SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Lidice.
Řízení motorových vozidel
Stanislav Sedláček.
Od druhé republiky k protektorátu
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
1. Požehnání s vámi zůstává. Požehnání s vámi zůstává
CESTA ZA PAMÁTNÍKY OBĚTÍ A BOJOVNÍKŮ PROTI FAŠISMU V OKRESE ZLÍN DNE
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
III. fáze 2. světové války:
Den D.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov

Zápas na obranu československého státu a demokracie
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Husův sbor - Ostrava Zábřeh Den veteránů oslavili již bratr Zavadil, bratr Svoboda a bratr Skácel v Ostravě – Zábřehu v CČsH – Husově sboru,
Bitva u Kolína 18. června 1757.
Činnost klubu Členská základna Původní stav 9 členů Původní stav 9 členů Od začátku Kiwanis roku přijati 4 členové - celkový stav 13 Od začátku.
Až na pomníku rozsvítím ti svíce, jež plamínek se zmítá mezi květinami, až vítr osuší mé vlahé líce, já povím všem, že vím, žes tady s námi.
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Bratři Čapkové.
Mobilizace 1938.
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Národnostní menšiny v Evropě Znáš své sousedy? To je název projektu, který zpracovává třída 2.C pod vedením profesorek H. Syslové a L. Cihelkové. Dva.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
ZELENÁ HORA Z HISTORIE OBCE.
Knížka, kterou mám rád: Bratři lví srdce vytvořil: Milan Urbánek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Valašská Polanka Kateřina Srbová.
Naše vlast – Česká republika
P OZNÁVÁME K RNOVSKO Krnovsko a EU. K RNOVSKO A EU Otázky pro začátek Ve kterém roce vstoupila Česká republika do Evropské unie? Slyšel jsi někdy pojem.
V pondělí 28. října proběhlo tradiční pietní setkání na Masarykově třídě u pamětní desky T. G. Masaryka. Přítomní vzdali holt prvnímu československému.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
70. výročí osvobození Bosonoh
Balada pro banditu.
Hlášení o zahájení služební činnosti četnické expozitury, později četnické stanice Vítkovice – město.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
VÝVOJ DOPRAVNĚ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK LEDNA 2011 KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Cesta k Mnichovu.
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Katyňský masakr jedna z nejhrůznějších masových vražd, které kdy byly spáchány na válečných zajatcích.
VY_32_INOVACE_
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Naše vlast – Česká republika
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE ZA ROK 2012
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SVV MSK podpořilo v pátek 20.9.2013 pietní akci v obci Liptaň. 20.9.2013 – PIETNÍ AKCE – LIPTAŇ SVV MSK podpořilo v pátek 20.9.2013 pietní akci v obci Liptaň. V Liptani stojí pomník, který připomíná tragédii, kdy v nerovném boji s nacistickými ordnery hrdinou smrtí padlo před 75 léty šest příslušníků Stráže obrany státu. Na levé straně je nápis "Z vaší krve naše svoboda" a na pravé "Nezapomeneme". Původní nápis, který je  nyní pod deskou, říká "Přísaháme, že budeme druh druha milovati, k sobě věrně státi, v nebezpečí se neopouštěti, ale až do konce se brániti, jak nám káže mužná čest a vědomí povinnosti občanských. Tak přísaháme".

Liptaňská tragédie Nejkrvavější drama v moravskoslezském pohraničí se odehrálo 22. září 1938 v Liptani (něm. Liebenthal a od r. 1943 Großliebental; někdy (např. to stojí napsáno na dopravních značkách označujících pro účastníky silničního provozu začátek a konec obce) se používá i název "Liptáň") na Osoblažsku v okrese Bruntál. Skupina asi osmdesáti vesměs vyzbrojených mladých Němců povzbuzena postupem jednotek freikorps k hranicím tehdy zamířila k liptaňské četnické stanici. "Vydejte zbraně," zněl povel zfanatizovaných henleinovců a čtyřem četníkům ve stanici se orosila čela. Raději se přesile vzdali - Němci jim pohrozili smrtí. Před četnickou stanicí a na návsi se utvořila skrumáž, k níž v té době přijížděl motocykl se dvěma členy české finanční stráže. Henleinovci jim zastoupili cestu, ovšem strážníkům se podařilo vběhnout do stanice, bohužel už obsazené dalšími Němci. Pak padl první výstřel, dodnes není známo, z které strany. Ve zmatečné palbě byli nejprve zraněni tři Němci. To rozběsnilo vzbouřence natolik, že Alfred Selig, jeden z hlavních organizátorů akce, vstoupil do místnosti a v té chvíli už odzbrojené četníky do jednoho palbou ze samopalu postřílel. Mezi zavražděnými byli otcové dětí a třem nejmladším bylo osmadvacet let. Němci druhý den naložili mrtvoly na nákladní automobil a odvezli je za hranice, do tehdy německých Hlubčic (něm. Leobschütz, pol. Głubczyce). Tam je potupně zakopali u hřbitovní zdi. Až v roce 1945 byli tři z šesti zavražděných četníků exhumováni a pochováni v Česku. Také tři zbývající členové Stráže ochrany státu mají hrob, obec Glubčice jim poskytla důstojné místo uvnitř hřbitova. Účastníci vraždy šesti českých četníků se dostali v Opavě v roce 1947 před soud - tři z nich dostali trest smrti. Ovšem praví vrazi, bratři Seligové, trestu unikli.

Bývalá četnická stanice č. p Bývalá četnická stanice č. p. 261 a pomník na domě, ve kterém bylo zavražděno šest příslušníků Stráže Obrany Státu henleinovci dne 22. září 1938

Památník Liptaňské tragédie – Głubczyce – Polsko

I k tomuto památníku v Głubczyci příslušníci SVV MSK položili květiny a zažehli svíce…

Předmnichovskou tragédii připomínají dva pomníky …

Konec