Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup Ze všech surovin uhněteme těsto, aby se máslo teplem našich dlaní příliš nerozehřálo a nelepilo na prsty. Když je dostatečně hladké, uložíme ho do chladu a necháme odpočinout. Pak z něj vyválíme plát asi 3mm silný a vykrajujeme z něj srdíčka. Ty pak přeneseme na slabě pomaštěný plech a při 180°C pečeme dorůžova. Linecká srdíčka zdobíme čokoládou a plníme kakaovým krémem. Kakaový krém: 150ml mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 150g moučkového cukru, kakaový prášek Mléko se škrobovou moučkou přivedeme k varu. Hodně mícháme, aby se neudělaly žmolky. Po 2 minutách můžeme směs odstavit a nechat vychladnout. Zatím si utřeme máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak přidáváme kaši z mléka a moučky. Opatrně mícháme nejlépe elektrickým šlehačem na 1. stupeň rychlosti, nakonec přidáme kakao.
VÁNOČNÍ PERNÍČKY Pracovní postup Utřeme žloutky s cukrem moučkou. Poté přidáme zbývající přísady - hladkou mouku, Heru, med, kakao a prášek do perníku. Kakaa může být i menší množství, záleží na tom jak tmavé chceme perníčky mít. Ze všech přísad vypracujeme tužší těsto a necháme ho v ledničce odpočinout do druhého dne. Druhý den těsto vyjmeme z ledničky a vyválíme na tlustší placku, cca 1 - 2cm tlustou. Je to lepší, neboť perníčky se pak nelámou při zdobení. Z placky vykrájíme nejrůznější tvary, ty dáváme na plech a pak je dáme do trouby, kterou máme předehřátou na 180 stupňů. Pečeme do růžova. Po vychladnutí si připravíme z bílku a moučkového cukru polevu (jen je vyšleháme), kterou perníčky zdobíme. Kdo chce, může si je ozdobit i barevně, například barevnou rýží či lentilkami, atd.
CUKROVÍ Z JEDNOHO TĚSTA Pracovní postup Mouku smícháme s ořechy, cukrem, práškem do pečiva a zaděláme vejci, změklým máslem a trochu mléka. Přikryjeme alobalem a necháme v chladničce asi 2hod. odpočinout. Část těsta vytlačujeme strojkem na maso a nástavcem na vánoční cukroví a tvarujeme věnečky, rohlíčky apod. které po upečení zdobíme čokoládou nebo kousky želé. Z další části těsta vyválíme silnější placku, vykrájíme kolečka, ozdobíme je ořechy s bílkem a marmeládou a upečeme. Zbývající těsto obarvíme lžící kakaa, vyválíme a vykrajujeme silnější kolečka, která po upečení zdobíme čokoládou. Můžeme však vytvářet i vanilkové rohlíčky, vykrajovat formičkami zvířátka a polévat je různými polevami nebo je jen obalovat v cukru. Vždy pečeme v mírně vyhřáté troubě a kontrolujeme stupeň propečení.
BEZLEPKOVÁ VÁNOČKA Pracovní postup Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou práškového cukru a mícháme až se rozpustí. Přidáme asi 40g bezlepkové směsi, trochu vlažného mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme moukou. Přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě kynout. Do jiné mísy dáme zbytek směsi, přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citron. kůru a dobře promícháme. Do středu směsi uděláme důlek, do kterého dáme žloutky a zkynutý kvásek. Postupně zbylým mlékem zaděláme těsto a nakonec přidáme omyté a spařené rozinky, nakrájené mandle, citronovou šťávu a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Zkynuté těsto naplníme do dobře vymazané formy na vánočku (biskupský chlebíček a pod.), potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat oloupanými nakrájenými mandlemi. Přikryjeme alobalem a v troubě pečeme zvolna asi 45 minut.
BEZLEPKOVÉ LINECKÉ Pracovní postup Ze všech surovin uhněteme těsto, aby se máslo teplem našich dlaní příliš nerozehřálo a nelepilo na prsty. Když je dostatečně hladké, uložíme ho do chladu a necháme odpočinout. Pak z něj vyválíme plát asi 3mm silný a vykrajujeme z něj srdíčka. Ty pak přeneseme na slabě pomaštěný plech a při 180°C pečeme dorůžova. Linecká srdíčka zdobíme čokoládou a plníme kakaovým krémem. Kakaový krém: 150ml mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 150g moučkového cukru, kakaový prášek Mléko se škrobovou moučkou přivedeme k varu. Hodně mícháme, aby se neudělaly žmolky. Po 2 minutách můžeme směs odstavit a nechat vychladnout. Zatím si utřeme máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak přidáváme kaši z mléka a moučky. Opatrně mícháme nejlépe elektrickým šlehačem na 1. stupeň rychlosti, nakonec přidáme kakao.