Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_01 Název DUMu: Složení potravin Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 15.07.2013
Charakteristika potravin Složení potravin
druhy potravin Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4
Charakteristika potravin Potraviny patří do velké skupiny látek nazývaných poživatiny. Poživatiny – potraviny, pochutiny a nápoje, které odpovídají výživové potřebě člověka - potraviny – obsahují základní a vedlejší živiny - pochutiny – obsahují specifické látky, mají výraznou chuť a vůni, výživová hodnota je nízká - nápoje – dodávají organizmu vodu s rozpuštěnými živinami
Složení potravin Základní živiny - bílkoviny (proteiny) - tuky (lipidy) - cukry (sacharidy) Vedlejší živiny - vitamíny - minerální látky
Bílkoviny tvoří součást všech živých organizmů, tvoří svalové buňky, obnovují odumřelé části těla (vlasy, nehty...) Rozdělení: plnohodnotné – obsahují všechny nezbytné aminokyseliny (mléko, vejce, maso) neplnohodnotné – obsahují pouze některé aminokyseliny (obilniny, luštěniny)
Tuky jsou největším zdrojem energie, rozpouštějí se v nich vitamíny (A, D, E, K) podporují činnost kůže a ledvin nevhodnou kuchyňskou úpravou a špatným skladováním se rozkládají (žluknou)
Cukry jsou rychlým zdrojem energie podle složení je dělíme: - jednoduché – glukóza, fruktóza… - složené – sacharóza, maltóza, laktóza, škrob, celulóza... Nadbytečné cukry se mění v tuk, který se ukládá do zásoby.
Vitamíny Lidský organizmus si je nedovede sám vytvořit. Ovlivňují látkovou přeměnu a příznivě působí na odolnost organizmu. Rozdělení: rozpustné ve vodě – skupina B, C rozpustné v tucích – A, D, E, K
Minerální látky Jsou součástí některých tkání – kostí, zubů, nehtů, vlasů – Ca, P, K, Mg, F, S. Ovlivňují činnost orgánů – Na, K, Zn, I. Podílí se na krvetvorbě – Cu, Fe, Mn, Cl. obr.12
obr.6 obr.11 obr.9 obr.7 obr.10 obr.8 Obr.5
Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. Obr. 1 – 5 klipart obr.6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Pullia.jpg/120px-Pullia.jpg obr.7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Various_grains.jpg/220px-Various_grains.jpg obr.8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg/61px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg obr.9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Lots_of_meat.jpg/120px-Lots_of_meat.jpg obr.10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Mleko.jpg/220px-Mleko.jpg obr.11 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/2006-02-13_Drop-impact.jpg/186px-2006-02-13_Drop-impact.jpg obr.12 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Speisesalz.jpg/120px-Speisesalz.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.