Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Advertisements

Napoleon Bonaparte na cestě k moci
CARSKÁ RUS PETR I. VELIKÝ
Rusko v 18. století Petr I. a Kateřina II.
Petr I. Veliký.
Malý velký muž Císař a válečník
Rusko od konce třicetileté války do poloviny 18. století
(9. června 1672, Moskva – 8. února 1725, Petrohrad),
Rusko.
Rusko a Prusko v 15. – 18. století
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Rusko v 17.–18. století Ruská společnost
RUSKO V 17.A 18. STOLETÍ.
Druhý triumvirát (vznik císařství)
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
Osvícenství.
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Rusko 1853 – 56 – Krymská válka – referát
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Ruský stát a jeho sjednocení
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Raný středověk 5. – 11. století
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Vyber , co sem nepatří absolutismus osvícenství despocie
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Válečné konflikty v Evropě
Rusko uč
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Západní Evropa v 16. století
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Karel Veliký ( ) III-02.
Ruský stát v 16. století.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí IV
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Český stát za vlády Lucemburků
Absolutismus v Rusku po smrti Petra I. následovalo období palácových převratů stabilizaci přinesl až nástup Kateřiny II. ( ) svrhla svého manžela.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Francká říše.
Na Balkánském poloostrově
Svatá říše římská, Rusko
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
ŘECKÉ DĚJINY.
Rusko za prvních Romanovců Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3607_Rusko_za_prvních_Romanovců Autor: Mgr. Kočíř.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Petr I. Veliký, Kateřina II.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Západní Evropa stol..
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Evropa v 17. st..
Petr I. Veliký.
Státy v 18. st..
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
zpracovaný v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
zpracovaný v rámci projektu
Rusko za vlády Petra Velikého a Kateřiny Veliké
Transkript prezentace:

Rusko za Petra I. Velikého a Kateřiny II. Veliké

Ruská politika byla dána za cara Ivana IV Ruská politika byla dána za cara Ivana IV.(1547 prohlášení carem vší Rusi) zabývala se nevolnictvím a pravoslavím Snaha o získání Černého, Baltského a Středozemního moře. Na východě cesta k Tichému oceánu a ovládnutí východních Slovanů Rusko neprošlo reformacemi, humanismem a renesancí. Jen slabě bylo ovlivněno osvícenstvím

Petr I. Veliký(1672)1682-1725 Z rodu Romanovců Zvýšení životní úrovně tak, aby byla podobná západním zemím Zavedl nový kalendář a v roce 1703 založil Sank Peterburg =>vznik moderního města podle západních vzorů Budování silného loďstva Kontroloval finance celého státu, aby měl zdroje pro války a nákladné projekty Nucení šlechty ke vzdělávání(kvalita řízení země) Možnost vzdělávání lidí se skvělými výsledky=> možnost povýšení do šlechtického stavu Církev pod jeho správou První noviny, nemocnice, muzea, akademie věd, divadla, vojenské a technicko-průmyslové školy Zjednodušení azbuky

Velká severní válka Kdo: Švédsko, Rusko, Dánsko, Polsko, Sasko Příčina: Ovládnutí Baltského moře a okolních zemí Karel XII.(18) donutil Dány, Poláky a Sasy kapitulovat. Rusko porazil v bitvě u Narvy 1708- Švédové v Rusku 1709- bitva u Poltavy Poltava

Další výboje Na úkor Peršanů dobyl území u Kaspického moře Od Turků Azov a jeho okolí u Černého moře (v další válce o toto území přišli)

Zhodnocení vlády Petra I. Petr byl krutý, ale velmi úspěšný vládce Svého syna, který nesouhlasil s některými jeho pokroky dal uvěznit mučit a nakonec utýrat k smrti Zemi ovládal lépe po rozdělení na 8 gubernií. Zřídil senát a kolegia(ministerstva) Díky jeho tendenci ovládat západ a Sibiř a idejemi o politice položil základ pro rozvoj Rusko do dnešní podoby.

Kateřina II. Veliká von Zerbst (*1729)1762-1796 Pocházela z chudé a vznešené rodiny von Zerbstů V roce 1745 se provdala za skorocara Petra III. Svým mužem pohrdala a v roce 1762 ho svrhla z trůnu a prohlásila se carevnou Úmysl zvýšení vzdělanosti, ale byl nedostatek vzdělanců Požádala o pomoc šlechtu a dala jí výjimečné pravomoci, což vedlo k povstáním

Pugačovo povstání V letech 1773-1774 V čele Jemeljan Pugačov Obsazení města Kazaň vzbouřenci (slibování zrušení nevolnictví, daní a vojenské služby) Brutální porážka povstalců

Politika Kateřiny II. V 60.letech 18.století se pokusila neúspěšně o osvícenskou reformu Stát spravovali po určených oblastech šlechtici Expanze pro zvětšení území( v čele Alexander Suvorov a Grigorij Potěmkin V roce 1772 získala značnou část území Polska při jeho prvním dělení 1783- obsazení Krymského poloostrova 1792- celé pobřeží Černého moře

Zhodnocení vlády Kateřiny II. Byla krutá a naprostá většina evropských panovníků se obávala její moci Rusko se za její vlády rozrostlo o více než dvojnásob Vysoké daně i pro chudáky umírající hladem Bičování dvořanů a sedláků, kteří si stěžovali na podmínky její vlády V roce 1787 podnikla cestu po Rusku, aby poznala život poddaných => vznik Potěmkinových vesnic 1796- zemřela