JE ČESKÝ SOCIÁLNÍ STÁT ROZHAZOVAČNÝ? Prof. Martin Potůček předseda odborné sociální komise ČSSD Seminář k zaměstnanosti, Praha, 5. 5. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nástroj změny v místním prostředí
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Studijní obor: Sociální činnost
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Návrh ČSSD na důchodovou reformu Prezentace na stejnojmenné panelové diskusi Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Vedoucí odborné Sociální komise.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika Kulatý stůl
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.

Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

JE ČESKÝ SOCIÁLNÍ STÁT ROZHAZOVAČNÝ? Prof. Martin Potůček předseda odborné sociální komise ČSSD Seminář k zaměstnanosti, Praha,

Tabulka: Podíl veřejných výdajů na sociální a zdravotní služby jako % HDP. Zdroj: Eurostat 2 Položky Celkem Sociální výdaje celkem Starobní a pozůstalostn í penze Podpora rodiny Politika zaměstnano sti Zdravotně postižení Bydle ní Péče o zdraví Ostatní EU ,225,211,721,32 7,40,5 ČR ,618,081,70,61,50,66,10,1 Rozdíl-7,6-7,2-3,7-0,3-0,7-0,5-0,7-1,3-0,4 F AKTA HOVOŘÍ :

ČESKÝ SOCIÁLNÍ STÁT JE JEDNÍM Z NEJŠETRNĚJŠÍCH A NEJÚSPORNĚJŠÍCH V EVROPĚ VŮBEC ● Základní rovnice, kterou je nutno řešit, není co nejvíce stlačit daně – a posléze přemýšlet, jak rozdělit tenčící se výnosy z nich, kde ještě ubrat, přiškrtit, odebrat, případně od koho si ještě půjčit. ● Správný zápis této rovnice zní: existují rozsáhlé veřejné úkoly, které je nutno řešit tak, aby byl naplněn cíl - zajistit kvalitní a důstojný život pro všechny občany naší země. ● Jak k tomu přistoupit v oblasti zaměstnanosti, penzijního systému a zdravotní péče? 3

POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI ZPRUŽŇOVÁNÍ TRHU PRÁCE A ZÁROVEŇ ZACHOVÁNÍ JISTOTY NALEZENÍ NOVÉHO PRACOVNÍHO MÍSTA SI V PERSPEKTIVĚ DO ROKU 2020 VYŽÁDÁ ZVÝŠENÍ PODÍLU NÁKLADŮ NA POLITIKU ZAMĚSTNANOSTI Z HDP Z NYNĚJŠÍCH 0,6 % NA DVOJ - TROJNÁSOBEK, TO JE NA 1,2 – 1,8 %. SOUČASNĚ JE TŘEBA DŮSLEDNĚ SLEDOVAT ALOKACI TĚCHTO PROSTŘEDKŮ DO PŘÍMÉ PODPORY PRO UCHAZEČE O ZAMĚSTNÁNÍ JAKO JE: - ODBORNÉ PORADENSTVÍ, - REKVALIFIKAČNÍ A VÝCVIKOVÉ PROGRAMY, - PŘÍMÁ PODPORA ZAMĚSTNAVATELŮ - DALŠÍ AKTIVNÍ OPATŘENÍ TRHU PRÁCE, TEDY ZVÝŠIT PODÍL NA AKTIVNÍ POLITIKU ZAMĚSTNANOSTI (APZ) Z CELKOVÉHO OBJEMU FINANČNÍCH ZDROJŮ NA ZAMĚSTNANOST ZE STÁVAJÍCÍCH 45% NA 60%. 4

P ENZIJNÍ SYSTÉM Velkou a stále početnější sociální skupinu budou u nás tvořit důchodci. Nedávný nález Ústavního soudu upozornil na to, že přechod z aktivní pracovní kariéry do důchodu dnes představuje pro mnohé důchodce výrazné snížení jejich životního standardu. Poměr důchodů k hrubé mzdě dnes u nás osciluje těsně nad mezinárodně stanovenou minimální úrovní 40 %. Penzistům nejvýznamněji komplikuje život prostředí postupně deregulovaných nájmů, vysokých cen energií, služeb a dalších životních nákladů. Celkovou nespokojenost české populace s penzijním systémem dokumentuje až 24. místo země v žebříčku evropských zemí. 5

P ENZIJNÍ SYSTÉM Průběžně financovaný veřejný penzijní systém prokázal svoji odolnost vůči nezvládnutým turbulencím finančních trhů. Povinné připojišťování u komerčních penzijních fondů vnímáme jako neodpovědný hazard. Zároveň chceme dosáhnout toho, aby podíl vyplácených důchodů na HDP, který v posledních letech činil něco málo přes 8 %, stoupl do roku 2020 na 9,7 – 10 % tak, jako je tomu ve většině vyspělých západních zemí. To by mělo zajistit důstojný život důchodcům a posunout spokojenost české populace s důchodovým systémem alespoň do průměru evropských zemí. 6

Z DRAVOTNÍ PÉČE Výdaje na zdravotnictví se v Čechách se pohybují už léta na hladině kolem 7% HDP. Evropské země na západ od našich hranic mají tento podíl výrazně vyšší, 8-9 %, některé, jako například sousední Německo a Rakousko, dokonce přes 10 %. Podíl toho, co platíme na zdravotní péči z vlastní kapsy, nikoliv z veřejných zdrojů, se rok od roku zvyšuje. Ještě v roce 2000 to bylo jen 9 %, v roce 2008 ale už téměř 17 %. 7

Z DRAVOTNÍ PÉČE Považujeme za možné dosáhnout toho, aby se v roce 2020 spokojenost občanů se zdravotními službami zvýšila minimálně o tři stupně ve srovnání se současným stavem, to znamená, abychom se ocitli do 10. místa v evropském srovnání. Podmínkou pro to bude mimo jiné i zvýšení podílu veřejných výdajů na zdravotní péči na 8,5 - 9 % HDP s tím, že podíl soukromých výdajů na zdravotní služby nepřekročí již dosaženou hranici. 8

ZDROJE PRO REALIZACI STRATEGIE OBNOVY A PODPORY VEŘEJNÉHO SEKTORU A VEŘEJNÝCH SLUŽEB Položky Celkem Sociální výdaje celkem Starobní a pozůstalostní penze Podpora rodiny Politika zaměstnanosti Zdravotně postižení Bydlení Péče o zdraví Ostatní EU ,225,211,721,32 7,40,5 ČR ,618,081,70,61,50,66,10,1 ČR , ,5 9, ,51,2 - 1,821,38, ,2 Pramen: Eurostat, odhad 2020 Sociální vize ČSSD. 9 Tabulka: Podíl veřejných výdajů na sociální a zdravotní služby jako % HDP k roku 2020.

K DE NA TO VEZMEME ? Jen pro připomenutí: Daň ze zisku podniků, která činila ještě v roce %, poklesla až na 21 % v roce 2008, tedy necelé dvě pětiny toho, co před necelými dvaceti lety. Horní hranice zdanění příjmů fyzických osob, která činila v roce %, poklesla se zavedením rovné daně v roce 2008 nominálně na 15 % (fakticky na necelých 23 %), tedy na polovinu. 10

Z ÁVĚR : Diví-li se tedy dnes někdo rekordním schodkům státního rozpočtu, těžko z toho může jen s trochou rozmyslu vinit „rozhazovačný“ sociální stát. 11

Děkuji za pozornost. Prof. Martin Potůček 12