Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka 1 602 00 Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Workplace learning v rozvoji pracovníků
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Role projektu „Klíče pro život“ v podpoře práce s dětmi a mládeží.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Celoživotní vzdělávání
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Potenciální zisky z aplikace workplace learning v rozvoji pracovníků Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Skryté světy učení na pracovišti
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Bílá místa na mapě profesního vzdělávání Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Ústav pedagogických věd FF MU v Brně A. Nováka Brno

S využitím výstupů z projektů Vzdělávání dospělých v různých fázích životního cyklu: priority, příležitosti a možnosti rozvoje (MPSV, ) Vytvoření návrhu strategie operačních programů v gesci MŠMT pro období 2007 – 2013 (MŠMT, 2006) Competence development as workplace learning (Austrian Science and Research Liaison Office, 2006) Decoding working places as learning spaces (Austrian Science and Research Liaison Office,02007)

Očekávání vůči systému CŽU Nabídka vzdělávání je flexibilní a vázaná na potřeby Vzdělávání negeneruje nové nerovnosti Vzdělávání není orientováno pouze ekonomicky, ale směřuje ke kvalitě života Vzdělávání je dostupné všem

O čem bude řeč? Rekapitulace kontextu – kvalifikace jako klíč? Převzdělanost jako problém? Pod svícnem je tma? (příklad skupiny 50+) Vzdělávání jako nástroj inkluze?

Hlavní teze programových dokumentů Všechny programové dokumenty v ČR od konce devadesátých let: preferují koncept celoživotního učení s akcentem na synergie systému počátečního i dalšího vzdělávání vyjadřují předpoklad,že školská soustava bude osou vzdělávání dospělých

Legislativní kontext Neúspěšné pokusy o legislativní ošetření z ranných devadesátých let VŠ zákon (1997) Školský zákon (2004) Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (2006) Další dílčí normy

Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Zákon č. 179/2006 Záměr: v souladu s moderními trendy vychází z potřeby integrovat formální a neformální vzdělávání a informální učení na horizontálně i vertikálně prostupné bázi

Zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Upravuje systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v návaznosti na: –Národní soustavu kvalifikací –Kvalifikační standardy Upravuje pravidla udělování autorizace a vydávání osvědčení Určuje příslušnost ústředních správních orgánů (ministerstev a ČNB) k autorizaci

Převzdělanost jako problém? Snaha o co nejvyšší vzdělání pro všechny –VERSUS Panika při hodnocení stavu pracovní síly

Převzdělanost jako problém? Převzdělanost není problém, pokud: –Existuje vyváženost mezi obecným a specifickým vzděláním (Becker) –Trh práce je dostatečně flexibilní a vytváří prostor pro flexibilní pracovní místa –Pracovní motivace není redukována na motivaci penězi, ale pracuje také s „reciprocitou“ (Leuven)

Pod svícnem je tma Rizikové skupiny skryté zájmu Např. Postavení skupiny 50+ Nastřádaná zkušenost versus rozkolísaná důvěra ve vlastní kompetenci. Možnost sdílet versus neschopnost převést „tichou znalost“ v explicitní.

Vzdělání podle věkových kategorií

Zájem o formální vzdělávání Otázka: Chcete v blízké budoucnosti zahájit nějaké studium (doplněno variantami formálního vzdělávání)?

Víra v přínos vzdělávání Otázka: Myslíte si, že by se změnila vaše situace v zaměstnání, kdybyste si zvýšil(a) vzdělání?

50+ Slábnoucí víra ve vlastní kompetence Otázka: Považujete své znalosti a dovednosti pro výkon své profese v současných podmínkách za vyhovující a dostatečné?

50+ Zájem o osobnostní rozvoj trvá Otázka: Chcete se v příštích 12 měsících zúčastnit nějaké vzdělávací aktivity týkající se osobnostního rozvoje?

50+ Klesá zájem o vzdělávání k náplni práce Otázka: Chcete se v příštích 12 měsících zúčastnit nějakého kurzu vztahujícího se k náplni vaší práce?

50+ Klesá zájem o vzdělávání v cizích jazycích Chcete se v příštích 12 měsících zúčastnit nějakého kurzu cizích jazyků?

Zájem o vzdělávání v práci s počítačem Otázka: Chcete se v příštích 12 měsících zúčastnit nějakého kurzu práce s počítačem?

Vzdělávání jako nástroj inkluze Teze o celoživotním učení pro všechny jako univerzálního a celostního nástroje rozvoje lidských zdrojů není (dosud) realitou. Celoživotní učení a vzdělávání je namísto zbraně proti nerovnosti spíše nástrojem posilování stratifikace společnosti.

Podíl na profesním vzdělávání podle stupně vzdělání Stupeň vzdělání Podíl těch, kteří se zúčastnili kurzů profesního vzdělávání Základní20,00% Vyučen24,80% Střední škola s maturitou44,70% Vysoká škola60,70%

Podíl na profesním vzdělávání u vybraných typů ekonomické aktivity Podíl těch, kteří se zúčastnili kurzů profesního vzdělávání Typ ekonomické aktivity Zaměstnanec na plný úvazek40,40% Soukromý podnikatel, živnostník33,30% Nezaměstnaný7,80% Rodičovská dovolená7,50%

Podíl na profesním vzdělávání podle profesní kategorie Podíl těch, kteří se zúčastnili kurzů profesního vzdělávání Profesní kategorie Nižší řídící pracovník59,80% Odborný pracovník57,60% Vyšší řídící pracovník57,10% Manuálně pracující v obchodě 21,90% Obchod, služby19,50% Nekvalifikovaný dělník19,40%

Možné závěry v podobě hypotéz: Rizika a příležitosti pro společnost Vzdělávání bude z pohledu společnosti funkční pokud bude pracovat se všemi podobami potřeba učení Některé druhy intervence mohou přinášet paradoxní důsledky (např. sehrát roli stratifikačního faktoru)