Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Planeta Země.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Informační technologie-prezentace
Sluneční soustava a Měsíc
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Registrační číslo projektu
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
Měsíc Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
DEN a NOC.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_FYZIKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Otáčení Země kolem své osy
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_33_STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová

Úvod Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Označujeme čtyři měsíční fáze: Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá

Fáze Měsíce

Co to jsou měsíční fáze? Měsíční fáze jsou výsledek naše vidět iluminovanou půl měsíce u odlišných úhlů. Měsíc vystavuje různé fáze jako vzájemné polohy slunce, země a změna Moona, se objevit jako úplný měsíc když slunce a měsíc jsou na opačných stranách Země, a stát se neviditelný jako nov když oni jsou na stejné straně. Čas mezi dvěma úplnými měsíci je 29.5 dny; to je delší než čas to vyžaduje měsíc obíhat zemi od Země-Moon systém obíhá okolo slunce. Fáze nejsou vytvořeny stínem Země na měsíci; místo toho, oni jsou výsledek naše vidět jediný díl iluminované poloviny měsíce.

Měsíční fáze v procentech Nov - neviditelný Voskovat dorůstající měsíc - pravý 1-49 % viditelný Měsíc prvního kvartálu - pravý 50 % viditelný Voskovat vypouklý měsíc - pravé 51-99 % viditelný Úplný měsíc - úplně viditelný Ubývat vypouklý měsíc - levé 51-99 % viditelný Měsíc třetího kvartálu - odešel 50 % viditelný Ubývající dorůstající měsíc - odešel 1-49 % viditelný

Obrázky

Měsíc Ze Země vidíme jen tu část přivrácené strany strany Měsíce, která je osvětlená Sluncem. Jak Měsíc obíhá kolem Země, pozorujeme postupně různě velké části jeho osvětleného povrchu, vypadá to, jako by Měsíc měnil podobu. Tyto fáze se mění od novu, kdy Měsíc ze Země nevidíme do úplňku, kdy vidíme celou osvětlenou polokouli Měsíce,, pak Měsíce opět ubývá do dalšího novu.

Rituály Rituály se téměř vždy vykonávají v souladu s určitou měsíční fází. Rituály, které souvisí s růstem, rozvojem, rozpínavostí, přibýváním, zvětšovánímapod., by se měly vykonávat s přibývajícím měsícem, tedy ve fázi , která začíná Novoluním a končí Úplňkem. Rostoucí měsíc všechno přitahuje a to platí i pro nejrůznější rituální činnosti. Rituály k podpoře růstu a rozšiřování, např. k přitáhnutí lásky, k podpoře zdraví, nebo snahy o finanční úspěch by se proto měly vykonávat s PŘIBÝVAJÍCÍM MĚSÍCEM.

z A na závěr pár obrázků…pár obrázků…

Zdroje informací: www.wikipedia.cz www.wikipedia.infostar.cz www.google.cz www.nicota.blog.cz www.astronomie.cz