Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Urči, o kterou rostlinu se jedná
Čeleď: Lnovité Linaceae M. Brodská.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Rostliny rybníka a jeho okolí
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
CELÁ ČÍSLA.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Konektory napájecího zdroje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Téma: ABSOLUTNÍ HODNOTA CELÝCH ČÍSEL 2
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
BYLINY A KEŘE LESA 2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Rozmanitost přírody Oceány. Rozmanitost přírody Oceány.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Olejniny, pícniny, textilní plodiny
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem jehličnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s rostlinami na suchých stanovištích Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Len přadný (Linum usitatissimum L.) Juta (Corchorus olitorius L.) Bavlník (Gossypium L.) Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) Konopí (Cannabis sativa L.)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Polní ekosystémy.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_17
Transkript prezentace:

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s hospodářskými rostlinami, jejich významem a využitím Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis , využití a seznámení s příbuznými druhy Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - len, konopí, textilní plodina, juta, sisal, vlákno Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 3,4 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

Hospodářské rostliny V přírodním koloběhu mají rostliny nezastupitelné místo. Jsou potravou pro některé živočichy, jiní živočichové se živí těmi, kteří požírají rostliny. Lidé však využívají rostliny mnoha jinými způsoby: tkají z nich látku, staví domy, vyrábějí nábytek, lisují olej, krmí jimi dobytek, vyrábějí papír, využívají je k topení apod.

Len setý 1. 9. Pochází z jihovýchodní Asie, už staří Egypťané zahalovali do lněného plátna své mrtvé před více než 6 000 lety. Jedná se o textilní a zároveň olejnatou hospodářskou plodinu, její vlákna se zpracovávají ve lnářském průmyslu. Pěstuje se zejména v podhorských oblastech.

Popis Lodyha je přímá a hustě listnatá. Listy jsou čárkovitě kopinaté, špičaté a celokrajné. Květy v bohatých vrcholičnatých květenstvích světle modré nebo bílé barvy. Tobolky se semeny kulatě vejčité. Kvete v červnu a červenci. 5.

3. 4. 2.

Využití Z vláken získaných ze stonků lnu se tká textilní látka, která se nazývá len. Z lněných látek se vyrábějí prostěradla, ubrusy, ale i jiné silné a pevné tkaniny, jako jsou požární hadice nebo koberce, dokonce i pevné motouzy. Ze semen se lisuje kvalitní jedlý lněný olej. Ten se využívá také v lékařství, k výrobě fermeží, tiskařských barev. 26.

8. 6. 7.

Příbuzné druhy Len žlutý – vytrvalá bylina rostoucí u nás vzácně v nejteplejších oblastech. Chráněný. Len rakouský – je pravděpodobně jen zplanělý druh s modrými květy. Chráněný. Len luční – drobná byliny s bílými kvítky, hojná. Jedovatý.

10. len žlutý 11. len rakouský 12. len luční

Konopí (konopě) seté Je to stará plodina, která se pěstovala už před 4 000 lety. Nejprve se pěstovalo pro své omamné pryskyřice a pro olejnatá semena. Teprve později se pěstovalo pro vlákna jako přadná rostlina. Je teplomilnou rostlinou.

Popis Je to jednoletá bylina vysoká 150 – 200 cm. Má dlanitě složené podlouhlé špičaté listy na okrajích vroubkované. Plody jsou nažky uzavřené lesklém šedém a tvrdém obalu. Vlákna jsou odolná proti vodě a hnilobě.

14. 13. 16.

Využití Plody se prodávají jako krmivo pro ptáky pod názvem semenec nebo ptačí zob. Z vláken lodyh se vyrábějí lana a provazy, rybářské sítě apod. Upotřebí se i odpadový materiál jako koudel (těsnící hmota) a pazdeří (výroba izolačních desek pro stavebnictví a využití v chemickém průmyslu). Ze semen se lisuje potravinářský i technický olej (uplatní se v mydlářství). Z pryskyřice se vyrábějí léčivé preperáty.

15.

17. koudel 27. pazdeří 18. ptačí zob

Příbuzné druhy Konopí indické – zvané také hašiš nebo marihuana…. Je to jedovatá, narkoticky působící droga. Jeho používání je mezi mladými lidmi poměrně rozšířené, ale je to trestné. Závislost na drogách je nebezpečná pro uživatele i celou společnost!

19.

Zajímavosti Ve světě se pěstují i jiné textilní rostliny. Juta se pěstuje v Indii, je to vlákno ze stonku jutovníku. Z něho se tká hrubá tkanina jako podklad koberců nebo se z ní vyrábějí pytle. Manilské konopí je silnější než běžné konopí, vyrábí se z řapíku listů rostliny příbuzné banánovníku. Sisal je vlákno z listů jednoho druhu agáve, která se původně pěstovala v Mexiku.

21. JUTA 20. SISAL 23. 22.

MANILSKÉ KONOPÍ 24. 25.

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Du_lin_cultiv%C3%A9_en_mai_2009.JPG?uselang=cs 2.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:56_Linum_usitatissimum_L.jpg?uselang=cs 3.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linum_usitatissimum_seed_capsules,_vlaszaaddozen.jpg?uselang=cs 4.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linum_usitatissimum_seeds,_vlaszaden.jpg?uselang=cs 5.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_flowers.jpg?uselang=cs 6.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linseed_pods,_Clatford_Down,_near_Marlborough_-_geograph.org.uk_-_968706.jpg?uselang=cs 7. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vlas.jpg?uselang=cs 8. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Field_of_flax_(nick-od)_1.jpg?uselang=cs 9.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vlas_witbloeiend_(Linum_usitatissimum).jpg?uselang=cs 10. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linum_flavum0.jpg 11.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hellblaue_Bl%C3%BCte_HD.JPG?uselang=cs 12. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liunum_catharticum1.jpg 13. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannabis_sativa_001.JPG?uselang=cs 14. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannabis_sativa01.jpg?uselang=cs 15. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hanfstengel.jpg?uselang=cs 16. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hempseed.jpg?uselang=cs 17. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hennepvezel_Cannabis_sativa_fibre.jpg?uselang=cs 18. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marijuana_seeds.jpg?uselang=cs 19. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cannabis_indica.jpg 20.http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jute_Rope_(%E0%AE%9A%E0%AE%A3%E0%AE%B2%E0%AF%8D_%E0%AE%95%E0%AE%AF%E0%AE%BF%E0%AE%B1%E0%AF%81).jpg?uselang=cs 21. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yute_-_Sacos.jpg?uselang=cs 22. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d5/Sisal_products_01.JPG 23. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Plantsisal.jpg 24. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abaca_sachsenleinen_04.jpg 25. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abaca_sachsenleinen_01.jpg 26. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Molen_De_Passiebloem_lijnolie.jpg?uselang=cs 27. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Hemp_shives.jpg