Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Modernizace výuky odborných předmětů
Advertisements

Abiotičtí činitelé - sníh
Ochrana lesů a přírodního prostředí
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Činnosti zakázané v lese zákon 289/1995 Sb. §20
Provoz a údržba vodních toků
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Vliv klimatické změny na půdní degradaci (návrh adaptačních opatření)
Ochrana lesa Integrovaná ochrana lesů
Výsledky výzkumu eroze působené sítí odvozních cest ve flyšovém území
Abiotičtí činitelé - Námraza
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Exogenní geologické děje
Hospodářská úprava lesa Obnova lesních porostů Vlastník lesa je povinen obnovovat lesní porosty stanovištně vhodnými dřevinami a vychovávat je včas a soustavně.
Technická řešení podpovrchové RaA
Ochrana lesů Vypracovaly: Vlasta Doležalová Renata Chmelařová
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 2
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Abiotičtí činitelé – krupobití
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Registrační číslo projektu:
Rekultivace skládek Kruh: 205. Rekultivací skládky rozumíme činnost směřující k vytvoření podmínek, za nichž je možno území skládky následně využít v.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
Hospodářská úprava lesa Přírůst stromů a porostů 3
Zatopená území Jan Langhans.
ABIOTIČTÍ ČINITELÉ –BLESKEM Ochrana lesů a přírodního prostředí.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Pedosféra Filip Bordovský.
Opakování poškození abiotickými činiteli
Krajina a životní prostředí
Hospodářská úprava lesa
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Program rozvoje venkova na období PROJEKTOVÁ LESNICKÁ ENVI OPATŘENÍ Ing. Petr Dušek Odbor environmentálních podpor PRV tel:
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Přírodní činitelé.
Navrhování odvodňovacího zařízení
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
vnější přírodní činitelé
Ochrana vody, půdy a lesa
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
ŠKODY IMISEMI.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
1. Hodina Úvod do předmětu
Pedosféra = půda na Zemi
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy Ochrana lesů a přírodního prostředí Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy

Voda v lese

Poškození prudkými dešti krátkodobé, lokální ve školkách- vyplavování semínek, -utloukají semenáčky a obalují je blátivým kalem - těžší půdy zbahňují a tvoří se na nich škraloup - eroze půdy, poničení školky v lesních porostech zaplavení výsadeb odplavení humusu - eroze, tvorba nových koryt, poškození břehů - poškození zařízení -cesty, svážnice, stavby

Dlouhotrvající deště - nasytí půdu vodou natolik, že nemůže již další vodu přijímat. V rozmočené zemi se uvolňují kořeny stromů (smrky), které pak vítr snadno vyvrací. Na svazích vyrývá voda zmoly, dochází k půdní erozi a někdy i k sesuvům půdy (jílovité podloží, břidlice), nánosy bahna, odumírání semenáčků , sazenic a porostů-hlavně mladých dlouhotrvajícím zamokřením, záplavy.

Zamokření v ČR 19 % zamokřelých půd, na zamokřených půdách 8x více polomů (z dešťů, odtěžením porostu) snížení přírůstu /bonity o 1-2 st. Horší stromy horší jakosti, spádné kmeny, sukaté, hluboké zavětvení větší ohrožení větrem a sněhem zhoršení jakosti půdy-nepropustné, uléhavé, neprovzdušněné

Strž způsobená zamokřením z dešťů

Záplavy (povodně) podél rozvodněných toků jsou často způsobeny rychlým jarním táním nebo nadměrnými dešťovými srážkami. (v lužních lesích záplavy obohacují půdu) poškození pozemků, pobřežních porostů i kultur nánosem bahna a mechanickým účinkem vodního proudu znemožnění sadby nebo její poškození zmrznutí vody na jaře a následné poškození ledem-ledové límce odumírání dřevin (BK, JS, JLM) v opakovaně zaplavovaných oblastech snížení přírůstu ztráty na zvěři, komáři

Ochranná opatření I ve školkách: svah do 3 % meliorace, odvodňovací příkopy kryty, stínění (rohože) nezakládat v záplavovém území (Rybáře) a na těžkých půdách záplavové oblasti: ochrana porostů komplexní meliorací a úpravou toků zakládání břehových porostů vysazování dřevin odolných proti vysoké hladině (JS, OL, JLM,VRBA, DBL) nebudovat skládky, objekty

Ochranná opatření II podrostní hospodářství (ne holina) v porostech: podrostní hospodářství (ne holina) maloplošná obnova-zamezení dočasného zamokření po smýcení udržení zápoje (koruny zachytí 20 – 60% deště) vyvýšená sadba - kopečková, záhrobcová, s překlopeným drnem biologické odvodnění – přípravné dřeviny (OL, BR, OS) po 7 – 10 letech cílové dřeviny mechanické odvodnění -vybudování melioračního systému v porostech 0,5-1m hluboké, přirozený. Sklon (45 st.) vzdálenost 30-200m, 0,2- 5% spád na svážném území povrchové nebo hluboké (až na podloží) odvodnění smýcení porostu (SM) odlehčení následná výsadba hlubokokořenících dřevin zamezit vytváření rýh, trvalá údržba příkopů, propustků, mostků

Příklad regulace vodního režimu na ŠP

Otázky a úkoly 1. Popište poškození prudkými dešti. 2. Jaká obranná opatření byste zvolili proti dešťům ve školkách a v porostech. 3. Popište škody záplavami. 4. Jaká obranná opatření ve školkách, porostech a záplavových oblastech by jste zvolili? 5. Jakou úlohu mají příkopy a svodnice na lesních cestách? 6. Které dřeviny by jste zvolili na melioraci zamokřelých půd? Domácí úloha: Zajděte se podívat na školní polesí na ukázky hrazení bystřin v rokli. Zjistěte jaké druhy hrazení tam jsou. .

Obrázky jsou dílem autorky