Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
Název: Manželky Karla IV.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE _10.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
 VY_32_INOVACE_16_19  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Nástup fašismu.
Číslo v digitálním archivu školy
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Nástup fašismu Itálie.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Jižní Afrika.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
PROBLÉMY LIDSKÉ NESNÁŠENLIVOSTI
Digitální učební materiál
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Tolerance k národnostním menšinám
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Porušování lidských práv
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová číslo: : VY_32_INOVACE_16_19 (20) Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 7. ročník

Metodický list - anotace: Vytvořeno jako výukový materiál pro 7. ročník Seznámení s pojmy: diskriminace, šikana, diktatura, fašismus, antisemitismus, apartheid, xenofobie Otázky a odpovědi

Poškozování lidských práv 7. ročník

DISKRIMINACE rozdílný přístup ke skupině lidí omezení práv ŠIKANA fyzické i psychické omezování či týrání jedince v kolektivu (ve škole, armádě, vězení, rodině i na pracovišti)

= cílené, opakované násilí (jedincem i skupinou) často se děje skrytě Formy: fyzické útoky psychické týrání (nadávky, pomluvy, vyhrožování, ponižování, ale i přehlížení a ignorování) sexuální obtěžování, zneužívání http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/58/Bullying_Irfe.jpg/320px-Bullying_Irfe.jpg

DIKTATURA forma vlády jedinec (skupina) soustřeďuje moc ve svých rukách – fašistická - komunistická - vojenská (např. 1973-1990 Chile)

teroristická diktatura s protidemokratickým zaměřením FAŠISMUS teroristická diktatura s protidemokratickým zaměřením vychází z nacionalismu (= prosazení svého národa) a rasismu (= názor o nerovnosti ras a nadřazenosti některé) odmítá pluralitu stát řízen vůdce podpora tajnou policií http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Benito_Mussolini_and_Adolf_Hitler.jpg/179px-Benito_Mussolini_and_Adolf_Hitler.jpg B. Mussoliny + A. Hitler

nesnášenlivost X Židům (krajním příkladem - ideologie Adolfa Hitlera) ANTISEMITISMUS nesnášenlivost X Židům (krajním příkladem - ideologie Adolfa Hitlera) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Judenstern_JMW.jpg/266px-Judenstern_JMW.jpg

APARTHEID politika rasové segreace (oddělení – běloši X černoši) v Jihoafrické republice - oficiální státní politika v letech 1948 až 1990 Např. oddělení dopr. prostředků pro bělošské a tzv. barevné obyvatele. Černošské obyvatelstvo nemělo přístup do restaurací, kin, parků, pláží, škol, nemocnic a jiných zařízení a veřejně přístupných míst určených bělochům. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Apartheid.jpg/127px-Apartheid.jpg

XENOFOBIE strach z neznámého slovo se používá k označení strachu z cizinců, či při obavách z jejich tradic a odlišné kultury

Otázky: Víš, jak se nazývá ochránce LP?   Víš, jak se nazývá ochránce LP? Jak se jmenuje a kde je sídlo jeho úřadu? Co je to předsudek? Co znamená slovo minorita? Co znamená slovo majorita? Jmenuj alespoň 5 základních práv člověka: Co je to rasová diskriminace a co můžeme proti rasismu dělat?

Řešení: ombudsman JUDr. Pavel Varvařovský, Brno předsudek – předem učiněný n. tradovaný pochybený závěr nebo názor k jevu, předmětu, k činnosti, k člověku, který se obtížně mění pod vlivem opačné informace menšina většina ……………………………………..

Použité zdroje: Informační materiál: Obrazový materiál: www.wikipedie.cz Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, vydala Academia, nakladatelství ČSAV v Praze 1978, 800 s. Obrazový materiál: Sn. 5 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Šikana [online]. c2013 [citováno 11. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%A0ikana&oldid=9854293> Sn. 7 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Fašismus [online]. c2013 [citováno 11. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Fa%C5%A1ismus&oldid=9839457> Sn. 8 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Antisemitismus [online]. c2013 [citováno 11. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Antisemitismus&oldid=9849371> Sn. 9 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Apartheid [online]. c2013 [citováno 11. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Apartheid&oldid=9841186>