Bezdrátové technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezdrátové sítě.
Advertisements

Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
Školní síť a její připojení k internetu
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Speciální Jednotka Armády České republiky
Lidská práva.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_140_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA
Bezdrátová komunikace
Povrch České republiky
INFRATOPENÍ - TOPNÉ OBRAZY
Letní olympijské hry v Číně
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
INTERNET - TERMINOLOGIE
Budoucnost WiFi. Budoucnost WiFi technologie vyšší rychlosti (100 Mb/s v roce 2004, 300 Mb/s v roce 2007) vyšší bezpečnost (802.11i) nové frekvence 5.
1 Inovace v bezdrátových sítích Roman Štemberk KAM KRÁČÍ ČESKÉ TELEKOMUNIKÁČNÍ SÍTĚ
Kde jsme dnes a kam půjdeme zítra? Patrick Zandl – Pipeline a.s.
KAPALINY.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Technologie GPRS >Roman Slowioczek Specialista pro GPRS technologii Oskar.
Společnost E-metro s.r.o. prezentuje. Čím se zabýváme? Vytvořeni Wi-Fi síti v pražském metru Proč? 1.Velmi slabé pokryti mobilního internetu 2.Není žádný.
Wi-Fi Adam Ludes, 5.A.
GPS.
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Informatika - prezentace
Tomáš Václav, manažer produktového marketingu V Praze dne 23. září 2008 Internet v mobilu, nebo mobilní Internet?
WiFi fenomén bezdrátových sítí
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Bezdrátové sítě.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
servis v postřikové technice. NAVIGACE G lobal P ositioning S ystem.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Historie. aspoň něco málo…. Město je písemně doloženo poprvé v roce vzniklo spojením N N N N N ěěěě mmmm cccc iiii postaveného.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Bluetooth Rudolf Helm.
Bluetooth.
START Ahoj děti! Chtěly byste se dozvědět něco víc o podstatných jménech? Pokud ano, tak klikněte na START.
GSM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_232.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Quelle terre promise! Autor: Mgr. Anna Sekeráková.
ANOTACE: Tento materiál slouží k tomu, aby žáci porozuměli, co je WIFI a poznali způsob zapojení. Očekávaný výstup:Využívá služby INTERNETU Speciální.
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Itálie Zdeněk Fišr, Petr Pištělka, Jakub Rachač a Lukáš Veinar 7.A.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
Možnosti připojení k internetu
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Internet = je celosvětový systém propojených počítačových sítí, ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Transkript prezentace:

Bezdrátové technologie Bluetooth, Wi-fi, GPRS, GPS

Bluetooth Bluetooth je bezdrátová komunikační technologie sloužící k bezdrátovému propojení mezi dvěma a více elektronickými zařízeními. Název Bluetooth je odvozen z anglického jména dánského krále Haralda Modrozuba - Harald Bluetooth - vládnoucího v 10. století. Ten využil svých diplomatických schopností k tomu, aby válčící kmeny přistoupily k diskuzi a ukončily vzájemné rozepře.

Jak funguje Bluetooth Bluetooth pracuje v ISM pásmu 2,4 GHz (stejném jako u Wi-Fi). K přenosu využívá metody FHSS -(frequency hopping spread spectrum) je jedna z metod přenosu v rozprostřeném spektru. Její princip spočívá v přeskakování mezi několika frekvencemi při přenosu bitu nebo bitů.), kdy během jedné sekundy je provedeno 1600 skoků (přeladění) mezi 79 frekvencemi s rozestupem 1 MHz. Tento mechanismus má zvýšit odolnost spojení vůči rušení na stejné frekvenci.

Wi-fi Je standard pro lokální a bezdrátové sítě a vychází ze specifikace IEEE 802.11 (Institut pro elektrotechnické a elektronické inženýrství) Název původně neměl znamenat nic, ale časem se z něj stala slovní hříčka vůči Hi-fi (tzn. analogicky k high fidelity – vysoká věrnost), která by se dala chápat jako zkratka k wireless fidelity (bezdrátová věrnost). Jedná se tedy o bezdrátový přenos dat mezi počítači nebo jinými síťovými prvky.

Využití Wi-fi bezdrátové připojení do sítě internet v rámci rozsáhlejších lokalit a tzv. hotspotů přenosné počítače a i některé mobilní telefony tiskárny, fotoaparáty a dnes dokonce i MP3 a MP4 přehrávače.

GPRS GPRS (General Packet Radio Service) je mobilní datová služba přístupná pro uživatele GSM mobilních telefonů. Je označována jako „2.5G“, technologie mezi druhou a třetí generací mobilních telefonů. Poskytuje průměrnou rychlost datových přenosů používáním TDMA kanálů v GSM síti. GPRS je paketově-přepínané, což znamená, že více uživatelů sdílí stejný přenosový kanál a data se přenášejí pouze když jsou odeslána. Celková kapacita linky může být okamžitě vyhrazena těm uživatelům, kteří zrovna posílají data v kteroukoliv chvíli, což poskytuje vyšší prostupnost tam, kde uživatelé posílají nebo přijímají data periodicky.

GPS GPS (Global Positioning Systém) je vojenský polohový družicový systém provozovanýMinisterstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností první desítky metrů. Přesnost GPS lze s použitím dalších metod ještě zvýšit až na jednotky centimetrů. Část služeb tohoto systému s omezenou přesností je volně k dispozici i civilním uživatelům. V současné době se systém využívá v mnoha oborech lidské činnosti. Na provoz GPS se ročně vynakládá přibližně 600 až 900 milionů (2006-2008) amerických dolarů z rozpočtu USA.

Výrobci a ceny WiFi:výrobci-WNC, Edimax Technology, Evolve, Zyxel … ceny-existují až od 1000 Kč, třeba až do 100 000 Kč Bluetooth: výrobci- Edimax Technology, OvisLink, Axago, Microstar, i-Tec … ceny- mezi 100kč a 2000 kč..záleží jak které GPS: výrobci- TOMTOM - GPS, HTC, EVOLVE, DYNAVIX, Garmin, PENTAGRAM … ceny- mezi 2000 kč do 30 000 kč..zase jak které GPRS: výrobci- Mio,EES Elektra, INSYS, GM, Security&Protection, Computer Products... ceny-500 až 900 Kč…opět jak které..jsou i levnější i dražší