Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTERY.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ ALKOHOLY A FENOLY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Alkoholy.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Kyselost a zásaditost, indikátory
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
ALDEHYDY A KETONY Deriváty uhlovodíků
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Kyslíkaté deriváty Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 28
Alkoholy a Fenoly.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Alkoholy a fenoly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
Nejdůležitější produkty organické chemie
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Krajinná sféra a její části
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků: Hydroxyderiváty - Alkoholy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Digitální učební materiál
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obyvatelstvem Evropy, evropskými jazyky, náboženstvím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák se seznámí s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
Listy Přírodopis VY_32_INOVACE_175, 9. sada, Př3 ANOTACE
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Elektronická učebnice – II
ALKOHOLY A FENOLY II..
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE Materiál seznamuje žáky s chemickým složením, vlastnostmi a využitím jednoduchých alkoholů a s účinky ethanolu na lidský organismus. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák odvodí strukturní vzorec methanolu a ehtanolu, uvědomí si nebezpečí alkoholismu, seznámí se i s jinými alkoholy. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  4. 2. 2013 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

alkoholy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kyslíkaté deriváty uhlovodíků – obsahují jeden či více atomů kyslíku Alkoholy obsahují hydroxylovou skupinu -OH, názvy končí na -ol. Například ethylalkohol = ethanol = CH3CH2OH H H H-C-C-O-H Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

H H-C-O-H Methanol: (methylalkohol) prudce jedovatý, způsobuje slepotu nebo smrt rozpouštědlo, palivo, výroba formaldehydu H H-C-O-H Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Ethanol: (ethylalkohol) příjemně vonící, méně jedovatý rozpouštědlo, palivo, alkoholické nápoje, desinfekce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

destilační zařízení v palírně whiskey v Bushmills (Irsko) Výroba ethanolu: Zkvašováním cukrů činností kvasinek C6H12O6 → C2H5OH + CO2 cukr ethanol oxid uhličitý Vyšší koncentrace alkoholu dosáhneme destilací. destilační zařízení v palírně whiskey v Bushmills (Irsko) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Účinky ethanolu na lidský organismus Vliv na nervovou soustavu: Poškozuje nervovou soustavu a játra. Porucha rovnováhy, klesá citlivost smyslů, pomalejší reakce, koordinace pohybů… Vliv na cévní soustavu: Rozšiřuje periferní cévy, zvyšuje prokrvení pokožky => pocit tepla (doma zahřeje, venku rychlejší prochlazení), snižuje zatížení velkých tepen. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Ethylenglykol – nemrznoucí směsi, výroba plastů. Další alkoholy Glycerol: Derivát propanu. Olejovitá kapalina, využití v kosmetice, potravinářství, výroba výbušnin. Objev dynamitu – Alfréd Nobel (1833 – 1896), z jeho pozůstalosti udělována od počátku 20.století Nobelova cena. Ethylenglykol – nemrznoucí směsi, výroba plastů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň nepravdivá tvrzení: Ethanol vzniká destilací cukrů. Alkohol snižuje rychlost reakcí. Glycerol je olejovitá kapalina. Methanol je prudce jedovatý . Ethanol je smrtelně jedovatý. Glycerol se využívá v kosmetice. Alfred Nobel objevil dynamit. Ethanol se využívá jako desinfekce. Methanol i ethanol jsou hořlaviny. Vzorec ethanolu je CH3CH2OH Alfred Nobel žil ve 20. století. Je prvním držitelem Nobelovy ceny. Dynamit vzniká působením HNO3 na glycerol. Alkoholismus ničí hlavně nervovou soustavu a játra. Množství ethanolu v krvi do 0,4% není nebezpečné.

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková