Krev.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Oběhová soustava Adam Klimeš.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
SPOLEČNĚ PROTI LEUKÉMII
Opakování - krev a krevní cévy
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
krev: 5 – 6 l, neustálá obnova, celkově se obnoví 3x do roka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Tělní tekutiny KREV.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Onemocnění, poruchy a poškození oběhové soustavy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Oběhová soustava 2 Krev a její deriváty ( složení, funkce) Srdce (stavba, funkce) Tělní oběhy.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
Oběhová soustava.
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Krev

Z čeho se krev skládá? Červené krvinky ( erytrocyty ) Bílé krvinky ( leukocyty ) Krevní destičky ( trombocyty ) Krevní plazma V našem těle je asi 5 litrů krve. Kapka krve veliká jako špendlíková hlavička obsahuje přibližně 5 miliónů těchto krevních buněk (elementů). Krevní buňky vznikají uvnitř kostí, v kostní dřeni. Červené krvinky žijí asi 120 dní. Kostní dřeň jich tedy musí každou sekundu vytvořit 2,4 milionu, aby celkové množství v těle zůstalo zachováno. Počet bílých krvinek není stálý je závislý na dějích v těle př.: po jídle se může značně zvýšit. Krevní plazma slouží hlavně pro přenos krevních buněk je z 90% složena z vody.

Jaká je funkce krve? Hlavní funkcí je zásobování organismu kyslíkem (O2) a naopak odvádění odpadního produktu oxidu uhličitého ( CO2). Dále přenáší všechny živiny trávícího metabolismu. Je zodpovědná i za přenos odpadních látek vylučovacího metabolismu. Podílí se na udržování stálého složení tělesných tekutin v buňkách a orgánech. Udržuje stálou tělesnou teplotu. Přenáší hormony žláz a konečně je hlavním pilířem obranyschopnosti organismu. Červené krvinky(erytrocyty) se skládají z vody a z červeného barviva – hemoglobinu. Právě ty jsou odpovědné za transport kyslíku a oxidu uhličitého. Bílé krvinky (leukocyty) rozpoznají a ničí choroboplodné zárodky, stejně jako různé jiné škodlivé látky např.: jedy. Zvýšené množství bílých krvinek upozorňuje na nákazu nebo zánět, slouží tedy, jako taková zdravotní policie těla. Krevní destičky (trombocyty) se podílí na srážení krve při rychlém uzavírání poraněných cév, aby nedošlo k vykrvácení tak, že se spojí v jemnou síťovinu. V té se pak začnou zachytávat další krevní buňky, čímž vytvoří sraženinu.

Co je třeba vědět o krvi Krevní srážení nemusí být vždy žádoucí, a to tehdy, dochází-li k němu na stěnách cév. Tyto cévy jsou většinou poškozené (po nějakém zánětu, nebo postižené kornatěním). Na jejich výstelce pak sraženina – trombus ucpává průchod cévou. Pokud se tato krevní sraženina uvolní říkáme jí embolus. Ten pak je unášen krevním proudem a může ucpat vzdálenou cévu, (protože směrem od srdce se tepny větví a ztenšují). Toto je příčinou infarktu myokardu, mozkové mrtvice, či plicní embolie.

Obávaná rakovina krve zvaná leukemie se projevuje většinou značně Obávaná rakovina krve zvaná leukemie se projevuje většinou značně zvýšeným počtem bílých krvinek, protože je však produkuje chorobně změněná kostní dřeň, jsou funkčně bezcenné, tím pak dochází ke zhroucení obranyschopnosti organismu. Léčebnou metodou tohoto onemocnění je transplantace kostní dřeňe. V těle dospělého člověka koluje 5 - 6 litrů krve. Náhlá ztráta i celého litru krve, život neohrožuje. Proto také darování krve ( 0,5l ) není škodlivé. Větší krvácení musí být vyrovnáno transfuzemi. Ztráta větší než je jedna třetina celkového množství kolující krve, je přímo život ohrožující.

Krevní skupiny Každý člověk má krev patřící do některé ze čtyř hlavních skupin. A B AB Krevní skupiny hrají důležitou roli při dárcovství krve. Smícháme-li krev různých skupin začne se srážet. Pokud by člověk se skupinou A dostal tansfuzí krev skupiny B, jeho tělo by považovalo tuto krev za cizorodou látku (bacil) a začlo by ji likvidovat. Existuje vyjímka u třetí skupiny AB, kdy krev obsahuje složku A i B, může tedy dostat krev kromě své, od obou prvních skupin. A naopak skupina 0 může dát krev komukoli, ale sama může dostat pouze 0, protože „žádné“ složky neobsahuje. Výskyt skupin není na Zemi rovnoměrný. Nejčastější skupiny jsou A a 0

http://www.darujkrev.com/video/krev.wmv

Kolik má průměrně člověk litrů krve? 4 5 6 Kde se krevní buňky tvoří? v kostní dřeni v srdci v játrech Kyslík přenáší? červené krvinky bílé krvinky krevní destičky Škodlivé látky likvidují? Bílé krvinky Krevní destičky

Proti vykrvácení brání? Červené krvinky Bílé krvinky Krevní destičky Univerzální dárce je skupina? AB Univerzální příjemce je skupina?