
Základní pojmy V informatice.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
Opakování učiva pro 7. ročník
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dana Zischková Název:VY_32_INOVACE_41_PODZIM Téma: Výklad na téma PODZIM Číslo.
Opakování hardware a software.
Práce s operačním systémem
Jak pracuje počítač 2 Název školy
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Operační systém Windows - - organizace dat na disku
Referát č.8 Daniela Venusová.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.
Identifikátor materiálu: EU
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Informatika Soubory a složky
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_05_ Počítačová myš, práce s myší Téma: Počítačová.
Mgr. Barbora Pilárová Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět: Informatika VY_32_INOVACE_05_SOFTWARE.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Textový editor Lada Juráňová.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
INFORMATIKA – složky a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační systémy, formáty souborů pro 4.ročník ZŠ, vytvořeno: duben 2012 Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žáci se formou prezentace seznamují s pojmy operační systémy a formáty souborů. Prezentaci využívám nejdříve k výkladu učiva po jednotlivých snímcích, při opakování učiva spustím celou prezentaci.

Operační systémy Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to ten nejdůležitější program v počítači. Ovlivňuje všechny ostatní programy, které jsou v počítači nainstalovány.

Operační systém umožní, že vidíte na monitoru šipku, která se posunuje podle toho, jak na stole pohnete myší.

Když stiskneš klávesu s písmenem M, zobrazí se na monitoru písmeno M. To umožňuje také operační systém.

Chcete začít hrát počítačovou hru? Operační systém si pamatuje, kde je v počítači uložena, kde má zvuky, obrázky atd. To vše si pamatuje operační systém, vy jen hrajete hru.

Bez operačního systému by se nemohl na počítači spustit žádný program ani by jste s ním nemohli pracovat.

Operační systém Windows, je nejpoužívanějším operačním systémem na světě. Microsoft Windows je v informatice označení pro několik operačních systémů, které jsou na osobních počítačích nejrozšířenější.

Možná znáte operační systém Linux

Formáty souborů Formát souboru (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Neboť na záznamová media, například pevný disk, mohou být ukládány jen bity, laicky řečeno jedničky nebo nuly, musí být počítač schopen na ně a zpět převést informaci.

Pevný disk Vnitřek disku: blíže lze vidět čtecí a zápisovou hlavu s ramenem, ve vzdálenější části je patrný kotouč horní plotny s hřídelí hnacího motoru ve středu

Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání různých typů informace. Často existuje více formátů pro reprezentaci jednoho typu dat. Je sice možné některé programy přimět, aby otevřely soubor cizího formátu, ale obvykle se pak zobrazí jen jako změť znaků.

Formát souboru je považován za obchodní tajemství, a proto není zveřejněn. Toto je případ formátů sady Microsoft Office. Vývojáři projektu nikdy dokumentaci nenapsali. Soubor označuje v informatice pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém datovém médiu (viz např. pevný disk, disketa, CD, Flash disk).

Soubor může být například dopis, obrázek nebo fotografie ve vašem počítači. Lze říci, že soubor je ucelená informace označená jedním jménem s příponou. Příklad pojmenování souborů : dopis.doc – dokument textového editoru Word tabulka.xls – dokument tabulkového procesoru Excel

Zdroje : Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů: