Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv počasí na urologická onemocnění prim. MUDr
Advertisements

Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Histologická technika
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
Stanovení počtu vybraných indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO® Mikrobiologie potravin, IV. ročník Ústav hygieny.
Detekce proteinů na preparátech Histochemie. Metody detekce – vazba cílového proteinu Imunologické; primární protilátky sekundární protilátky Imunologické;
TILDREN®.
Poruchy acidobazické rovnováhy
HYPERHYDRATACE Zbyněk Mlčoch.
Histologické zpracování trepanobiopsií na Ústavu patologie FN Olomouc
Stanovení exprese receptoru epidermálního růstového faktoru ( EGFR )
Fyziologie vylučování ledvinami
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Imunohistochemie (IHC)
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
IMUNOHISTOCHEMIE CGB laboratoř a.s. Ostrava Autor: Věra Schillerová
1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Imunohistologické vyšetření u peroperační biopsie
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
Ošetřovatelská péče u pacienta s pneumonií
Laboratorní metody 2 Kurs Imunologie II.
Konference se zaměřením
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Diabetes v těhotenství
Průtoková cytometrie základní princip a klinické využití
Enzymy = biokatalyzátory
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Protokol č. Vyšetření slin na přítomnost antigenů krevních skupin
Ledviny Nefron Odvodné cesty močové Tvorba moči Onemocnění
Základní škola a Mateřská škola Řepníky,
ELISA, určení ideálních koncentrací reaktantů -různé varianty
IMUNOFLUORESCENCE MUDr. Zita Trávníčková
PRAKTIKUM 2 Barvení sex chromatinu Pruhování chromozomů
Vylučovací soustava.
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Test aktivity lymfocytů
Vylučovací soustava 2.
Vylučovací soustava.
Glomerulární onemocnění (nefritický a nefrotický syndrom) typové kasuistiky morfologický obraz MUDr. Zdeňka Vernerová, CSc., MUDr. Martin Havrda.
Diagnostika autoimunitních onemocnění
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Média s vodou nemísitelná
Western blotting Slouží pro detekci proteinů prostřednictvím protilátek. Obvykle následuje po rozdělení polypeptidů v elektrickém poli polyakrylamidovou.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Hajduk, Davídková, Bendová, Dočkalová, Schůtová, Krátký Utíká ti trepka.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
1.  Karcinom prsu patří ve vyspělých zemích k nejčastějším onkologickým onemocněním žen.  Zavedením mamografického screeningu a zlepšením diagnostiky.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_3_15_VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Šablona číslo: XII Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 15 Autor: Mgr. Kateřina Zikmundová.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
CHŘIPKA.
Imunochromatografické stanovení přítomnosti hemoglobinu ve stolici
Vylučovací soustava.
DM - komplikace.
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Glomerulonefritis.
IMUNOFLUORESCENCE MUDr. Zita Trávníčková
Patofyziologie ledvin
Western blotting Slouží pro detekci proteinů prostřednictvím protilátek. Obvykle následuje po rozdělení polypeptidů v elektrickém poli polyakrylamidovou.
Aplikace Bayesovy věty v biomedicíně (Vzorový příklad)
Transkript prezentace:

Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom Zpracovala: A. Lukášová a jiní

Co řekl Kubík Svozil Čtyřletý Kubík Svozil dostal v listopadu kašel a rýmu. „Mami, já asi čůrám pivo!“podivil se, když se podíval do nočníku. A opravdu, v nočníku bylo na dně trochu tekutiny a vypadala jak černé pivo. Asi čtrnáctka.

Co si řekla maminka Svozilová Řekla si: To budou ledviny! Kubík si nachladil ledviny!

A na co si maminka Svozilová vzpomněla Nejdřív si vzpomněla: Bratr Karel umřel na ledviny a bylo mu sotva 43 let! A ještě k tomu byl hluchý. A pak si vzpomněla: I mě zjistili krev v moči, ale maminka mi říkala, že to má taky a že to nic není. A měla pravdu – dožila se 86 let. Půjdeme k lékaři!!!

Co řekl nefrolog Nefrolog řekl: Kubík má v moči krev, ale funkce ledvin je v pořádku. Přesto soudím, že by to mohl být Alportův syndrom. ? A vysvětloval……………………………………………

Nefrologovo vysvětlení Alportův syndrom je porucha kolagenu IV v bazálních membránách ledvinných klubíček, v kůži, v oku a ve vnitřním uchu. Asi proto Váš bratr ohluchl a pak zemřel na selhání ledvin. Většinou je porucha v genu na chromozomu X, ženy porušený gen přenášejí, ale k selhání ledvin u nich nedochází. Vy i Vaše maminka jste sice měly krev v moči, ale funkce Vašich ledvin byla normální. U mužů může dojít k plnému rozvoji onemocnění – k hluchotě, poruchám vidění a selhání ledvin. Nemoc může potvrdit pouze vyšetření na patologii!

