2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních.
Advertisements

Slovní úlohy o pohybu.
Pohyb tělesa.
Slovní úlohy o pohybu doháněcí
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Rychlost, dráha, čas, zrychlení – řešené příklady
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
nerovnoměrného pohybu tělesa
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 1
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Slovní úlohy O pohybu 2.
Kinematika 6. ROVNOMĚRNÝ POHYB II. Mgr. Jana Oslancová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
ROVNOMĚRNÝ POHYB.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vytvořil: Robert Kunesch
Kinematika 8. NEROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_706.
Dosazování číselných hodnot do vzorců
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Rovnoměrně zrychlený pohyb
Matematika – 9.ročník Slovní úlohy o pohybu - 2
Rychlost rovnoměrného pohybu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
C) Slovní úlohy o pohybu
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_176_testík dráha, rychlost, čas Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká.
Rychlost nerovnoměrného pohybu tělesa (průměrná rychlost)
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
1 Slovní úlohy o pohybu úvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
VY_32_INOVACE_F7-001 FYZIKA 7.ROČNÍK RYCHLOST Název školy
Průměrná rychlost – úlohy II
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Co je pohyb?.
FYZIKA 2.B 9. hodina.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb

3 Rovnoměrný přímočarý pohyb trajektorie část přímky rychlost konstantní (stálá, stejná) nemění velikost ani směr například: jedete po dálnici (trajektorie je téměř přímka) plynový pedál máte ve stále ve stejné pozici, třeba pro rychlost 120 km/h (rychlost je stejná)

Rovnoměrný přímočarý pohyb je takový pohyb, při němž HB urazí za libovolné, ale stejné časové intervaly stejné úseky dráhy. je takový pohyb, při němž HB urazí za libovolné, ale stejné časové intervaly stejné úseky dráhy. je takový pohyb, při němž HB urazí za libovolné, ale stejné časové intervaly stejné úseky dráhy. čas: 1 s 1 s 1 s 1 s dráha: 10 m 10 m 10 m 10 m dráha se mění přímo úměrně v závislosti na čase, kdy konstantou úměrnosti je rychlost:

definice průměrné rychlosti VZORCE (VZTAHY) s . v t definice průměrné rychlosti  stále platí: [v] = m/s  [s] = m, [t] = s [v] = km/h  [s] = km, [t] = h

ÚLOHY Cyklista jede rychlostí v = 10 m/s po dobu 20 minut. Jakou dráhu za tento čas urazí? než napíšete vzorec, převeďte jednotky zbytečně mnoho nul, převeďte jednotky Cyklista urazil za 20 minut dráhu 12 km.

ÚLOHY Automobil ujel dráhu 35 km za 45 minut. Jakou rychlostí automobil jel? asi 47 km/h Chodec, který jde rychlostí 2 m/s, ušel 2,5 km. Jak dlouho byl na cestě? asi 21 min

ÚLOHY Určete rychlost motorky, která za 1 h 15 min urazí 70 km. 56 km/h Určete čas, kdy dorazil automobil do Karviné, jestliže vyjížděl z Prahy v 10:00, jel průměrnou rychlostí 75 km/h a vzdálenost měst je 430 km. 15:44

ÚLOHY Jan vyšel v osm hodin ráno na túru a do cíle dorazil půl hodinu před polednem. Jakou šel rychlostí, když podle značení ušel 15,5 km? asi 4,4 km/h Jak je široké pole, které traktor přejede za 5 minut? Rychlost traktoru je 5 m/s. 1,5 km

ÚLOHY Letadlo letí rychlostí 600 km/h. Jak dlouho mu trvá přeletět úsek jednoho kilometru? 6 s Vlak se pohybuje průměrnou rychlostí 22 m/s. Jaká je vzdálenost mezi Karvinou a Brnem, když vlak tuto trasu ujede za 150 minut? 198 km