Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, 702 00 Moravská Ostrava tel.: 732 957 193,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Domácí násilí v praktické rovině
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Lucie Bankovská Motlová
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Denní stacionáře.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Sociálně terapeutické dílny
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terapeutické komunity
Krizová pomoc.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Michaela Borovanská, Jana Malíková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, 702 00 Moravská Ostrava tel.: 732 957 193, 596 110 183, http://www.kriceos.cz

?

POSLÁNÍ ZAŘÍZENÍ   Krizové centrum Ostrava je zařízení poskytující neodkladnou pomoc lidem v krizi. Pomoc je krátkodobá, je poskytována nepřetržitě, s možností využití krizových lůžek. CÍLOVÁ KLIENTELA Klientelu Krizového centra Ostrava tvoří lidé s naléhavou krizí v osobním životě – zejména s akutně sníženou schopností vlastními silami nebo z vlastních zdrojů zvládnout v potřebném čase životní prožitek nebo životní situaci. POSLÁNÍ ZAŘÍZENÍ   Krizové centrum Ostrava je zařízení poskytující neodkladnou pomoc lidem v krizi. Pomoc je krátkodobá, je poskytována nepřetržitě, s možností využití krizových lůžek. CÍLOVÁ KLIENTELA Klientelu Krizového centra Ostrava tvoří lidé s naléhavou krizí v osobním životě – zejména s akutně sníženou schopností vlastními silami nebo z vlastních zdrojů zvládnout v potřebném čase životní prožitek nebo životní situaci.

Charakteristika klientely: - lidé, kteří se ocitnou v náročných životních situacích, které by mohly ohrozit jejich psychické zdraví - lidé ohrožení dekompenzací duševního onemocnění Potřeby klientů při zvládání krizových situací: - okamžité řešení své situace a stabilizace stavu v bezpečné prostředí - podpora v náročné (zátěžové) situaci   - terapeutické služby, vedení a poradenství - orientace a nasměrování v sociální síti - zprostředkování odborné zdravotní péče - poskytnutí péče v anonymitě a bezplatně deprese

POSKYTOVANÉ SLUŽBY   Na základě aktuálních, individuálních potřeb klientovi nabízíme: krizovou intervenci – akutní konzultace s terapeutem či psychologem, sloužící ke stabilizaci psychického stavu klienta poradenství - individuální - párové - rodinné základní a odborné sociální poradenství - zajištění následné péče v odborných zařízeních - zprostředkování odborné zdravotní péče Veškeré služby jsou poskytovány nepřetržitě 24 hodin denně, jsou bezplatné, není nutné žádné doporučení či objednání.

Cíle poskytovaných služeb - poskytnutí okamžité péče v nepřetržitém provozu Krizového centra - pomoc klientům překonat krizový stav způsobem, který zabrání jeho nepříznivému vyústění - stabilizace duševního stavu či zdraví klienta - podpora klienta při zvládání krize v přirozeném prostředí, případně usnadnění návratu do přirozeného prostředí - prevence relapsů a opakovaných hospitalizací v psychiatrické léčebně - zajištění či zprostředkování psychologické, terapeutické, sociální či psychiatrické pomoci - nabídka podpory a péče rodinným příslušníkům klienta - orientace v sociální síti, nasměrování klienta - kvalita služeb a profesionalita pracovníků - nezbytná fyzická ochrana

Formy poskytované péče Ambulantní služba je poskytována klientům, kteří mohou dále setrvávat bez ohrožení ve svém přirozeném prostředí, v této formě posiluje kompetence klienta v řešení aktuální situace. Lůžková služba je nabízena klientům, jejichž stav vyžaduje bezpečné prostředí pro stabilizaci jejich psychického stavu. Také v případech, kdy je nutný nepřetržitý terapeutický dohled. Maximální doba pobytu je 7 dnů na překlenutí krizového období. Lůžková forma péče neslouží k zajištění azylového pobytu.

Skupinová psychoterapie služba je vhodná pro klienty jak ambulantního tak lůžkového programu KCO a také ostatních psychiatrických či psychologických ambulancí v Ostravě a okolí. Skupina je otevřená, podpůrná a reflektující. To znamená, že se klienti mohou téměř okamžitě zařadit do kontinuálně probíhajícího programu. Účelem není změnit osobnost klienta, ale poskytnout mu porozumění a pomoc v takovém stavu, v jakém je. Je kladen důraz na jeho pozitivní rysy, vede k důvěře ve vlastní síly a pomáhá při zvládání aktuálních krizových situací a problémů. Je vytvářen prostor pro reflektování doby mezi sezeními, aktuálního stavu apod. Skupina pomáhá klientům lépe se orientovat v tom, co se děje v nich a kolem nich, pomáhá v odhalování vlastního podílu na vzniklých krizových situacích a otevírá zdroje vlastních sil k jejich řešení. kontraindikace pro vstup do skupiny: -  agresivita -  intoxikace alkoholem nebo drogou - dekompenzace psychotického onemocnění

Při práci s klienty KCO jsou využívány také prvky arteterapie, muzikoterapie a dramaterapie. Tyto metody práce s klienty jsou aplikovány především ve skupinové terapii, ale také individuálně pro stabilizované klienty lůžkového programu v rámci využití volného času během pobytu. Výše uvedené činnosti využívané při terapeutických sezeních umožňují klientům: - snadnější sebevyjádření, - usnadňují a podporují komunikaci - otevírají cestu k odreagování - klientům pomáhá lépe se orientovat v tom, co se děje v nich a kolem nich - pomáhá v odhalování vlastního podílu na vzniklých krizových situacích a otevírá zdroje vlastních sil k jejich řešení  

POČET SKUPINOVÝCH TERAPIÍ V roce 2006 se uskutečnilo celkem 40 skupinových terapií, průměrný počet klientů 5 - 6 na jednom setkání. Z dat vyplývá, že 25% klientů dorazilo na jedno sezení kolem 30% klientů absolvovalo všech 12 sezení kolem 45% klientů absolvovalo 2/3 sezení, ( z toho 7 klientů přechází do roku 2007) V roce 2006 se uskutečnilo celkem 40 skupinových terapií, průměrný počet klientů 6-7 na jednom setkání. Z dat vyplývá, že 25% klientů dorazilo na jedno sezení kolem 30% klientů absolvovalo všech 12 sezení kolem 45% klientů absolvovalo 2/3 sezení , ( z toho 7 klientů přechází do roku 2007)

Počet klientů Krizového centra za rok 2006 Lůžkový program – 115 klientů Ambulantní program – 922 Celkem klientů – 1 037 Leden 2007 Vypracovala: Bc. Ďásková Petra