Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_185
Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: 31. 10. 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: charakteristika a význam vosků a složených lipidů Klíčová slova: Vosk, složený lipid, fosfolipid, buněčná membrána Druh učebního materiálu: prezentace
Lipidy – 4. část Přírodní látky
Vosky Estery vyšších MK a vyšších jednosytných alkoholů Cetylalkohol (hexadekanol) – CH3(CH2)15OH Sterarylalkohol (oktadekanol) - CH3(CH2)17OH Myricylalkohol (triakontanol) - CH3(CH2)29OH Živočišného původu (v srsti, ke stavbě obydlí) včelí vosk vorvaňovina Lanolin (ovčí vlna) Rostlinného původu (ochranná vrstva na listech a plodech)
Vosky Využití: zdravotnictví, kosmetika, výroba mastí, krémů, výroba svíček Po chemické stránce se vosky podobají tukům, jsou však velmi stálé (mnohem odolnější vůči hydrolýze, nejsou rozkládány lipasami – živočichové je nemohou strávit.
Včelí vosk Včela medonosná vylučuje včelí vosk ve formě šupinek, stavba pláství Napište rovnici vzniku včelího vosku (ester kyseliny palmitové a myricylalkoholu):
Složené lipidy Obsahují kromě vyšších KK a alkoholů ještě další látky: Kyselinu fosforečnou – FOSFOLIPIDY Sacharid – GLYKOLIPIDY Protein – LIPOPROTEINY
Složené lipidy Kromě hydrofóbní složky obsahují i hydrofilní část, ve vodném prostředí vytvářejí micely, mohou vytvářet dvouvrstvy – základní prvky buněčných membrán Obr. 1
Fosfolipidy Fosfoacylglyceroly Glycerol je esterifikován dvěma molekulami MK a jednou molekulou kyseliny fosforečné ( na níž můžou být připojeny další látky např. cholin, serin, ethanolamin) Součásti biomembrán, v mozkové a nervové tkáni, ve vaječném žloutku
Fosfolipidy Zástupci fosfoacylglycerolů: fosfatidylcholin (lecithin), fosfatidylserin
Lecitin Fosfatidylcholin Přídatná látka do potravin (E322) Získává se ze sojových bobů Význam : důležitá součást biomembrán, potravinářství, farmacie, kosmetika
Fosfolipidy Sfingomyeliny Místo glycerolu obsahují sfingosin: v mozku a nervové tkáni
Glykolipidy Obsahují sacharidovou složku glykosidicky vázanou na lipid Výskyt: játra, slezina, v buněčných membránách, v šedé kůře mozkové Zástupci: cerebrosidy, gangliosidy
Lipoproteiny Spojení lipidů se specifickými bílkovinami Buněčné membrány, cytoplazma buněk, krevní plazma
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie: MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., 2005. ISBN 80-7182-057-1. RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004. ISBN 80-7200-761-0. Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Dhatfield. Commons.wikimedia.org: Cell membrane detailed diagram 4.svg [online].200-06-16 [cit. 2012-10-23]. Dostupný pod licencí Creative Commons – Uveďte autora 3.0 Unported na WWW:< http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACell_membrane_detailed_diagram_4.svg>.