Contipro Group – holding s vysokým inovačním potenciálem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Vědecko-technologické parky, technologická centra – zkušenosti z budování a provozu (Ostrava, Praha) Jaromír Dudek Bratislava,
Projektové řízení Modul č.1.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Regionální inovační strategie workshop s podnikateli Ing. Jiří Kučera JVM-RPIC, spol. s r.o. Tel.: Partner.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Strategické plánování při zakládání spin-off
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Předmět: Řízení podniku 1
KDM s.r.o. Majitel firmy - Dominik Mašík. Základní informace o firmě: Založení společnosti KDM s.r.o. v dubnu 2014 Sídlo společnosti: Ždírec nad Doubravou.
Koncepce marketingového řízení
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Svět nanovláken. Aktivity zahájeny v roce 2010 Nákup budovy a zahájení rekonstrukce ( ) Start vývoje aplikací (2010) Historie Nanovia / Nanotex.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
I. Dvořák Zahajovací setkání
Svět nanovláken.
Příliv investic do České republiky
Transkript prezentace:

Contipro Group – holding s vysokým inovačním potenciálem

Contipro Connective tissue products

Contipro Group Holding – 100% česká firma servisní firma, zabezpečuje technický rozvoj, registrace, KŘJ, obchod, atd. výroba aktivních látek pro kosmetiku a výživu, R&D výroba surovin pro farmacii a finálních farmaceutických produktů, R&D farmaceutických aplikací

1990 1991 založena firma Contipro, zahájena výroba výživy pro sportovce a kosmetiky zahájen vývoj fermentačně vyráběného hyaluronátu sodného 1992 hyaluronát sodný kosmetické kvality uveden na trh, začíná se postupné budování celosvětové distribuční sítě 1997 založení CPN, na trh postupně uváděny další aktivní látky pro kosmetiku 1997 na trh uveden hyaluronát sodný výživové kvality (jako první na světě jsme představili tuto aplikaci) 1998 dokončen vývoj farmaceutického hyaluronátu sodného, započat vývoj finálních farmaceutických produktů na bázi hyaluronátu sodného 2000 prodána divize finálních kosmetických a výživových produktů 2000 na český trh uveden první farmaceutický produkt (Bonharen®) 2000 první PCT přihláška na zdravotnický prostředek Hyiodine® Začalo budování R&D 2003

2004 založení holdingu CG 2004 získán první projekt v rámci programu OPPP, zahájena největší investiční akce holdingu 2006 2008 zahájena expanze s finálními farmaceutickými přípravky na cizí trhy zahájena výstavba nového centra R&D 2007 z iniciativy CPN založen klastr Nanomedic 2009 v rámci programu OPPI Potenciál byl náš projekt vyhodnocen jako projekt s největším inovačním potenciálem

Holding – aktuální stav 167 zaměstnanců prodej (2008) – 242 mil Kč export – 98% z celkového obratu jeden z největších producentů hyaluronanu na světě 30% světového trhu 60% evropského trhu prodej do 43 zemí

Kam prodává Contipro Group TOP 10 USA Německo Švýcarsko Itálie Španělsko J. Korea Taiwan Francie Japonsko Čína Argentina, Austrálie, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Čile, Dánsko, Emiráty, Filipíny, Holandsko, Indie, Indonésie, Izrael, JAR, Jordánsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Malajsie, Mexiko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Saudská Arábie, Singapur, Slovensko, Švédsko, Thajsko, Ukrajina, Velká Británie

Prodej podle regionů

Mezinárodní výstavy CPhI worldwide – farmaceutické suroviny In Cosmetics – kosmetické suroviny In Cosmetics Asia – kosmetické suroviny pro JV Asii MEDICA – finální farmaceutické výrobky Arab Health – farma a nutriční suroviny, léky a zdravotnické prostředky pro Střední východ výstavy pořádané u příležitostí symposií (3 až 5 ročně)

E-SHOP hyaluronan s různou dobře definovanou molekulovou hmotností chemicky modifikovaný hyaluronan jinde komerčně nedostupný oligosacharidy hyaluronanu peptidy a polypeptidy kvantové tečky www.cpnshop.cz

Naše produkty Suroviny Finální farmaceutické produkty Hyaluronát sodný pro farmacii, kosmetiku a výživu Aktivní látky pro užití v kosmetice (celkem 7 dalších produktů) Bonharen pro orthopedii (veterinární i humánní) Bonharen pro oftalmologii Hyiodine – zdravotnický prostředek pro hojení ran Finální farmaceutické produkty 11

