Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPAKOVÁNÍ Př. Měděný drát má při teplotě 30°C délku 150 m. Určete jeho délku při teplotě 80°C. Tabulky - Součinitel teplotní roztažnosti mědi - 1,7.10-5K-1.
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Změna objemu kapalin a plynů při zahřívání nebo při ochlazování
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH LÁTEK
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_17 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
18. Deformace pevného tělesa
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Tepelná výměna prouděním
Tabulka otázek Rozstřel
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Měření teploty Teplota je fyzikální veličina, značí se t.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zahřívání vodiče při průchodu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Digitální učební materiál
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Struktura a vlastnosti pevných látek
Měření teploty LC.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_18 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Autor:Ing. Bc. Pavel Kolář Předmět/vzdělávací oblast: Základy přírodních věd - Fyzika Tematická oblast:Termika Téma:Kruhový děj Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Měření teploty.
Teplotní roztažnost pevných látek
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vnitřní energie II. část
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Teplota a její měření.
Digitální učební materiál
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Víte, proč jsou dráty elektrického vedení prověšené?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Teplotní roztažnost látek
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_03 Název materiáluTeplotní.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, že kovová kulička po zahřátí zvětšila svůj objem, neprošla.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceDilatační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Měření teploty.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Jak lze změnit odpor polovodičů
Změna objemu při změně teploty těles
Změny skupenství látek
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Teplotní délková roztažnost
Výpisky z fyziky − 6. ročník
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Závislost hustoty kapaliny na teplotě
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování Měření teploty Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování (Učebnice strana 100 – 102) Kovová kulička volně prochází kovovým kroužkem. Když kuličku zahřejeme, kulička kroužkem neprojde. Necháme-li kuličku ležet na kroužku, po chvíli kroužkem propadne. Zahřátím se objem tělesa zvětší a ochlazením se objem tělesa zmenší. Tento jev se nazývá objemová teplotní roztažnost látek.

Ocelová a měděná tyč je na jednom konci upevněna a druhým koncem se opírají o otáčivou ručičku. Zahříváme-li obě tyče týmž plamenem po stejnou dobu, pozorujeme, že tyče se prodlouží. Měděná tyč se prodlouží více než ocelová. Přestaneme-li tyče zahřívat, vrací se ručičky pomalu do původní polohy. Zvýší-li se teplota látky, molekuly se v ní začnou pohybovat rychleji a s větším rozkmitem – dostanou se tedy dále. Proto se zvětší objem ohřívané látky, u tyčí a drátů dojde k jejich prodloužení.

Délky kovových tyčí se při zahřívání zvětšují, při ochlazování zmenšují. Délky tyčí z různých kovů se při zahřívání za stejných podmínek zvětšují různě. S teplotní roztažností se musí počítat v praxi – průvěs drátů elektrického vedení, pružná vyrovnávací část potrubí, mezery mezi betonovými panely, kolejnicemi, dilatační spáry mostů, uložení nosníků mostů na pohyblivých válcích…

Pokud budeme pásek zahřívat, pozorujeme, že pásek se ohýbá. Dvojkovový – bimetalový pásek vznikne položením na sebe a svařením dvou pásků z různých kovů – např. oceli a mosazi. Pokud budeme pásek zahřívat, pozorujeme, že pásek se ohýbá. Mosazný pásek se prodloužil více než ocelový, proto se bimetalový pásek prohnul. Prohnutí bimetalového (dvojkovového) pásku při zahřívání se využívá k přerušení elektrického obvodu např. v žehličce s termostatem, k měření teploty (bimetalový teploměr) a v mnoha dalších zařízeních. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 103.