Občanská výchova 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veřejná správa ZS 2010 Němečková, Strnadová, Zedníková
Advertisements

Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Modely dělby moci a jejich fungování
Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
VY_32_INOVACE_51_11 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika-demokratický stát
I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Právní základy státu.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Anotace Parlament, úřad prezidenta, vláda Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák pochopí, které činnosti má v gesci parlament, prezident.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
Politický systém ČR – Vláda ČR
Dělba moci.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Státní moc Tato prezentace je zaměřena na dělbu státní moci. Žáci se seznámí se systémem dělby státní moci v ČR a voleb zástupců do PČR. Seznámí se s webovými.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Občanská výchova 9. ročník Dělba státní moci Občanská výchova 9. ročník

Tři nezávislé složky Moc zákonodárná Moc výkonná Moc soudní

1. Zákonodárná moc Parlament Poslanecká sněmovna Senát 200 členů starší 21 let volení na 4 roky schůze Schůze Parlamentu jsou veřejné. starší 40 let 81 členů na dobu 6 let každé 2 roky se volí třetina senátu

Úkoly Parlamentu Přijímat a schvalovat zákony (této činnosti se říká zákonodárná činnost nebo legislativa). Jejich návrhy většinou předkládá vláda (může i poslanec). Na této činnosti se podílí Senát. Parlament kontroluje činnost vlády.

2. Moc výkonná – prezident a vláda Vláda – vrcholný orgán výkonné moci Hlavní úkoly – správa státu, kontrola úřadů. Člen vlády nesmí podnikat. K přijetí usnesení je nutný souhlas nadpoloviční většiny. Za výsledky své práce je vláda odpovědna Poslanecké sněmovně. Pokud je nespokojena může vyslovit nedůvěru vládě. Vláda by musela odstoupit, podat demisi.

Vládu tvoří předseda místopředseda členové tzv. ministři vlády Ministři jsou pověřeni řízením jednotlivých rezortů. V rámci svých rezortů rozhodují a řídí vrcholné úřady - ministerstva.

Prezident Zastupuje stát navenek. Sjednává mezinárodní smlouvy. Vyhlašuje volby do PS a Senátu. Svolává zasedání PS. Jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády. Je vrchním velitelem ozbrojených sil.

Má právo účastnit se schůzí obou komor Parlamentu. Je mu uděleno slovo, kdykoli o to požádá. Má pravomoc rozpustit PS v některých kriz. situacích, když by nebyla po dobu 3 měsíců způsobilá se domluvit. Prezidenta republiky volí Parlament. Volební období 5 let. Nemůže být zvolen více než 2krát za sebou. Volební období začíná složením slibu.

3. Moc soudní Soudci nepodléhají žádným státním orgánům. Uplatňují se při rozhodování právních sporů, rozhodování a ukládání trestů pachatelům trestních činů.

Otázky Vyhledejte pomocí internetu všechna ministerstva. Vypište současné ministry a jejich základní úkoly v jejich rezortech.

Použité zdroje: V. Dudák, Občanská nauka: SPN, Praha 2007, ISBN 80-7235-237-7

Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz