Vzdělávací obor: Svět práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.14
Advertisements

Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Moučníky z kynutého těsta
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.12 SOU Obořiště
Potřebné pomůcky Žák si připraví: ostré nůžky na papír
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kynuté buchty Katrin Steinvaldová A
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Pokrmy z brambor.
Vánoční perníková vesnička
Závěs ze špejlí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výroba ovečky k biblickým postavičkám
Balení pro výrobu miminka nebo batolete v košilce
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Velikonoční beránek Poslední snímek Další snímek.
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Jak upéct perníky Klikni zde..
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Moučníky z litého těsta
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST – „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo CZ.1.07/1.400/ Číslo materiálu:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.17 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Velikonoční slepice Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ořechovo medové řezy Medovník.
Recept na vánočku POTŘEBNÉ PŘÍSADY 600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Projektový Den Vánočka Chléb Rohlík zpracovali Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Pečeme pizzu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
V ELIKONOČNÍ BERÁNEK. P OTŘEBY : 4 vejce 120 gramů pískového cukru 200 gramů polohrubé mouky Hrst nasekaných ořechů Hrst rozinek 1 lžička prášku do pečiva.
Kynutý koláč se švestkami
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
©Jiří Kos g hladké mouky 130 g moučkového cukru g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžičky sody 1 lžička perníkového koření 3 lžíce medu.
Frankfurtská hovězí pečeně
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
SOU společného stravování Poděbrady Bc. Daniel Vančura Cukrářská technologie.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Lasaně zapečené se zeleninou
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Vánoční stromeček Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
280 g hladké mouky 140 g másla 50 g mletých ořechů 10 g droždí kávová lžička cukru 2 lžíce mléka citronová šťáva citronová kůra kávová lžička mletého.
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Vánoční perníčky 1. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Mramorová bábovka Od babičky.
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
TĚSTO KYNUTÉ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsto, kynuté, příprava, zásady, koblihy Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
TĚSTA LITÁ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: těsta litá, litá kynutá, lívance palačinky, trhanec.
NEPEČENÉ DESERTY Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: nepečené, deserty, příprava Autor: Bc. Jana.
VELIKONOCE tradice.. VELKÝ PÁTEK DEŠTIVÝ DĚLÁ ROK ŽÍZNIVÝ.
CHAČAPURI SE TŘEMI DRUHY SÝRŮ (Tamara) 20/03/15 | Recept | GruzieGruzie
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
PIZZA VY_32_INOVACE_2C_06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Vzdělávací obor: Svět práce Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.13 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Kynuté pečivo Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s pracovním postupem při přípravě pečiva vhodného k dekoraci velikonočního stolu. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům méně zkušeným, vede k rozvoji jemné motoriky , fantazie a tvůrčích schopností. Využito SP-PP 6.B 26.3.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická

Kynuté velikonoční pečivo Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník Lze využít i pro společné pečení tříd 1. stupně s dopomocí žáků 2.stupně.

Potřebujeme suroviny 1: Na těsto: Hladká mouka Cukr moučka Mléko Hera (jiný žlutý tuk) Vejce Droždí (= kvasnice)

Potřebujeme suroviny 2: Na dokončení před pečením: Vejce rozšlehané s mlékem Na zvířátka: Nové koření Hřebíček

Potřebujeme pomůcky 1: Kuchyňskou váhu

Potřebujeme pomůcky 2: Na přípravu těsta: Velkou mísu Menší misku Vařečku Lžíci Odměrku Nůž

Pracovní postup - těsto 1: Příprava kvásku: Do misky rukou rozdrobíme droždí (=kvasnice). Přidáme vrchovatou lžíci cukru moučka.

Pracovní postup - těsto 2: Kvásek: Odměříme 100 ml mléka. Vlijeme do misky. Vše promícháme. Necháme vykynout na teplém místě (nebo v mikrovlnné troubě).

Pracovní postup - těsto 3: Připravíme: Mouku Cukr Sůl

Pracovní postup - těsto 4: Odvažování: Odvážíme 950g hladké mouky a 400g cukru.

Pracovní postup - těsto 5: Míchání: Odváženou mouku a cukr promícháme vařečkou v míse se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek.

Pracovní postup - těsto 6: Příprava tuku: V kastrolku rozpustíme na ploténce spuštěné na třetinový výkon 150g Hery (jiného žlutého tuku).

Pracovní postup - těsto 7: Do důlku uprostřed surovin v míse přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, 300 ml mléka a 2 vejce předem rozbitá do misky. Tuk nesmí být horký, aby nespařil kvásek.

Pracovní postup 8: Zpracování těsta: Nejprve vařečkou suroviny promícháme a spojíme. Pak dlouhými tahy vařečkou propracujeme, až se těsto nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto v míse podsypeme trochou mouky, ve které ho obalíme. Pak můžeme vypracování dokončit rukama tak, že od středu nahoře bochánek těsta natahujeme a dospod zabalujeme, abychom ho provzdušnili. Vznikne vláčné těsto, které odložíme kynout.

Pracovní postup – beránek 1: Na pomoučeném válu rozkrájíme vykynuté těsto na 3 stejné části. 1.část těsta: Válečkem vyválíme z jedné části asi půl cm tlustý oválek.

Pracovní postup – beránek 2: Druhou část rozpůlíme. Z poloviny vyválíme dva 1 cm silné válečky. Válečky ohneme a přitlačíme je k oválku.

Pracovní postup – beránek 3: Kraje válečků nakrojíme půl centimetru, aby vznikla kopýtka. Druhou půli z 2.části těsta rozdělíme na 4 dílky, z jednoho dílku vyválíme kratší váleček a připevníme ocásek.

