Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Učební program - mladiství v rámci projektu Motivační a učební programy (MUP) Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Rozhodnutí Vězeňské služby ČR
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Systém včasné intervence ve Svitavách
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
Sanace dluhů Mimosoudní řešení předluženosti lidí po výstupu z výkonu trestu odnětí svobody.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
S t ř e d i s k o Z l í n PhDr. Zdeňka Kosařová Mgr. Vladimír Lhotka
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Digitální učební materiál
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Subjekty trestního řízení
Sankční systém trestního práva Přednáška
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
KOMISE PRO PODMÍNĚNÉ PROPUŠTĚNÍ – JAK V ČR FUNGUJÍ A JAKÉ MAJÍ VÝSLEDKY? Ondřej Dušek, A. Matoušková RVPK.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRIMINALITA 2015 Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Alternativní tresty a recidiva Alternatives to prison and reoffending Jan Tomášek Institut pro kriminologii a sociální prevenci 13. listopadu 2015 kriminologie.cz.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
KŘP Středočeského kraje Kriminalita a trestní řízení 2011
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Sankční systém trestního práva
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Základní statistické údaje ÚSKPV o trestné činnosti v roce 2016
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Mediace a probace v praxi
Jakub Kovář, projekt Křehká šance II,
Policie ČR Územní odbor litoměřice
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Dopady trestného činu zanedbání povinné výživy – práce s odsouzeným s ohledem na zájmy dítěte Marek Tkáč, ředitelství PMS Praha Xenie Kopalová, středisko.
Michaela Borovanská, Jana Malíková
Podrobnější informace o trestné činnosti a jejím vývoji v roce 2014
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR

Dohledová agenda Činnost v rámci vykonávacího řízení = 60% agendy PMS Výkon dohledu nad odsouzenými je % této agendy

Vývoj trestné činnosti v ČR od roku 2001 Klesá nápad veškeré trestné činnosti Klesá počet skutků spáchaných prvopachateli Stagnuje nebo kolísavě roste počet skutků spáchaných recidivisty

Vývoj trestné činnosti v ČR od roku 2001 Stálý pokles počtu skutků spáchaných prvopachateli má pak za následek faktický nárůst podílu recidivistů na objasněných TČ

Principy práce PMS - probace kontrola chování pachatele a plnění povinností stanovených soudem s ohledem na ochranu veřejnosti před další kriminalitou vedení pachatele k zodpovědnosti/nápravě následků trestného činu zohlednění potřeb a zájmů obětí/pozůstalých pomoc s řešením situací zvyšující u pachatele rizika opakování trestné činnosti Objektivizace údajů a multidisciplinární spolupráce

Počty podmíněně propuštěných (s dohledem) Rok Rok Rok Rok Rok Rok

Způsoby práce PMS - parole analýza rizik a potřeb, vyhodnocení aktuální životní situace odsouzeného před propuštěním a návrh opatření potřebných k dovršení procesu nápravy pachatele nabídka zapojení a spolupráce s oběťmi/pozůstalými pomoc a vedení pachatele k řešení jeho finanční předluženosti zvláštní opatření PMS přijatá pro práci s odsouzenými za vybrané závažné nebo násilné trestné činy

Systémová opatření PMS monitoring odborné praxe (kvantitativní a kvalitativní) příprava na implementaci hodnotícího nástroje SARPO vzdělávání úředníků a asistentů PMS v oblasti hodnocení rizik, řešení finanční předluženosti, práce s oběťmi specializované programy - pro pachatele a pro oběti činnosti v rámci založené Aliance proti dluhům

Pachatelé závažných a násilných TČ „ČERVENÉ SPISY“ v roce 2010 do praxe zavedená a uplatňovaná zvláštním opatření zařazení jsou odsouzení za TČ: loupež, ublížení na zdraví, těžké ublížení na zdraví, týrání svěřené osoby, týrání osoby žijící ve společné domácnosti, vražda, omezování osobní svobody, vydírání, znásilnění, pohlavní zneužívání ve většině případů se jedná o výkon parole nad propuštěnými (případně probace nad podmíněně odsouzenými) září září 2012: ze případů dohledů tvoří 17% případy pachatelů odsouzených za uvedené TČ (1 207 případů)

Červené spisy - opatření intenzivní osobní kontakt probačního úředníka s odsouzeným návštěva probačního úředníka v místě, kde odsouzený žije nejpozději do 1 měsíce od zahájení práce v případu analýza situaci pachatele z hlediska vyhodnocení rizik vzniku újmy (recidivy) a to s ohledem na potřeby oběti a ochranu veřejnosti spolupráce se specializovanými pracovišti, objektivizace informací a aktualizace probačního dohledového plánu informování soudu o provedených krocích + v případě zhoršení situace (tj. zvýšení rizika selhání pachatele) návrhy dalších opatření spolupráce s místně příslušným orgánem PČR

Současná praxe - výsledky ve sledovaném období 1. pololetí 2012 jsme v rámci agendy dohledů evidovali případů, z nich do bylo znovu odsouzeno 3% pachatelů (81 osob) ve sledovaném období září 2011 až září 2012 jsme u pachatelů zaznamenali uhrazení finančních závazků ve výši ,- Platby: náhrady škody, exekuce, výživné, náklady trestního řízení a náklady výkonu nepodmíněného trestu Uskutečněné platby (podle pořadí): 1. náhrada škody: Kč 2. úhrada dlužného výživného: Kč 3. platby nákladů trestního řízení: Kč.

Vývojový potenciál trestu domácího vězení

Ukládání trestu domácího vězení – typ trestné činnosti  V posledních dvou letech je struktura trestných činů, za které je trest domácího vězení ukládán poměrně stabilní.  TDV je nejčastěji ukládán za trestný čin „maření výkonu úředního rozhodnutí“, ať už se jedná o samostatný trestný čin či kombinaci s další trestnou činností.  Spolu s trestným činem „krádeže“ tvoří polovinu struktury soudem uložených TDV. * Leden – srpen 2012