Jak se nakonec dohodli Uděláme biopsii kůže a provedeme imunofluorescenční vyšetření řetězců kolagenu IV v bazální membráně epidermis a bude-li to nutné Uděláme biopsii ledvin a provedeme totéž vyšetření v bazálních membránách glomerulů a ledvinných kanálků A jak řekli, tak udělali.

Jak to děláme my, laborantky Proti každému řetezci kolagenu IV je připravena protilátka. Standardně se vyšetřují řetezce 1,3,5 Protilátky jsou označeny fluorescenční látkou, která září v UV světle Pokud jsou řetězce kolagenu IV normální, protilátky se na ně navážou a místo, kam se navázaly září v UV světle Pokud nejsou řetězce kolagenu IV normální, protilátky se nemohou navázat a to vidíme jako výpadek, absenci záření

Pracovní postup K detekci kolagenu IV., který je podkladem Alportova syndromu, používáme kit od firmy Wieslab, který je na parafinové i kryostatové řezy Kit obsahuje 3 monoklonální protilátky po jednom ml. MAB 1, MAB 3, MAB 5 a 3 lahvičky s roztokem glycerin/urea, který je nutno uchovávat při teplotě -18°C, protože se urea při vyšších teplotách pomalu rozkládá

Řezání a fixace Čerstvě odebranou tkáň kůže nebo ledviny řežeme na zmrazovacím kryostatu a to na plusová skla. Tloušťka řezu je 5-10 m a na každé sklíčko neřežeme cca 4 řezy. Preparáty necháme na vzduchu zaschnout a fixujeme 10 minut acetonem. Vymyjeme 2×5 minut v PBS pufru o ph 7,6.

Denaturace roztokem glycerin/urea Řez pro MAB 5 se před aplikací primární protilátky denaturuje inkubací ve studeném roztoku glycerin/urea po dobu 5 minut, následuje vymytí v destilované vodě 2×5 minut.

Primární protilátky Řezy inkubujeme 1 hodinu naředěnými protilátkami MAB 1 a MAB 3, pouze protilátka MAB 5 se inkubuje 1,5 hodiny. Protilátky ředíme do PBS pufru, doporučené ředění je 1:25 až 1:75, optimální výsledky jsou při ředění 1:25. Na každé sklíčko kapeme 100 ml naředěné protilátky, inkubují se ve vlhké komůrce při pokojové teplotě. Následuje vymytí v PBS pufru, a to 2×5 minut.

Sekundární protilátka K samotné vizualizaci reakce použijeme protilátku Ig antimyší značenou FITC naředěnou 1:10 v PBS pufru, inkubujeme 1 hodinu ve vlhké komůrce při pokojové teplotě.

Oplach a montování Následuje oplach v PBS pufru 2×5 minut a montování do fluorescenčního montovacího média od DAKa, které zajistí stabilitu záření několik dní. Lékař prohlíží sklíčka ve fluorescenčním mikroskopu.

Jak to vidí patolog v kůži Normální nález Patologický nález Kontrola MAB 1 MAB 5, částečná pozitivita Kontrola MAB 5 MAB 5, negativní MAB 1 je vždy pozitivní MAB 3 je v kůži vždy negativní Patologické změny u A-syndromu se týkají v kůži pouze MAB 5

Jak to vidí patolog v ledvině Normální nález Patologický nález Kontrola MAB 1 MAB 3 g Kontrola MAB 3, 5 MAB 5 Patologické změny u A-syndromu v ledvinách se týkají MAB 3 i MAB 5. Projevují se kompletní nebo částečnou ztrátou pozitivity.

Jak je to s Jakubem Svozilem Bohužel, Jakub Svozil má Alportův syndrom a jeho maminka je přenašečkou porušeného genu. Podezření na toto onemocnění ukázala historie rodiny a potvrdila ho biopsie kůže a ledviny. Léčba tohoto onemocnění je obtížná, protože jde o poruchu genu. Je možné některé příznaky mírnit, ale účinná léčba je možná jen vnesením neporušeného genu do nemocné ledviny.