MYSLIVOST OSVRAČÍN Zpracovala: Lucie Kazdová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 449/2001 Sb., o myslivosti
Advertisements

LISTNATÉ LESY Skupina: Elicerová a Hrubý Téma: Listnatý les.
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Myslivost Autor práce: Vitek Marek Konzultant: Mgr. Novotný Radim
Mgr. Věra Vasiljevičová
Historie – dnešní Skaut
KRONIKA – OBEC BLÍŽEJOV
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Státní správa myslivosti
Prezentace závěrečných prací IX.ročníku
Základní škola a mateřská škola Blížejov Zámek Osvračín
Invaze králíka divokého v Austrálii
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
Srnčí zvěř
Využití znalostí ze zkoušek ECDL v projektovém dnu.
MS Tetřívek Štíty.
Prase divoké Latinský název tohoto zvířete je Sus scrofa
Kroužek myslivosti a ochrany přírody Lysice - Drnovice
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
 Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR.  - Kolektivizace venkova v padesátých letech  - Industrializace zemědělství v době normalizace  - Odtržení sedláků.
UCHOVÁNÍ PRAMENŮ CO JE TO ARCHEOLOGIE? KDE SE UCHOVÁVAJÍ PRAMENY
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Přemnožení spárkaté zvěře a zákon o myslivosti. Oplocený objekt Sv. Anna v Brdech Počet stromků ve fázi odrůstání: v oplocence 6088 ks/ha, mimo oplocenku.
Jaderná energie.
Česká republika Demokratický stát.
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
STAVEBNICE LEGO SLAVÍ 50 LET
Exkurze-Polsko Tuchola Tuchola. Město Tuchola  Nachazí se ve Kajawsko- Pomorskiem vojvodství  Spadá pod okres Chojnice  V Tucholi žije přibližně 20.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Odpočívadlo na Dvorských – místo bývalé černé skládky.
Jednota byla založena roku 1920 vlastní budovu získala až přestavbou stodoly získané při parcelaci panského dvora Dol v 60. letech proběhla velká rekonstrukce.
Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Strategická průmyslová zóna Holešov Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínský kraj.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Všechno to začalo na náměstí S panem Andersenem a starostou.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Rozdělení. . VY_32_INOVACE_TPP_558
Předmět: Potravina a výživa Ročník: druhý
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okres Strakonice Jméno: Tereza Fořtová Vedoucí práce: Mgr. Blanka Posavádová Školní rok: 2012/2013.
Testování životního prostředí podle tabulek pro bažanta obecného Testování životního prostředí podle tabulek pro zajíce polního Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Testování životního prostředí podle tabulek pro zvěř spárkatou © 2014 Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Kaštanová mise 4.A ZŠ Rokycany Ul.Míru 64 Rokycany, (Mgr.Lucie Popovičová)
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Novela zákona o myslivosti Ministerstvo zemědělství r.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 23 Název školy: Střední průmyslová.
Hrady ve středověku Vypracoval: Vojtěch Wendl Ročník: IX.(2012/2013) 1.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Odbor životního prostředí
Základní a mateřská škola Blížejov Závěrečná práce 9.ročník
Příběhy našich sousedů
DUCHOVNÍ LOVECKÉ HUDBY
ZVĚŘINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Vítám vás na prezentacích IX.ročníků
Kostel sv. Jana Křtitele ve Lštění
LŠTĚNSKÝ ZÁMEK IX. ročník -Závěrečné práce
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
Základní škola T. G. Masaryka Blatná,
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

MYSLIVOST OSVRAČÍN Zpracovala: Lucie Kazdová

Na úvod… Myslivost a lov zvěře v Čechách má bohatou tradici a stejně tomu bylo i v tomto kraji. Pro šlechtu a panstvo byl lov předmětem rozptýlení a zábavy, pro obyčejné lidi spíše způsob obživy v dobách nouze.

Historie… Řízeno panstvím Horšovskotýnským, mocným rodem Trautmansdorfů, se kterým byl spojen i zdejší pán Andreas Ziegler, majitel zdejšího zámku a velkostatku.

V letech po roce 1900 byla převážně drobná zvěř, které byl dostatek, cílem lovu zdejšího majitele velkostatku Andrease Zieglera a velkých sedláků. Nemalá část zvěře ulovena „načerno“ pytláky z řad místních, kdy bída a hlad v období 1.světové války nutili obyčejné lidi k těmto praktikám.

Další druh velmi rozšířený až do 50 Další druh velmi rozšířený až do 50.let minulého století-tetřívek obecný Srnčí zvěř nebyla tak hojná a její lov lze odhadovat na 10% současného stavu

Po válce v r. 1945-místní velkostatek zrušen V 50. letech se začaly dělat zkoušky z myslivosti

Do r. 1963-pod mysliveckém sdružením Lštění, v r Do r. 1963-pod mysliveckém sdružením Lštění, v r. 1963 začal Osvračín se 14 členy fungovat samostatně V tu dobu stouply stavy bažantů na úkor koroptve, která byla v r. 1961 byla jako zvěř oficiálně lovena naposledy

V polovině 60.let povoleny i tzv. poplatkové odstřely pro cizince Koncem 60.let-nejvíce drobné zvěře V 60.letech se také střelilo první divoké prase. V tu dobu už myslivci fungovali pod názvem „Myslivecké sdružení Peřina“

V 70.letech bylo cílem myslivecká sdružení slučovat, a tak vznikl komplex spojením několika sdružení s výměrou okolo 3000 ha Po revoluci v r. 1989 bylo cílem nových zákonodárců opět rozdělit, a tak jsme se vrátili ke stavu ze 70.let

Současnost… V současné době pronajímá honitbu myslivcům tzv. honební společenstvo, tj. majitelé pozemků a lesů Hospodaří se na cca 1000 ha s 15 členy, předseda je p. Vrba, hospodář p. Roubal, jednatel p. Ševčík

Zvěř drobná, tj. zajíc-stavy minimální-neloví se, stejně tak koroptev a bažant přežívají v malých stavech Srnčí-rozšířená, dobré stavy, zdravotně v kondici, odstřel cca 30kusů/rok Dančí-rozšířila se po r. 2000, odstřel do 10 kusů/rok Muflonní-rozšířena po r. 2000, odstřel cca 5 kusů/rok

Zvěř černá-velmi rozšířená, působí škody na kulturách-hlavně na kukuřici, roční odstřel (2009)-48kusů/rok Rozšířil se i norek americký-predátor, ničí vše kolem vody, uloveno 15 kusů/rok Kachna divoká-cca 15 kusů/rok Holub hřivnáč-příležitostně 5 kusů/rok Nutrie-na řece-vypuštěna

Na závěr… Na závěr bych chtěla poděkovat panu Ševčíkovi za ochotu a potřebné informace k mé závěrečné práci Paní učitelce Červenkové za opravu textové části a za pomoc, panu učiteli Hejtmanovi za pomoc s prezentací a paní ředitelce Hanzalové za pomoc A vám za pozornost…