HYIODINE Patentovaný kryt rány založený na hyaluronátu sodném výborné výsledky při aplikaci na diabetické defekty, bércové vředy a rozpadlé rány univerzální a jednoduchá aplikace nejsou hlášeny vedlejší efekty Před aplikací 156 dní po zahájení aplikace

3 pilíře úspěchu holdingu Contipro Group maximální dosažitelná kvalita převzetí části nákladů zákazníka na sebe snaha vyvíjet originály

Maximální dosažitelná kvalita cGMP pro farmaceutický provoz (SUKL) ISO 9001:2000 (Lloyd´s register) ISO 13485 (Lloyd´s register) CoS (Certificate of Suitability to PhEur)

Převzetí části nákladů zákazníka na sebe poskytnout: mimo požadovaný výrobek i informace (působení výrobku na organismus a jeho jednotlivé tkáně a buňky) informace o možnostech zpracování prodávané suroviny formulace finálních přípravků spolupracovat s výzkumem a vývojem zákazníka při vývoji jeho finálního výrobku provádět pro zákazníka měření jeho produktů nad rámec standardně poskytovaných služeb připravovat pro zákazníka suroviny na míru (zahrnout zákazníky do inovací)

Snaha vyvíjet originály je pozdě reagovat jen na požadavky a potřeby zákazníků vyjevené na trhu (jsme SME) potřebu vyjevenou trhem vidí i velcí a silní dostaneme se do konkurenčního boje s ostatními hráči na trhu velcí a silní mají dostatek zdrojů, aby v takovém konkurenčním boji zvítězili pro firmu našeho rozsahu – včas objevit budoucí (dosud netušenou) potřebu zákazníků nebo budoucí potřebu generovat Budoucí potřeby lze rozpoznat a generovat pouze na úrovni výzkumu a vývoje

Budovat a rozvíjet výzkum a vývoj!! Převzetí části nákladů zákazníka na sebe Snaha vyvíjet originály Budovat a rozvíjet výzkum a vývoj!! Strategické rozhodnutí absorbující značné množství času a finančních prostředků vyžadující značné úsilí pro vlastní vybudování a hlavně udržování VaV útvaru

Výdaje na výzkumnou činnost

Principy budování výzkumné základny hloubka výzkumu je vymezena na jedné straně zónou, ve které se prolíná základní a aplikovaný výzkum a na druhé straně průmyslovým výstupem tématické omezení výzkumu – úzce navázán na výrobu v podniku (holdingu – výroba hyaluronanu) networking – firemní a akademická pracoviště; rovnocenná spolupráce firemního pracoviště s dalšími firmami a akademickými pracovišti firemní pracoviště musí být schopno generovat podklady pro společný výzkum s akademickými, již z pomezí základního a aplikovaného výzkumu najít/vybudovat kapacity pro patentový a marketingový průzkum

Tématické omezení výzkumu a vývoje Fermentation of polysaccharides Chemical modification of polysaccharides Native biopolymers Chemically modified biopolymers Carriers for biologically active substances Raw materials for cosmetics & pharmacy Nano and microfibers Biologically active bandages Scaffolds for tissue engineering

Zaměření výzkumu a vývoje tkáňové inženýrství hojení ran cílená distribuce a řízené uvolňování léčiv stárnutí pokožky a photoaging Technologické skupiny Vývoj nových surovin Aplikační skupiny Kosmetické a dermatologické aplikace, tkáňové inženýrství, distribuce léků, hojení ran a generické přípravky (oftalmologie, ortopedie) Laboratoř pro ověření účinnosti Suroviny a finální produkty 21

Spolupráce mezi firmami a akademickými pracovišti – důvody inovace vyšších řádů mají interdisciplinární charakter nestačí spojení jedné firmy s jedním nebo několika akademickými pracovišti, nutné sdružit: specializovaná vědecká pracoviště analytická, testovací a hodnotitelská pracoviště výrobní podniky s různou náplní (výroba vlastního výrobku, výroba zařízení pro výrobu výrobků) organizace zabývající se registrací hlavním důvodem pro spolupráci je: Vytvoření „kritického množství“ znalostí, techniky a kapitálu vhodnou formou je klastru

