Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Advertisements

Výživa člověka.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
82-51-L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Ovoce – Význam ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Suroviny v potravinářské výrobě Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_01 Název DUMu: Složení potravin Pro obor vzdělávání: 29-51-E/01 Potravinářská výroba Předmět: Suroviny Ročník: první Autor: Ing. Blanka Česalová Datum: 15.07.2013

Charakteristika potravin Složení potravin

druhy potravin Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4

Charakteristika potravin Potraviny patří do velké skupiny látek nazývaných poživatiny. Poživatiny – potraviny, pochutiny a nápoje, které odpovídají výživové potřebě člověka - potraviny – obsahují základní a vedlejší živiny - pochutiny – obsahují specifické látky, mají výraznou chuť a vůni, výživová hodnota je nízká - nápoje – dodávají organizmu vodu s rozpuštěnými živinami

Složení potravin Základní živiny - bílkoviny (proteiny) - tuky (lipidy) - cukry (sacharidy) Vedlejší živiny - vitamíny - minerální látky

Bílkoviny tvoří součást všech živých organizmů, tvoří svalové buňky, obnovují odumřelé části těla (vlasy, nehty...) Rozdělení: plnohodnotné – obsahují všechny nezbytné aminokyseliny (mléko, vejce, maso) neplnohodnotné – obsahují pouze některé aminokyseliny (obilniny, luštěniny)

Tuky jsou největším zdrojem energie, rozpouštějí se v nich vitamíny (A, D, E, K) podporují činnost kůže a ledvin nevhodnou kuchyňskou úpravou a špatným skladováním se rozkládají (žluknou)

Cukry jsou rychlým zdrojem energie podle složení je dělíme: - jednoduché – glukóza, fruktóza… - složené – sacharóza, maltóza, laktóza, škrob, celulóza... Nadbytečné cukry se mění v tuk, který se ukládá do zásoby.

Vitamíny Lidský organizmus si je nedovede sám vytvořit. Ovlivňují látkovou přeměnu a příznivě působí na odolnost organizmu. Rozdělení: rozpustné ve vodě – skupina B, C rozpustné v tucích – A, D, E, K

Minerální látky Jsou součástí některých tkání – kostí, zubů, nehtů, vlasů – Ca, P, K, Mg, F, S. Ovlivňují činnost orgánů – Na, K, Zn, I. Podílí se na krvetvorbě – Cu, Fe, Mn, Cl. obr.12

obr.6 obr.11 obr.9 obr.7 obr.10 obr.8 Obr.5

Zdroj materiálů: Literatura: BLÁHA, Ludvík; ŠREK, František. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Praha: Informatorium, 1996, ISBN 80-85970-2. Obr. 1 – 5 klipart obr.6 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Pullia.jpg/120px-Pullia.jpg obr.7 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Various_grains.jpg/220px-Various_grains.jpg obr.8 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg/61px-Maggiw%C3%BCrze-neu.jpg obr.9 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Lots_of_meat.jpg/120px-Lots_of_meat.jpg obr.10 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Mleko.jpg/220px-Mleko.jpg obr.11 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/2006-02-13_Drop-impact.jpg/186px-2006-02-13_Drop-impact.jpg obr.12 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/Speisesalz.jpg/120px-Speisesalz.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.