Zařízení pro trvalé uchování dat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

III/2 XVII A
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Prezentace na téma : Harddisk
Zařízení pro trvalé uchování dat
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Princip magnetického disku
Informatika akademický rok 2013/2014 Optická média.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
INFORMATIKA – záznamová media
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Zařízení pro trvalé uchování dat Josef Draslar Jiří Tvrdík

Obsah pevný disk Disketa CD-R CD-RW DVD nové typy nosičů dat,

Pevný disk Pevný disk je pernamentní magnetické medium, tzn. Takové medium, které uchovává informace i po vypnutí el. proudu. Je součástí každého počítače ( i když mohou existovat vyjímky). HDD i disketová mechanika obsahují tyto základní části: Médium s daty Magnetické hlavy pro čtení a zápis Mechaniku pohybující s hlavami Motorek točíčí s diskem Řadič (elektronický obvod,který řídí práci disku) Rozhraní zajišťující připojení disku k základní desce.

Princip záznamu a čtení Pevný disk pracuje na principu obyčejné audio nebo videokazety (informace je uchována pomocí změny elektromagnetického potenciálu média) s tím rozdílem, že nedochází k přímému dotyku hlavy s médiem. Magnetická hlava se pohybuje v min. vzdálenosti (mikrometry) nad povrchem disku (plave na vzduchovém polštáři vytvořeném aerodynamickým vztlakem).

Historie pevných disků Pevné disky mají za sebou krátkou,ale bouřlivou historii. Jejich sériová výroba pro komerční použití začala v první polovině 80.let. Maximální velikost tehdejších disků byla 5 MB. Přenos dat se uskutečňoval analogově a disky byly většinou veliké “5,25”. Prvním pevným diskům se obvykle říkalo Winchester,dnes se místo tohoto označení používají zkratky HD nebo HDD.(Harddisk). Současní výrobci pevných disků ( IBM, Seageate, Western digital, Maxtor). Dnešní disky mají kapacitu až několika stovek GB. Jejich povrch je tvořen magnetickou vrstvou, která je přikryta vrstvou skleněnou. Přenos dat z elektromagnetické hlavy je digitální o rychlosti několika desítek MB/s a rychlost rotace pevného disku se zvýšila z 3 600 na 7 200 a pak i přes 10 000 ot/min.

Základní struktura pevného disku Mechanika HD (Hard Drive – pevný disk) se skládá z tuhých kovových disků tzv. plotny, které jsou potaženy povlakem oxidu železa a uloženy na sebe ve vzduchotěsně uzavřeném prostoru. Data se na disku uchovávají podobně jako na kazetě, tzn. magnetizováním nebo odmagnetizováním oblastí na desce. Pro obě strany každé desky má HD elektromagnetickou čtecí a zapisovací hlavu, pod kterou se propojovací deska otáčí rychlostí 3 600, 7 200, 10 000 i více ot/ min. Hlav je dvakrát víc než ploten (pro každou stranu plotny) , někdy však nejsou plotny oboustranné a hlav je pak méně. Na každé hlavě se vyskytuje zvlášť část čtecí a část zapisovací . Čtecí hlavičky jsou velmi malé. Všechny hlavy disku jsou napevno připojeny k vystavovacímu raménku, takže nemohou být nastaveny nezávisle na sobě a pohybují se součásně. Při vypnutí disku zajistí mechanika magnetických hlav jejich přistání do parkovací oblasti - hlava se nikdy nesmí dotknout disku a poničit data.

Kvalita disku je určena : kapacitou rychlostí (otáčky, kódování dat) Přenosovou rychlostí Spolehlivostí Typem řadiče

Disketa Disketa je magnetické médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat. Její největší výhodu a důvodem velkého rozšíření byla výrobní cena jak samotných disket, tak i mechanik pro jejich čtení/zápis. Pro pomalost, malou kapacitu a nevelkou životnost je v prvním desetiletí 21. století vytlačována jinými médii.

CD-R CD-R je zkratka označující kompaktní disk s možností zápisu Jedná se o standardní disk ve tvaru kotouče o průměru 12 cm, méně často o průměru 8 cm. Kapacita : 74-80 min. audia a 650 – 700MB Data jsou uložena ve spirálovité stopě začínající u středu disku. Disk je vyroben z polykarbonátového pružného výlisku Do záznamové vrstvy se data zapisují po spirále ve formě mikroskopických vyvýšenin a prohlubní. Tato data potom čte laserový paprsek v CD mechanice.

Na rozdíl od disket a pevného disku, které využívají záznam na magnetickém principu, je CD odolnější vůči chybám způsobeným mechanickým poškozením. Čtecí zařízení mechaniky CD je vybaveno tzv. systémem korekce chyb, který je schopen přečíst i data z mírně poškozených míst disku. Ani CD však není nezničitelné. Jeho nepřítelem je prach, který se může usadit v mechanice nebo v samotném disku.

DVD Zkratka DVD je Digital Video Disc a technologie záznamu a čtení je obdobné jako u CD. Rozdíly spočívají především v hustější záznamu popř. ve 2 záznamových vrstvách. Pouhým okem je rozdíl mezi CD a DVD skoro nerozeznatelný. Záznamová kapacita je však již díky zmíněným vlastnostem mnohonásobně vyšší (běžně 4,8 GB). DVD disky se dnes používají nejčastěji pro záznam filmu, přesto jej jejich kapacita pro běžný film malá a proto se filmy ukládají ve speciálním kompresním formátu MPEG-2. 

Kapacita DVD 2 velikosti DVD (průměr 8 a 12 cm) jednostranná (někdy oboustranná) 2 vrstvy průměr 120 mm: DVD 5 (4,4 GB - jednostranný jednovrstvý disk) DVD 9 (8,1 GB - jednostranný dvouvrstvý disk) DVD 10 (8,8 GB - oboustranný jednovrstvý disk) DVD 18 (5,8 GB - oboustranný dvouvrstvý disk)

Výhody Nevýhody náchylnost k mechanickému poškození záznamové plochy asi 3x kvalitnější úroveň obrazu než u VHS a prostorový zvuk kapacita (2 až 8 hodin videa) pohyb po záznamu (krokování, kapitoly, ...) uložení až osm jazykových záznamů a titulky v 32 jazycích 9 úhlů pohledu formát TV obrazu 16: 9 nebo 4:3 přehráváním se nesnižuje kvalita záznamu lepší zajištění proti kopírování Nevýhody náchylnost k mechanickému poškození záznamové plochy možná změna kompresních formátů

Blu-ray Blu-ray disk patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips, které následně se skupinou výrobců spotřební elektroniky založily organizaci Blu-ray Disc Association (BDA), která převzala dohled nad rozvojem a licencováním samotného formátu.

Tak jako CD, má i blu-ray disk průměr 12 cm  (v menší variantě 8 cm)  Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 80 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Čtecí zařízení pro disky blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků. Maximální (standardní) rozlišení videa na Blu-ray je 1920 × 1080 bodů.

Zdroje http://blu-ray.cz/2007/11/posledni-bariera-ochrany-blu-ray-disku-prolomena/ http://mylms.ic.cz/index.php?text=209-62-princip-zapisu-na-hdd-cd http://cs.wikipedia.org/wiki/Blue_ray http://cs.wikipedia.org/wiki/CD-R http://cs.wikipedia.org/wiki/Disketa http://www.data112.cz/zachrana-dat/popis-hdd/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Pevn%C3%BD_disk