METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Fyziologie zažívacího systému
Trávicí žlázy játra slinivka.
Metabolismus sacharidů
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Metabolismus lipidů  - oxidace.
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
1 ☼. 2 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
TUKY (LIPIDY).
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávení a metabolismus přírodních látek (základní metabolické procesy)
stravovací režim školáků
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Citrátový cyklus Krebsův cyklus.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_03 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Výživa a potraviny Metabolismus člověka Obrázek:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Metabolismus lipidů.
Didaktické testy z biochemie 2
Metabolismus III. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Autor: Lenka Kraváčková
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
METABOLISMUS LIPIDŮ.
METABOLISMUS BÍLKOVIN II Anabolismus
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Β-oxidace VMK.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Energetický metabolismus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Zdravotní problém lidstva
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa a hygiena potravin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHEMIE - Metabolismus živin
Β-oxidace VMK.
Citrátový cyklus Mgr. Jaroslav Najbert.
Lipidy ß-oxidace.
Katabolické, Anabolické děje a Metabolismus
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus RNDr. Jitka Šedivá

Anabolismus lipidů Anabolické děje = skladné děje Lipidy se syntetizují z příslušných vyšších mastných kyselin a glycerolu Tuky vznikají i z jiných látek (ze sacharidů a bílkovin - odbourávají se na aktivovanou kyselinu octovou)

Syntéza vyšších mastných kyselin VMK se syntetizují z acetylkoenzymu A za účasti energie a redukovaných koenzymů Vzniká mastná kyselina aktivovaná koenzymem A C17H35CO~SCoA Děj je podobný opačné ß-oxidaci s jinými enzymy Děj probíhá v cytoplazmě

Syntéza glycerolu - schéma glukosa ↓ glykolýza glyceraldehyd ↓ NADH glycerol ↓ ATP glycerolfosfát

Syntéza glycerolu - vzorce

Syntéza tuků CH2 -OH CH2 -O-CO-C17H35 | | | | CH-OH +3 C17H35CO~SCoA → CH-O-CO-C17H35 + 3 HS~CoA + P CH2 -O~P CH2 -O-CO-C17H35

Tuky v organismu Nadměrná spotřeba potravin s vysokým obsahem tuků a sacharidů vede k ukládání tuků v tkáních a cholesterolu v cévách Je příčinou obezity Je příčinou srdečních chorob, hypertenze, vysoké hladiny cholesterolu Je to celospolečenský závažný problém civilizovaných zemí

Zdraví-nadváha-obezita Váhu posuzujeme podle výpočtu BMI Vzorec: hmotnost(kg)/výška(m)² Hodnoty: do 25 - váha optimální do 30 - nadváha nad 30 - obezita Příčina obezity = nepoměr mezi příjmem a výdejem energie, někdy také dědičnost Rada – úprava stravovacích návyků a zvýšená tělesná aktivita

Obezita www.blog.lide.cz

Opakování 1.Vysvětlete pojem anabolismus. 2.Proč organismus syntetizuje tuky? 3.Kde tento děj probíhá? 4.Jak se syntetizují VMK? 5.Napište rovnici syntézy tuku. 6.Jak se tato reakce nazývá? 7.Proč je nadměrné přejídání škodlivé? 8.Sestavte denní jídelníček zdravé stravy.