Koroze kovů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Technické využití elektrolýzy.
REDOXNÍ DĚJ RZ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Průmyslové kovy - železo
Chemické prvky-nekovy č.1
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
REDOXNÍ REAKCE.
Tato prezentace byla vytvořena
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Redoxní děje = oxidačně redukční
Výroba kyseliny dusičné
Tato prezentace byla vytvořena
VY_32_INOVACE_05-14 Chemická kinetika I
Chemie 8. ročník Kovy.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Integrovaná střední škola, Slaný
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
EU-ICT-Ch-9-02 Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
REAKTIVITA KOVŮ Chemie 9. ročník
VZÁCNÉ PLYNY 18. (VIII.A) skupina.
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Digitální učební materiál
A M O N I A K ČPAVEK NH3.
CZ.1.07/1.1.10/ Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Vypracoval: Martin Murys Konzultant: Mgr. Miroslava Zbavitelová
CHEMIE KOLEM NÁS.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
STROJÍRENSTVÍ Ochrana proti korozi ST31_001 Koroze, příčiny, druhy
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Chemické rovnováhy (část 2.4.)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Koroze Povlaky.
Fosilní paliva – Ropa.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák KOROZE Co má společného ? Spoje jsou „zoxidované“ Auto „kvete“ Potrubí „zkorodovalo“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Povrchová úprava kovů Koroze Definice: je to postupné, samovolné rozrušování kovů následkem jejich chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
KORÓZIA Chémia IX.A Natália Baisová Alžbeta Vajnerová.
Koroze.
VLIV KOROZE NA VLASTNOSTI PŘEDPÍNACÍ VÝZTUŽE
Transkript prezentace:

Koroze kovů

Slovo koroze je odvozeno od latinského slova corrodere, což znamená okusovat, ohlodávat. Koroze je samovolné, postupné rozrušení kovů či nekovových organických i anorganických materiálů (např. hornin či plastů) vlivem chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím. Může probíhat v atmosféře nebo jiných plynech, ve vodě a jiných kapalinách, zeminách a různých chemických látkách, které jsou s materiálem ve styku. Toto rozrušování se může projevovat rozdílně; od změny vzhledu až po úplný rozpad celistvosti. Korozi rozlišujeme podle narušovaní plochy např. na : a)rovnoměrnou - narušuje celou plochu (logicky) b)nerovnoměrnou (nebo taky důlkovou) - zasahuje malé plochy a vytváří tzv. důlky, proniká rychle do hloubky c)mezi krystalovou – proniká rychle do hloubky mezi krystaly kovu

Dopad koroze na funkčnost kovových výrobků Zvyšuje tření (u výrobků jejichž součástky se mají plynule otáčet asi naštve) Zvyšuje křehkost materiálu (problém např. u kovových nosných konstrukcí …) Koroze vede ke snížení primárních užitných vlastností materiálů, tj. snížení pevnostních a plastických hodnot, lomových charakteristik, zhoršení přestupu tepla, zhoršení estetických vlastností, až nakonec může dojít k úplné ztrátě funkce součásti (prokorodování stěny nádrže, prasknutí potrubí, vzhledové znehodnocení apod.). V mnoha případech se navíc může podílet na nepřijatelném znečištění prostředí.

Ochrana před korozí A) odstraněním korozivních látek z vody – O2 a CO2 b) pasivace kovů – zvláštní druh ochrany působením oxidačních látek, není zcela objasněna, předpokládá se tvorba ochranného filmu (u Fe {ferrum->železo} například dosáhneme pasivace tak, že ho ponoříme do koncentrované HNO3 {kys. dusičné} ) c) pokovování d) nátěry – po zaschnutí vytvářejí tenkou ochrannou vrstvu e) atd …

Zajímavosti Zmínku o znehodnocení železných předmětů přeměnou na rez můžeme nalézt již v Novém zákoně (Evangelium Sv. Matouše 6,19, Bible Kralická). "Neskládejte sobě pokladů na zemi, kdež mol a rez kazí, a kdež zloději vykopávají a kradou". V průmyslově vyspělých státech dosahují korozní ztráty až 4 až 5 % hrubého domácího produktu, což v České republice znamená, že korozí kovů přicházíme ročně téměř o 100 miliard Kč. HDP v ČR v roce 2000 byl přibližně 1900 miliard Kč a 4 resp. 5 % HDP je 76 až 95 miliard Kč. Kdybychom byli schopni s korozí se vypořádat, pak by se nám náklady na výstavbu JE Temelín vrátily asi během 4 let.

Příklady koroze

Zdroje http://vseochemii.blogspot.com/2008/06/koroze-kov.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Koroze http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE9/koroze.html http://www.google.cz/search?q=koroze&hl=cs&tbs=isz:l&tbm=isch&ei=fRqbTYTOKsnTsgbOiJn8BQ&sa=N&start=0&ndsp=21 http://www.vscht.cz/met/stranky/vyuka/labcv/korozni_inzenyrstvi_se/koroze/uvod.htm

MADE BY SLÁĎA