GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Kovy. Kovy v periodické tabulce I.VIII. 1H 1 2,20 He 2 2Li 3 0,97 Be 4 1,5 B52B52 C 6 2,5 N 7 3,1 O 8 3,5 F 9 4,1 Ne 10 3Na 11 1,01 Mg 12 1,2 Al 13 1,5.
Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Chemické desetiminutovky
REDOXNÍ DĚJ RZ
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
D-prvky.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r.
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
řada napětí kovů Řada napětí kovů – Beketovova řada kovů
REDOXNÍ DĚJ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
elektronová konfigurace
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Opakování -Beketovova řada kovů
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Redoxní děje Elektrolýza
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní vlastnosti kovů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
CHEMICKÝ KUFR Téma: Prvky
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
MINERÁLNÍ PRVKY.
Elektrochemie Vědní disciplína, která se zabývá rovnováhami a ději v soustavách obsahujících elektricky nabité částice.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Identifikace kovů Autor: Mgr. Miloslav Šůstek
Elektrodový potenciál
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Biogenní prvky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Oxidačně redukční reakce
Ch_023_Beketovova řada kovů Ch_023_Chemické reakce_Beketovova řada kovů Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Kovy 8. ročník Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ověřování základních znalostí z chemie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTROLÝZA KURZ BADATELSKY ORIENTOVANÉ VÝUKY CHEMIE A BIOLOGIE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Redoxní reakce 1.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Elektrochemická řada napětí kovů
Periodická soustava prvků
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Beketovova řada napětí kovů
Transkript prezentace:

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_15 Datum vytvoření 3. 10. 2012 Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r. VG Anotace Výkladový materiál k tématu kovy a jejich reakce Klíčová slova Řada napětí kovů Vzdělávací oblast chemie Očekávaný výstup Objasnění vzájemných reakcí mezi kovy Zdroje a citace prvky.com [online]. [cit. 29. 9. 2012]. DostupnýnaWWW:http://www.prvky.com/elektrochemickara da.html wikipedia.cz [online]. [cit. 29. 9. 2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beketov

Elektrochemická řada napětí kovů podle Beketova Ruský chemik Beketov seřadil kovy podle jejich elektrodového potenciálu vztaženého k vodíkové elektrodě. Řada napětí kovů podle Beketova - neúplná: Li Cs Rb K Ba Sr Ca Na La Mg Sc Be Al Ti Ta Mn Zn Cr Fe Cd In Co Ni Sn Pb H Mo Re Cu Os Ru Ag Hg Pd Ir Pt Au Z polohy kovu v elektrochemické řadě napětí lze odvodit některé jeho vlastnosti, zejména reaktivnost. Každý kov může být z roztoku své soli vyredukován libovolným kovem ležícím od něj v Beketovově řadě vlevo. Kovy ležící vlevo od vodíku se nazývají neušlechtilé kovy (elektropozitivní) a v přírodě se (s několika výjimkami) nacházejí pouze vázané ve sloučeninách, kovy ležící v řadě vpravo od vodíku se nazývají ušlechtilé kovy (elektronegativní) a obvykle se v přírodě vyskytují jako ryzí. Neušlechtilé kovy reagují s běžnými minerálními kyselinami za vzniku vodíku a soli příslušné kyseliny, ušlechtilé kovy s neoxidujícími kyselinami nereagují.

kadmium−0.40 indium−0.34 thallium−0.34 kobalt−0.28 nikl−0.25 cín−0.13 olovo−0.13 vodík0 měď+0.159 bismut+0.2 ruthenium+0.300 stříbro+0.7996 rtuť+0.80 platina+1.188 zlato+1.52 elektrodový potenciál lithium−3.0401 cesium−3.026 rubidium−2.98 draslík−2.931 barium−2.912 stroncium−2.899 vápník−2.868 sodík−2.71 hořčík−2.372 beryllium−1.85 hliník−1.66 titan−1.63 mangan−1.185 zinek−0.7618 chróm−0.74 železo−0.44

Reakce kovů s kyselinami Kov stojící před vodíkem, tj. od vodíku nalevo, je schopen redukovat vodík a sám sebe zoxidovat. Příklady takovéto reakce jsou následující: 2 Na + H2SO4 → H2 + Na2SO4 2 Na + 2H2O → H2 + 2 Na+ + 2 OH- (kovy stojící daleko před vodíkem jsou schopny zredukovat vodík dokonce i z vody) Kov, který stojí od vodíku napravo, tedy za vodíkem, je schopný zoxidovat vodík a sám sebe redukovat, jak uvádí následující příklad: CuO + H2 → Cu + H2O Reakce kovů mezi sebou Kov stojící vlevo dokáže kov (v kladném oxidačním stavu) stojící vpravo redukovat a sám se tím pádem oxidovat, a naopak – kov, který stojí napravo je schopný kov stojící vlevo zoxidovat a sám se redukuje, jak ukazují následující příklady: 2 Na + ZnSO4 → Zn + Na2SO4 Zn + CuSO4 → Cu + ZnSO4

AUTOR NEUVEDEN. prvky. com [online]. [cit. 29. 9. 2012] AUTOR NEUVEDEN. prvky.com [online]. [cit. 29. 9. 2012]. DostupnýnaWWW:http://www.prvky.com/elektrochemickara da.html AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 29. 9. 2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Beketov