Pracovní postup – beránek 4: Z dalších dvou dílků válečkem vyválíme placičku. Z ní vytvarujeme přiměřeně velkou hlavu a připevníme ji.

Pracovní postup – beránek 5: Ze zbývajícího kousku vymodelujeme rohy. Přitlačíme je na horní část hlavičky.

Pracovní postup – beránek 6: Rohy stočíme a konce přitlačíme k hlavě.

Pracovní postup – beránek 7: Zbylé těsto (=poslední třetina) rozválíme na válečky. Pokrájíme je na stejné kousky.

Pracovní postup – beránek 8: Kuličky přitlačíme špejlí a vtlačíme oči ze hřebíčku (=koření). V dlani vyválíme kuličky a položíme je na hlavičku.

Pracovní postup – beránek 9: Z válečku a kuliček vytvarujeme tlamu a nozdry. Ze zbývajících dílků vyválíme a špejlí přitlačíme kuličky jako vlnu.

Pracovní postup – beránek 10: Beránka přeložíme na pomaštěný plech. Zdeformování při přenášení beránka můžeme zabránit tím, že ho tvarujeme na papíru na pečení nebo přímo na plechu.

Pracovní postup – beránek 11: Směsí beránka potřeme. V misce promícháme vejce se 100 ml mléka.

Pracovní postup – beránek 11: Pečení: Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova.

Správné upečení Beránek je zvláště v dolní části nedopečený. Tyto tvary jsou připálené.

Pracovní postup – motýl 1: Vyválíme dlouhé válečky 1 cm silné.

Pracovní postup – motýl 2: Naznačíme si polovinu válečků a konce válečků proti sobě stočíme. V polovině přehneme a stlačíme k sobě.

Pracovní postup – motýl 3: Přiložíme obě části k sobě a stlačíme.

Pracovní postup – motýl 4: Širší konec nakrojíme. Vyválíme kousek těsta do tvaru mrkve.

Pracovní postup – motýl 5: Rozkrojené konce vytáhneme a ztenčíme. Přiložíme na spojené válečky, zploštíme a přitlačíme špejlí.

Pracovní postup – motýl 6: Přeneseme na pomaštěný plech, vytvarujeme tykadla. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.

Pracovní postup – ptáček 1: Silnější konec necháme v dlani, slabší otočíme kolem ukazováčku. Kousek těsta vyválíme do tvaru mrkve.

Pracovní postup – ptáček 2: Do vzniklého otvoru vložíme i prostředníček a táhneme prsty od sebe, tím otvor zvětšíme. Otvorem prostrčíme slabší konec válečku těsta.

Pracovní postup – ptáček 3: Protažený konec vytáhneme do špičky, tím vznikne zobáček. Vtlačíme oči ze hřebíčku, druhý konec válečku zploštíme.

Pracovní postup – ptáček 4: Položený ocásek roztáhneme do šířky. Nožem stejnoměrně nakrojíme.

Pracovní postup – ptáček 5: Přeneseme na pomaštěný plech a dotvarujeme. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.

Pracovní postup – věnec 1: 1 váleček odložíme stranou, pak krajní přeložíme přes prostřední. Vyválíme 4 stejně dlouhé válečky.

Pracovní postup – věnec 2: Krajní váleček z druhé strany přeložíme přes prostřední. Stejně pokračujeme, strany po jednom přeložení střídáme.

Pracovní postup – věnec 3: Po přeložení stáhneme válečky k sobě, aby spletení bylo pravidelné. Konce stlačíme k sobě do špičky.

Pracovní postup – věnec 4: Válečky spleteme po celé délce. Konce opět stlačíme k sobě.

Pracovní postup – věnec 5: Stočíme do kolečka. Konce spojíme k sobě.

Pracovní postup – věnec 6: Odložený váleček vložíme do věnce, v místě spojení přeložíme. Část vyčnívající zpod věnce přeložíme přes druhou.

Pracovní postup – věnec 7: Konce postupně svážeme tak, jako zavazujeme kličku na botách.

Pracovní postup – věnec 8: Věnec přeložený na pomaštěný plech ještě dotvarujeme. Jiná možnost je mašli pouze naskládat na sebe.

Dále pokračujeme natíráním a pečením stejným postupem jako u beránka. Dokončení: Dále pokračujeme natíráním a pečením stejným postupem jako u beránka.

Kraslice Kohoutci a kuřátka Podle vlastní fantazie můžeme vyrobit i další na Velikonoce vhodné tvary. Kraslice Kohoutci a kuřátka

Otázky přípravné a dokončovací práce 1. Co uděláme před začátkem práce na přípravě kteréhokoli pokrmu? 2. Čím přípravu pokrmu zahájíme? 3. Na co dbáme během celé kuchyňské úpravy surovin? 4. Co provádíme s použitými pomůckami? 5. Čím zakončíme práci v kuchyni? 6. Pokus se vytvarovat nějakou dekoraci z kynutého těsta podle vlastní fantazie.

Odpovědi přípravné a dokončovací práce 1. Před začátkem práce na pokrmu si umyjeme ruce vodou a mýdlem a osušíme je. 2. Přípravu pokrmu zahájíme shromážděním potřebných surovin a pomůcek. 3. Během celé kuchyňské úpravy surovin dbáme na pořádek a čistotu na pracovišti. 4. Použité pomůcky, které už nebudeme pro přípravu pokrmu potřebovat, odkládáme do dřezu, nebo stranou na linku, aby nepřekážely a dále se neznečišťovaly. 5. Práci zakončíme pečlivým umytím nádobí a úklidem kuchyňské linky a jejího okolí.

Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním. Děkuji své babičce Marii Smetanové ( † 1974 ) za trpělivost při jejich předávání. Ivana Skalická