ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Advertisements

Karel Hynek Mácha.
Autor: Pokorná Martina
15. Romantismus v evropské literatuře
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Klasicismus a romantismus
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
Evropský romantismus Název školy
Romantismus v literatuře
Victor Hugo ( ).
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Romantismus ve světové literatuře
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
Alexandr Sergejevič Puškin
ROMANTISMUS.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
DUM - Digitální Učební Materiál
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Ruský romantismus.
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Portréty literárních osobností světové literatury
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk a literatura
Německý preromantizmus
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Český jazyk a literatura
Opakování z literatury 8. r. 1. část
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
Nejznámější díla a autoři světové literatury Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
15. Romantismus v evropské literatuře
Romantismus VY_32_INOVACE_VII-A-10.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
ROMANTISMUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Alexandr Sergejevič Puškin
Alexandr Sergejevič Puškin
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Literatura období romantismu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_12 Romantismus Rusko
Alexandr Sergejevič Puškin
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_210_Romantismus Šablonaa Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma:
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_01_Literatura 19. století Romantismus
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Transkript prezentace:

ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN EVŽEN ONĚGIN ALEXANDR SERGEJEVIČ PUŠKIN

Alexandr Sergejevič Puškin Kdo to vlasně byl ? Ruský představitel romantismu Romantismus -Je to umělecký směr 1. poloviny 19. století, jeho největší rozkvět probíhal ve 30. letech. Oproti předchozím literárním směrům se romantismus často obrací k historickým tématům, důraz je kladen na city, emoce. Hl. hrdina je člověk výjimečný, netypický (z okraje společnosti - cikáni, zločinci, ...). Láska bývá nenaplněná, nešťastná, často končí tragicky. Přístup autora k zobrazované skutečnosti je subjektivní (autor vyjadřuje své názory, představy, myšlenky). Za kolébku literárního romantismu je považována Anglie, vznik koncem 18. století Básník, zakladatel moderní ruské prózy Pochází ze šlechtické rodiny Více než o svou práci ve státních službách se zajímá o poezii Vystupuje proti tehdejší formě básnictví Hledá ideály svobody a za svoje vyjádření odporu k vládě poslán do vyhnanství na ruský venkov (velký vliv na jeho tvorbu) Po návratu pracuje opět ve státních službách Rostoucí finanční i rodinné problémy ho pohlcují V souboji s nápadníkem své manželky umírá

Další díla A. S. Puškina Piková dáma –povídka, byla zhudebněna P.I. Čajkovským - opera Kapitánská dcerka – historická próza Lyricko-epické skladby: Cikáni (1823) Kavkazský jezdec (1821)

Významní autoři světového romantismu Lord George Gordon Byron (1788 - 1824) ( anglický autor ) - Child Haraldova pouť Walter Scott ( skotský autor ) - Waverley  Percy Bysshe Shelley – jeho manželka Marry Shelleyová – napsala horor Frankenstein Viktor Hugo (1802 - 1885) ( francouzský autor ) - Chrám matky boží v Paříži , Bídníci Edgar Allan Poe (1809 – 1849) ( americký autor ) - Havran Johann Wolfgang von Goethe ( německý autor ) – Faust, Utrpení mladého Werthera

Evžen Oněgin – rozbor díla Děj Oněgin většinu času tráví ve vysoké společnosti (na plesích), po smrti svého strýce se odjíždí na venkov, vyřídit dědictví. Zde se seznámí s mladým básníkem Lenským a ten jej zavede do rodiny vdovy Larinové, která má 2 dcery (Taťánu a Olgu – Olga je snoubenkou Lenského). Taťána se do Oněgina zamiluje a napíše mu milostný dopis; Oněgin ji odmítne a záměrně flirtuje s Olgou, do níž se zamiloval Lenskij. Oněgin vzbudí jeho žárlivost a dojde k souboji, při němž Lenskij umírá. Oněgin odchází do ciziny. Taťána s matkou odjíždí do Moskvy, má zlomené srdce a provdá se z rozumu za staršího generála, knížete Gremina. Oněgin se s ní setká po letech na plese, bláznivě se do ní zamiluje, píše jí dopisy, ale ty zůstávají bez odpovědi. Vyzná ji lásku i osobně, Taťána jej odmítá, svěří se mu, že ho stále miluje, ale zůstane věrná svému muži.

Myšlenka díla Oněgin je typ zbytečného člověka, když mohl mít lásku, odmítl ji, zahrával si s city žen, zabil člověka, má výčitky svědomí, když se konečně zamiluje, je mu tato žena nedostupná. Romantické rysy – výjimečný hrdina, láska je nešťastná (nejprve Taťána nešťastně miluje E. O., poté E. O. nešťastně miluje Taťánu – vždy zůstává nenaplněná)

Postavy Evžen Oněgin- je to typ schopného, vzdělaného, lehkovážného šlechtice, který se stává znuděným a nespokojeným člověkem. Nic ho nebaví, vše už se mu omrzelo (bohatství, hýření, ženy) – stal se cynikem, nevěří na lásku Vladimír Lenskij- mladý statkář; nepraktický snílek; neúspěšný básník (protiklad Oněgina), miluje Olgu, věří v opravdovou lásku Olga- je to extrovertka- veselá a koketní Taťána- je romanticky založená dívka; skromná, stydlivá a sentimentální ( vysoké mravní hodnoty )

Komentář Kniha je spíše pro zdatnější čtenáře. Občas je obtížné porozumět ději. Kniha je obsáhlá a uvádí zde mnoho postav.

NYNÍ PROBĚHNE UKÁZKA DÍLA

Děkujeme za pozornost Vypracoval : Z. Holcman