Fáze Měsíce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Mars Nebo také červená planeta, c hystá pro nás úchvatnou podívanou ! Use mouse or space bar to advance slides Proto nezapomeň v průběhu srpna sledovat.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Registrační číslo projektu
VY_V/2_INOVACE_19_Podoby Měsíce
Slapové jevy Igor Dostal.
Periodické děje a jejich grafické znázornění
Tvar, velikost a pohyby Země
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
DEN a NOC.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
KMT/ASTR1 – Astronomie pro 1. stupeň ZŠ
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Fyzika – vesmír.
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_33_STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Elektrické pole.
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Fáze Měsíce

Co budu na konci hodiny znát? Poznám co to znamená pojem fáze Měsíce Poznám význam pojmů nov, první čtvrť, úplněk, poslední čtvrť Zjistím jaký je rozdíl mezi zatměním Měsíce a novem.

Co jsou to fáze Měsíce? Díky změnám vzájemné polohy Země, Měsíce a Slunce dochází ke změnám v osvětlení Měsíce. Tyto změny nazýváme fáze Měsíce.

Jaké jsou fáze Měsíce? 1/4 Fáze Měsíce nov-Měsíc je mezi Zemí a Sluncem a je na obloze od rána do večera. Kvůli rozptylu světla v atmosféře ale nebývá vidět. (Nezapomeň, že nov a zatmění Měsíce není totéž).

Jaké jsou fáze Měsíce? 2/4 první čtvrť-druhý a třetí den po novu se Měsíc objevuje na noční obloze. Osvětlená část Měsíce se postupně dostává do tvaru písmene „D“. Říkáme, že Měsíc dorůstá.

Jaké jsou fáze Měsíce? 3/4 úplněk-Měsíční kotouč je osvětlený celý. Je pozorovatelný asi od 18. hodiny do 6. hodiny.

Jaké jsou fáze Měsíce? 4/4 poslední čtvrť-po úplňku se zmenšuje osvětlená část kotouče Měsíce (tvar písmene „C“). Měsíc je pozorovatelný od půlnoci do poledne.

Co to znamená pojem synodický měsíc? Doba za kterou se vystřídají všechny fáze měsíce se nazývá synodický měsíc. Synodický měsíc trvá 29,53 dne.