Spolupráce akademického pracoviště s firmou. Proč existují bariery? Akademická pracoviště cílem je zvyšovat nehmotné (intelektuální) bohatství zaměřují se na příležitosti, jejichž využití přináší prestiž a společenské uznání zabývají se problémy představované odbornými zájmy jejich členů většina týmů střeží své know-how, spolupráce mnohdy omezena plynutí času je určováno zdroji financí a příležitostmi k prezentaci Podnikatelské subjekty cílem je zajistit vysoké zhodnocení vložených investic a vysoké tvorby zisku zaměřují se na příležitosti, jejichž využití zajistí vyšší výnosy řeší problémy, spojené s požadavky zákazníků nezávisle na představách organizace spolupráce je silná a je určena potřebami co nejlépe, nejrychleji a nejefektivněji uspokojit požadavky zákazníků plynutí času je určeno trhem

Spolupráce akademického pracoviště s firmou – 3 rozhodující předpoklady zúčastnění se musí ztotožnit s poznatkem, že rozhodujícím kriteriem pro realizaci inovace je: dokážeme pro výrobek identifikovat potenciální kupce je nový výrobek vyrobitelný za trhem akceptovatelné náklady existuje pro nový výrobek technologie nebo bude třeba vyvíjet novou jsou rizika spojená s vývojem nového výrobku a jeho realizací na trhu akceptovatelná či nikoli firma musí být partner, nikoli konzument. Firma musí mít kvalitní materiální vybavení, personální obsazení, validní a aktuální informace a jasně definované firemní cíle ve spolupráci musí firma hrát rozhodující úlohu (úlohu motoru)

Spolupráce akademického pracoviště s firmou – jak ji organizovat společnými silami akademického pracoviště a firmy definovat společný cíl používat jazyk srozumitelný oběma partnerům vytvoření řešitelských týmů, důraz na týmovou spolupráci a projektové řízení (čas má svou přesně definovanou hodnotu validní jen v určitém okamžiku) scházet se, scházet se, scházet se a komunikovat zapomenout na „střežená tajemství“ mezi výzkumníky a útvary vytvořit dobře fungující a dobře orientovaný „mozek“ spolupráce

Spolupráce akademického pracoviště s firmou – jak ji organizovat motivovat výzkumníky pomocí intelektuální výzvy – umožnit prezentace před vědeckou obcí poskytnout výzkumníkům dostatečný prostor pro jejich „svobodné“ bádání, vytyčit pouze hrací pole (definici a postupy řešení projektů a jednotlivých inovačních akcí ponechat na výzkumnících) vtáhnout do hry hlavní pracovní sílu akademických pracovišť – studenty vyšších ročníků a doktorandy: nadšení a obětavost, koncentrace „chytrých hlav a šikovných rukou“, eliminuje se problém s jinou dimenzí času, vytvoří se „dorostenecká rezerva“ důsledné uplatnění manažerského čtyřúhelníku (kontrolní dny), neřídit autoritativně

Klastr Nanomedic Vize klastru: klastr Nanomedic je platformou na které se vytvoří konsorcium firem, univerzit a výzkumných ústavů usilujících o spolupráci při výzkumu, vývoji, výrobě a obchodní realizaci výrobků z oblasti přípravků na hojení ran, tkáňových substitutů, přípravků pro cílenou distribuci léčiv a přípravků pro genovou terapii s cílem prosadit se na světovém trhu klastr bude rovněž stimulovat vývoj a výrobu nových strojů a zařízení a vznik nových norem a odpovídajících zkušebních metod a postupů klastr bude stimulovat vznik nových studijních oborů a bude se podílet na výchově odborníků prostřednictvím Institutu pro praktická studia lékařských nanobiotechnologií klastr vytvoří prostor pro vznik nových malých podniků a spin-off firem tím, že vytvoří a bude spravovat „privátní technologický park“

Zaměření výzkumu a vývoje tkáňové inženýrství hojení ran cílená distribuce a řízené uvolňování léčiv stárnutí pokožky a photoaging Technologické skupiny Vývoj nových surovin Aplikační skupiny Kosmetické a dermatologické aplikace, tkáňové inženýrství, distribuce léků, hojení ran a generické přípravky (oftalmologie, orthopedie) Laboratoř pro ověření účinnosti Suroviny a finální produkty 28

