Zajímavé náměty z konference Qualitative and Quantitative Methods in Libraries (QQML, Chania, 25.-29.5.2009) Pořadatelé ASMDA (The Applied Stochastic Models.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
Průzkum stavu projektového řízení v organizacích a státní správě Odpovědný řešitel Doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. Katedra informatiky EF TUL.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
Mobilní platformy pro EIZ Bibliotheca Academica, Ústí nad Labem, 14. – Mgr. Kamil Matula Ústav informatiky, Filozoficko-přírodovědecká fakulta.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Česká evaluační společnost, o.s., 5.května 65, Praha 4, Czech Repulic, Česká evaluační společnost (ČES) Czech.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Konference IATUL 2013 Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
MANAGEMENT CONSULTANCY MANAŽERSKÉ PORADENSTVÍ PROCES PŘÍPRAVY EVROPSKÉ NORMY.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Klinické doporučené postupy v ošetřovatelství PREVENCE DEKUBITŮ
IFLA inspirující Barvy Jižní Afriky World Library and Information Congress: 73rd IFLA GeneralConference and Council August 2007, Durban, South Africa.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Evaluation of Performance Based on Information in Documents‘ Databases Hana Pessrová Tomáš Cahlík.
STŘÍPKY Z KONFERENCE LILAC 2013 Ing. Blanka Jankovská Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách AKVŠ ČR Bibliotheca.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Kvalita terciálního vzdělávání Daniel Münich. Otázky do diskuse Reflektuje navrhovaná reforma terciálního vzdělávání v ČR doporučení Rady z června tohoto.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Metody měření výkonu a kvality užívané v zahraničních vysokoškolských knihovnách Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu MU, Brno Seminář AKVŠ.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
VIKBA32 Informační vzdělávání Modely informační gramotnosti
Informační vzdělávání Nové trendy, web 2.0. IG a web 2.0 Decentralizované služby, kooperace, agregace zdrojů, princip aktivní účast uživatelů Důsledky.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Think Tanks in the Czech Republic Martin Bajtler.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Elektronický archiv v ÚMV
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
MUST Week Projects and activities of the Division of Information and Library Studies (KISK) PhDr. Michal Lorenz, PhD.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Transkript prezentace:

Zajímavé náměty z konference Qualitative and Quantitative Methods in Libraries (QQML, Chania, ) Pořadatelé ASMDA (The Applied Stochastic Models and Data Analysis International Society) IATUL (The International Association of Technological University Libraries

Spolupráce  IFLA (The International Federation of Library Associations),  ARL (Association of Research Libraries),  ALA (American Library Association)  SCONUL (Society of College, National and University Libraries)

Editoři  Steve Thornton (Performance Measurement and Metrics)  přednáška Supporting Knowledge Discovery In A Research Organisation  Sociální cyklus učení, jak podpořit vznik nových objevů, zkušenosti z projektu ministerstva obrany UK

Peter Hernon  The Next Managerial Leadership: Continuation of a Research Agenda  potřeba znát efektivnost pracoviště, přehled o užívaných metodologiích, včetně myšlenkových map jako podkladů pro kvalitní řízení  nakladatelství Libraries Unlimited k tématu (Outcomes Assesment in Higher Education)

Niels Ole Pors  Measuring the Quality of Leadership and Service Provision in Libraries  Výstupy z výzkumu dánských knihoven (dotazníky pro ředitele knihovnen)  Formulace standardů úspěšné instituce a úspěšného řízení (sociální autorizace, univerzálnost, schopnost zachytit duch doby, harmonizace konfliktů)

Henk Harmsen  Guidelines for repositories assessment and review of the quality of operations for data repositories  metoda hodnocení holandské akademie věd, podrobně v brožuře Data Seal of Approval

Leoné Tiemensma  Quality metrics in academic libraries  Souhrnná přednáška k problematice hodnocení, plná kvalitních odkazů

Brinley Franklin and Terry Plum  Indirect Cost Studies: Library Impact within the Academic Enterprise  hrazení až 25% nákladů na EIZ z nákladů výzkumu sponzorovaného vládou USA, (metodika pro asignaci těchto nákladů vědeckým pracovištím na základě statistik využívání zdrojů)

Brinley Franklin, Colleen Cook, Martha Kyrillidou, Bruce Thompson  Library Investment Index – Why is it important?  náklady knihoven na mzdy a sbírky v souvislosti s významem vědeckých knihoven pro vytváření sociálního a vzdělávacího kapitálu společnosti (projekt ARL). Vznik „Library Investment Index“, dříve nazývaného „Expenditures-Focused Index“, který by měl vyjadřovat vztah mezi náklady a efektivností knihovny

Colleen Cook and Martha Kyrillidou  Describing the Research Library of the 21st Century: the Association of Research Libraries’ (ARL) Profile  Činnost ARL a členských knihoven, které se nově profilují, aby plně vyhověly potřebám svých instituc  New Measures Initiative, členům poskytují podporu v podobě programů LibQUAL+, MINES, and ClimatQUAL

Maria Borbely  Factors that influence self- assessment in altering library environment  Využití modelu EFQM při hodnocení činnosti knihovny v Debrecenu, 2007 a 2008 po dostavbě nové budovy.

Alexandra Angeletaki  Which educational role can Libraries play in assessing Information in a University learning environment? Cílená informační výchova, spolupráce knihovny s odborným ústavem (University Library of Trondheim)

Kenneth-Roy Bonin  The Employment Status of Librarians at Canadian Universities  výzkum postavení a hodnocení knihovníků, zvyšování ohodnocení na úroveň akademických učitelů (associate professor=asociate librarian) ve složce platové, profesních možností i dalších kompenzací (sabattical year a j.) již na 20 kanadských univerzitách!

Helen Young, Peter Lund & Graham Walton  Tools to develop effective research support in an academic library: a case study  benchmarkingová studie z Loughborough University Library (2008)  relevance služeb pro zabezpečení vědecko-výzkumné činnosti vlastní instituce, jak jsou současné nástroje pro využívání zdrojů hodnoceny vědci a jak vědci využívají zdroje a služby knihovny

Děkuji za pozornost Zvláštní poděkování Asociaci vysokoškolských knihoven ČR, která mi umožnila účast na této konferenci. Zdeňka Dohnálková Knihovna univerzitního kampusu Brno