Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny."— Transkript prezentace:

1 1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny.

2 2 Definice hematurie: Přítomnost krve v moči. Pokud je moč viditelně krvavá – hematurie makroskopická, pokud je viditelná jen pod mikroskopem, jde o hematurii mikroskopickou. Zabarvení moči je nejčastěji způsobeno: krví jen hemoglobinem léky (např. fenazopyridinem) některými barvivy (červená řepa). PATOLOGICKÝ NÁLEZ: nad 5-10 ery na mikrolitr moči

3 3 Důležité anamnestické otázky pro správné určení kauzality hematurie: je doprovázeno bolestivostí? Jakého je rázu? jak dlouho trvá? je něco co stav zhoršuje/zlepšuje? nejde o iatrogení poškození (transfuze, instrumentálně)? pokud jde o ženu, nemá v době odběru moči menzes? (může dojít ke kontaminaci moči krví v mikroskopických množstvích, které však bioch. testy odhalí) nebyla přítomna/není přítomna současně infekce (např. pneumonie)? nepředcházel úraz? v jakém rozsahu je krvácení? odkud krvácení přichází?

4 4

5 5 Důležitost anamnézy: Důležitost anamnézy pro kauzalitu hematurie je zásadní: Můžeme totiž zjistit to, že pacient nemá při mikrohematurii žádné potíže, je mladý (kolem 20 let) a v poslední době neprodělal žádný infekt. Jde o to, že může dojít k tzv. defektu ve výstavbě glomerulu, což je absolutně neškodný stav.

6 6 Rozlišení hematurie: PRERENÁLNÍ krevní choroby s porušením hemokoagulace RENÁLNÍ glomerulonefritidy, glomerulopatie (souč. tzv. nefritického syndromu – viz patologie), konkremety, krvácející cysty a tumory, traumata, nekróza papily u DM, nefropatie POSTRENÁLNÍ konkrement, tumory, zánětl. změny, traumata

7 7 Je krvácení glomerulární? Detekujeme to ve fázovém kontrastním mikroskopu: Ery při glomerul. hemoragii jsou deformované. Ery, které neprošly přes membránu glomerulu jsou nedeformované a hladké.

8 8 Jsou erytrocyty v moči? Pokud je v moči jen Hb nejde o hematurii, ale HEMOGLOBINURII. Ta je způsobena některými anémiemi, malárií, tyfem, spálou, převodem nekompatibilní krve nebo také zvýšenou zátěží a chladem, aj. Stavy hemoglobinurie a hematurie od sebe odlišíme sedimentem moči. U hematurie jsou ery přítomny a naopak.

9 9 Němá hematurie: Jde o standardní hematurii, avšak pacient nemá subjektivní příznaky (bolestivost). Vyskytuje se často u nádorů moč. měchýře a tumorů ledvin v počáteční fázi.

10 10 Hemoragická tamponáda moč. cest: Jde o závažný stav, kdy je krvácení tak silné, že způsobí obliteraci močových cest a moč. měchýře krevními sraženinami.

11 11 Shrnutí nejčastějších příčin krvácení do moči: glomerulonefritis krvácející cysta nebo nádor hemokoagulační porucha litiáza (s případnou kontrakcí okolního hlad. svalstva a následným poškozením stěny močových cest) pyelonefritis TBC posttraumaticky intrarenální aneurysma hypertrofie prostaty cystitis instrumentální poškození (iatrogenní) cizí těleso

12 12 Moderní detekce hemoglobinu nebo ery: Nynější biochemie nabízí detekci pomocí: indikátorových proužků (jde o kvalitativní zkoušku – změna barvy proužku na jasně modrozelenou). Má velmi vysokou citlivost! Možnost nepřesností u silných infekcí. pseudoperoxidázové reakci (Fe katalyzuje dehydrogenaci činidla peroxidem vodíku za vzniku barevného produktu)

13 13 DŮLEŽITÉ PRO NAŠI LÉK. PRAXI: Diferenciální diagnostika hematurií: vyšetření genitáliíurolog, gynekolog NÁLEZ NIC vyšetření genitálií léky ANO vynechat na 72 hodin hematol.+hemokoagul. vyšetření NÁLEZ koagulopatie vyš. na fázovém mikroskopu NIC krvácení je glomerulárního původukrvácení není glomerulárního původu

14 14 vyš. na fázovém mikroskopu krvácení je glomerulárního původukrvácení není glomerulárního původu Pokračování : NIC Vyšetření: sono, RTG Urologické vyšetření infekce HCD, kůže ANO GN vyšetření moči u příbuzných ANO hereditární GN

15 15


Stáhnout ppt "1 Počet snímků:15 Snímek číslo: Se zaměřením na stránku patologicko-fyziologickou a interní medicíny."

Podobné prezentace


Reklamy Google