Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_04.
Aiguille du Midi Chamonix - Francia.
Montserrat. Montserrat je vápencové horský masiv západně od Barcelony. Je známý svými bizardními sklaními útvary (například „Zdvižený prst“), samotně.
BĚŽÍ, BĚŽÍ, NEPOLEŽÍ, NEMÁ VŮZ ANI SÁNĚ, PŘECE NIKDY NEUSTANE.
SLOVENSKO Typy na výlet
Gran Sasso nejvyšší bod Apenin, mohutný horský masiv v kraji Abruzzo s téměř třítisícovým vrcholem Corno Grande, jenž tvoří spolu s nižšími štíty impozantní.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Egyptské pyramidy.
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
ŘECKO kulturní dědictví významné, slavné osobnosti přírodní rezervace
jedny z nejkrásnějších hor světa
Teď si ukážeme místa na která se budeme při naších túrách moci vypravit. Jedná se o nejznámější místa v Dolomitech, které by turista rozhodně neměl minout.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
PAMÁTKY PRAHA.
Autor : Herbert Novotný
Chamonix - Francia Aiguille du Midi.
Petra.
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele. Zde je Salto Angel, nejvyšší vodopád na světě (Téměř 1000 m, 18 krát vyšší než Niagara).
Itálie -bylo schopno pojmout sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným.gladiátorským -V Koloseu se dokonce mohly.
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 2 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Krkonoše.
území oblíbené sportovci a turisty
FRANCIE PONT du GARD.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_100.
Vegetační stupně na příkladu střední Evropy
VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie. BRAZÍLIE VY_32-INOVACE_17 Jižní Amerika - Brazílie.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
NEJVYŠŠÍ VRCHOL EVROPY
EVROPA Horopis.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Vsetín Město ve kterém žiji
Pohyb litosférických desek Uvnitř země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště (několik cm.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
I T A L I E MADONNA CORONA REGIONE VENETO SVATYNĚ MADONNA della CORONA UNIKÁTNÍ SKALNÍ CHRÁM SE NACHÁZÍ V LOKALITĚ CAPRINO VERONESE V MASIVU MONTE BALDO.
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
I T A L I E ALPY DOLOMITY.
I T A L I E ALPY DOLOMITY.
Název školy: ZŠ Netvořice
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Evropa – Povrch AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Osmý div světa Torres del Paine.
Dolomity Poloha : Italské Alpy, východně od Bolzanské kotliny,mezi řekami Rienz a Piava Název : podle zde nalezeného minerálu uhličitanu hořečnovápenatého.
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Bílé Karpaty – Velká Javořina
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Pohoří ČR - Krkonoše.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
Evropa 1 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Evropa 4 Soutěž RISK Pokračovat ZŠ Hejnice
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Horský řetězec Dolomit patří k Alpám, největšímu masivu hor Evropy. Komplex Schlern je jakýmsi „štítem“Jižních Tyrol. Nachází se tam také nachází Seiser Alm, nejvýš položená náhorní pastvina Evropy. Nejvyšší horou Dolomit je Marmolada – vysoká 3342 m. Horský řetěz Dolomit sestávající z devíti horských „hřbetů“, byl v roce 2009 UNESCEM vyhlášen za „světové kulturní dědictví“.

Jedna pověst říká, že skřítci hor kdysi utkali Dolomity z měsíčních paprsků, protože chtěli potěšit měsíční princeznu. Ta byla nemocná touhou po své vlasti - měsíci. Skřítci chtěli tímto udržet měsíční princeznu u jejího manžela na zemi. Protože z paprsků utkané hory byly takřka průsvitně bledé (bíle zářící), říká se Dolomitům také „bledé hory“. Jedna pověst říká, že skřítci hor kdysi utkali Dolomity z měsíčních paprsků, protože chtěli potěšit měsíční princeznu. Ta byla nemocná touhou po své vlasti - měsíci. Skřítci chtěli tímto udržet měsíční princeznu u jejího manžela na zemi. Protože z paprsků utkané hory byly takřka průsvitně bledé (bíle zářící), říká se Dolomitům také „bledé hory“. Jiná sága vypráví o králi skřítků hor Laurinovi a jeho – v kámen proměněné růžové zahradě, a jeho – v kámen proměněné růžové zahradě, o královně skřítků Dolassile, jiná o čarodějkách jedné z nejvyšších hor Dolomit – hory Schlern. o královně skřítků Dolassile, jiná o čarodějkách jedné z nejvyšších hor Dolomit – hory Schlern.

Rosengarten Latemar mit Karersee Sellastock Langkofel mit Seiser Alm Schlern mit Seiser Alm

Die Vajolettürme des Rosengarten Růžová zahrada krále hor Laurina

Latemar a Karersee

Langkofel a Seiser Alm, Nejvyšší pasrvina Evropy Hochalm

Schlern mit Weiher Schlern, „štít“ Jižních Tyrol

Die Sellatürme Sellagruppe s Grödnerjoch

Fermeda Seceda Sass Rigais Peitlerkofel Sass Songher Geisler Spitzen

Geisler „Spitzen“

Corvara s Sass Songher

Secedagruppe

Fermedagruppe

Peitlerkofel

Sass Rigais

3 Zinnen Monte Cristallo Paternkofel Piz Popena Zwölferkofel Antelao Tofano Mamarole Elferkofel Monte Pelmo Seekofel Sorapisgruppe Einserkofel 3 Schusterspitzen

Tři Cime, typické - nejkrásnějšší skalní útvary Dolomit

Piz Popena, sousední vrchol od „Tří Zinn“

Tofano 3244m- třetí nejvyšší vrchol Dolomit

Monte Cristallo a Dürrensee

Paternkofel

Seekofel a Pragser Wildsee

Zwölferkofel, který spolu s „Osmým“, „Devátým“, „Desátým“, „jedenáctým“ a „Prvním“ (Achter, Neuner, Zehner, Elfer und Einser) vytvářejí tzv. „Sluneční hodiny“, skupinu skal - podle které na základě pohybu slunce lze určovat denní dobu.

Einserkofel

Elferkofel

Dreischusterspitzen

Sorapisgruppe s Misurinasee

Marmolada 3343m, nejvyšší hora Dolomit

Marmarole

Antelao 3264m, druhá nejvyšší hora Dolomit

Monte Pelmo

Monte Schiara Sass de Mur Pale di San Martino Monte Civetta Monte Cimerlo Cimon della Pala

Pale di San Martino

Monte Civetta

D Monte Cimerlo

Cimon della Pala

Der Monte Schiara

Sass de Mur