Oddělení výzkumu a vývoje 71 zaměstnanců, 52 výzkumníků, 12 Ph.D., 18 zaměstnanců studujících postgraduální studium kombinovanou formou laboratoře jsou vybavené moderní technikou integrální pohled na výzkum a vývoj: od vývoje suroviny přes její chemickou modifikaci k vývoji její aplikace v různých oblastech medicíny a kosmetiky studium biologických efektů surovin a finálních produktů na různých buňkách a tkáních kooperace s univerzitami a výzkumnými ústavy v Čechách i v zahraničí (Slovensko, Francie, Velká Britanie, Německo, Polsko atd.) CPN založilo klastr Nanomedic

Výzkumné problémy řešené v oddělení R&D studium mechanismu hojení ran a popálenin se zaměřením na rány v tkáni postižené ischemií, chronických ran apod. a vývoj nových přípravků na hojení ran vývoj nano a mikrovláken na bázi biopolymerů s jejich využitím v tkáňovém inženýrství a při výrobě různých zdravotnických prostředků vývoj nosičů na bázi biopolymerů pro cílenou distribuci léčiv a kosmeticky aktivních surovin využití kmenových buněk v rekonstrukci tání a léčbě těžko se hojících ran

Výzkumné problémy řešené v oddělení R&D farmakokinetika nativního a chemicky modifikovaného hyaluronanu s různou molekulovou hmotností a po různém způsobu podání příprava chemicky modifikovaného hyaluronanu a dalších polysacharidů za účelem jejich využití jako nosičů látek, v tkáňovém inženýrství a při přípravě různých zdravotnických prostředků studium interakce pokožky a jejich buněk s UV záření s cílem přispět k poznání a prevenci tvorby vrásek, (foto)stárnutí kůže apod. vývoj výroby různých syntetických a rekombinantních peptidů a proteinů využitelných v kosmetice a farmacii

Technologické skupiny vývoj nových biologicky aktivních látek produkovaných zejména pomocí fermentací: polysacharidy rekombinantní proteiny (antimikrobiální proteiny, enzymy)

Technologické skupiny vývoj nových biologicky aktivních substancí založených na chemické synthese: chemická modifikace polysacharidů (hyaluronan, chitosan, β(1-3) glukan) synthesa krátkých peptidů

Chemická modifikace polysacharidů Používané typy chemických reakcí: esterifikace primární OH (patentováno) karbamoylace sekundární OH (patentováno) parciální oxidace na C6 pozici (patentováno) „click chemistry“ Typy derivátů: „cross-linked“ hydrofobizované polysacharidy polysacharidy s navázanou biologicky aktivní látkou

Aplikační skupiny aktivní látky pro dermatologii a kosmetiku tkáňové inženýrství hojení ran nosiče pro cílené a/nebo řízené uvolňování biologicky aktivních látek nano a mikrovlákna

Tkáňové inženýrství scaffoldy pro náhradu chrupavky a kůži diferenciace kmenových buněk na chondrocyty

Hojení ran kombinace hyaluronanu s imunomodulátory použití kmenových buněk pro podporu hojení diabetických ran nano- a mikrovlákna jako nosiče pro řízené uvolňování hojivých substancí

Nosiče pro cílenou distribuci a řízené uvolňování aktivních látek liposomy pokryté biopolymery (hyaluronan a CD44 receptory) magnetické nanočástice pokryté biopolymery („double focused carriers“) nano a mikrovlákna „micelle-like structures“

Nano a mikrovlákna Připravené z: biopolymerů biokompatibilních polymerů

Nano a mikrovlákna Mikrovlákna připravená z hyaluronanu

Laboratoř molekulární biologie Používané metody: DNA micro – array Real time PCR Western blott ELISA flow cytometry histochemie and immunohistochemie chemoluminiscence

Výstupy oddělení výzkumu a vývoje Za posledních 5 let byly ve výrobě realizovány následující výsledky výzkumu a vývoje: 5 nových surovin pro kosmetiku 1 finální farmaceutický výrobek 1 nový výrobní postup Od roku 2000 bylo podáno: 27 patentů a užitných vzorů další 2 jsou v přípravě z toho 4 PCT přihlášky Od roku 2000 bylo publikováno nebo přijato k publikaci: 29 publikací v impaktovaných časopisech 5 publikací v neimpaktovaných časopisech 6 kapitol v monografiích