Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč nejsem eurooptimistou
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Český spotřebitel ve víru úspor Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Mezinárodní měnový fond Role věřitele poslední instance.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
1 Na NERVu o EURu Oldřich Dědek Ministerstvo financí prosinec 2011.
Robert Zbíral Členství ČR v EU II
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 7 Světová ekonomika SU OPF.
Integrační procesy v ekonomice
Rozpočtové deficity a dluhové krytí Rozpočtové deficity jsou běžné, přebytky vyjímečné. Chyby v minulosti podporují nezodpovědnost v současnosti. Za co.
Současná (finanční) krize – pohled a doporučení OECD
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
3. Kurzové systémy a platební bilance
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Peníze a měny.
8. Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 3. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Vnější hospodářská politika
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
EVROPSKÁ UNIE.
Bankovní systém, centrální banka
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Výkyvy světového trhu v časové ose
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny

€uro-krize je krizí platební bilance – různé roviny problému Původ problému v platebních bilancích Nedisciplinovaná vláda: Řecko Nízká konkurenceschopnost ekonomiky: Řecko a Portugalsko Bublina na trzích aktiv spojené s (Španělsko a Irsko) Hloubka problému Problém solventnosti – Řecko a Portugalsko Problém likvidity- Španělsko, Itálie Fáze krize 1) Napadeny nesolventní země (Řecko) 2) Napadeny země s rizikem likviditních problémů – vysoký strukturální deficit (Španělsko) nebo refinancování vysokého dluhu (Itálie) 3) Hra o budoucnost eura – pod tlakem všichni s nadhodnoceným vnitřním kurzem vůči „nové“ Marce (Francie, Belgie, Rakousko)

Původ problémů: Veřejný a soukromý dluh

Co s krizí platební bilance ? Deficit běžného účtu + deficit finančního účtu = deficit platební bilance Mimo měnovou unii není možný (vyrovná ho pohyb kurzu) a nebo je řešen prodejem devizových rezerv CB V měnové unii vyrovnává deficitní země ECB skrze TARGET 2 Původ: Nízkou konkurenceschopností (Portugalsko) Návykem na příliš levné peníze (Irsko) Kombinací obojího (Španělsko)

Hloubka krize: Nesolventní země Řecko a Portugalsko – dluhy jsou nesplatitelné, a proto se další pomoc nevyplatí bez osekání stávajících závazků Problémy s řeckou restrukturalizací 50% nominálu (60-70% NPV) nestačí velká část dluhu je v držení ECB nebo členských zemí… Dobrovolnost naráží na mantinely.. Může být bankrot jednostranně vyhlášený (spustí se CDS) a přitom řízený ?

Hloubka krize: Likviditní problém Itálie s primárním přebytkem okolo 2% si může dovolit výnosy okolo 4% Pokud napětí na trzích vytlačí výnosy k 6%, přebytek by musel být 5%

Hloubka krize: likviditní problém

Jak vyřešit krizi? Akutní krizový management Smést ze stolu nejistotu nesolventních zemí – výrazná restrukturalizace Řecka a záchrana bank Dokončit rekapitalizaci bank Tyto kroky mohou samy zvolnit napětí v Itálii a Španělsku…ale nemusí Itálii maturuje v nadcházejících třech měsících dluh za více než 150 mld. eur S rizikem ztráty investičního stupně (S&P, Fitch) nemusí být poptávka dostatečná. Období nejistoty může překlenout pouze ECB (zdroje v záchranných Dlouhodobé řešení – vize Vyšší fiskální integrace? Vzhledem k nízkému podílu společného rozpočtu (1% HNP) se spíš prosazuje tlak na vyšší disciplínu… Problém platební bilance superuvolněná měnová politika ulehčí vnitřní devalvaci vůči marce Tvrdší pravidla pro vstup do EMU (Irsko) Mechanismus stálého bankrotu