Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Cesta ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
 Evropský sociální fond  Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost  Doba realizace projektu: –
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Nástroj změny v místním prostředí
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Sekce pro řízení úřadu Robin Povšík náměstek ministryně 10. dubna 2014.
Nástroj změny v místním prostředí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Nástroj změny v místním prostředí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády

Konkurenceschopnost (GCI ) Source: WEF, 2013

HDP na obyvatele vs. CGI SE SW AT FI DE SK ES IT NO LU QA Source: WEF, 2013

Index konkurenceschopnosti ČR vs. Švýcarsko (GCI ) Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR

Problematické faktory pro podnikání v ČR

Zpráva o konkurenceshopnosti EU (DG ENTR – )

Růst reálného HDP Source: Eurostat, 2013

Nezaměstnanost (v %) Source: Eurostat, 2013

Exportní výkonost (export zboží a služeb/růst trhů) Source: European commission, 2013

Očekávání globální ekonomiky McKinsey Global Surwey -září 2013

Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 Struktura: – Aktuální ekonomický výhled – Impelementace CSR – Plnění NPR 2013 – Detailní přehledy opatření v částech 4 a 5

Doporučení Rady pro rok Rozpočtová strategie 2.Daňová politika 3.Udržitelnost veřejných financí 4.Zaměstnanost a péče o děti 5.Veřejná správa, boj s korupcí, veřejné zakázky, fondy EU 6.Vzdělávání a výzkum 7.Regulované profese, energetická účinnost

Rozpočtová strategie Cílem pro 2013 ukončení EDP V dalších letech cílem držet schodek pod 3% HDP Fiskální úsilí nastaveno mírně stimulačně Snahou vlády upřednostnit výdaje podporující růst Důležité je účinné čerpání fondů EU

Daňová politika Důraz na efektivitu výběru daní Příprava realizace Jednoho inkasního místa

Udržitelnost veřejných financí Pravidelné hodnocení demografických ukazatelů a mechanismus revize tempa oddchodu do důchodů Zvýšená pozornost zaměstnanosti starších osob (55+) ČR odmítá doporučení zrušit institut tzv. předdůchodů Zvyšování efektivity zdravotní péče

Zaměstnanost a péče o děti Zvyšování efektivity služeb zaměstnanosti Personální posílení ÚP Intensivnější spolupráce se zaměstnavateli Zákon o dětské skupině Rozvoj důstupnosti služeb péče o děti Aktivní podpora flexibilních pracovních úvazků

Veřejná správa, boj s korupcí, veřejné zakázky, fondy EU Důležité co nejdříve přijmout zákon o státních úřednících Boj proti korupci nadále prioritou Posílení kapacity provádění veřejných zakázek Příprava nového programovacího období 2014+

Vzdělávání a výzkum Podpora technického vzdělávání Podpora firemních investic do VaV Příprava novely zákona o VŠ Příprava nového systému hodnocení výsledků výzkumných organizací

Regulované profese, energetická účinnost Dále pokračuje deregulace, tam kde je požadavek neopodstatněný Energetická účinnost – Stanovení úsport do r – Implemetace směnice o energetické účinnosti – Nová Zelená úsporám 2013 – Nová Zelená úsporám – Program Panel +

Plnění NPR 2013 Některá opatření splněna Některá opatření mají termín do konce roku 2013 Některá opatření plněna průběžně Některá opatření dlouhodobá Rozpuštění PSP ČR – zpoždění některých opatření

Indikativní kalendář 2013 a 2014 Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR – Kulatý stůl: Implementace doporučení Rady pro rok 2013 a opatření NPR – Termín pro připomínky k materiálu – PT RHSD – P-VEU Bilaterální jednání s EK Listopad 2013 – Roční analýza růstu 2014 Prosinec 2013 – Kulatý stůl, struktura NPR 2014 Leden-únor 2014 – Kulaté stoly (témata dle kapitol) Únor 2014 – Bilaterální jednání s EK Duben 2014 – Kulaté stoly NPR 2014 Pol. dubna 2014 – NPR 2014 (schválení vládou) Konec dubna Bilaterální jednání s EK Květen 2014 – Návrh EK pro doporučení Rady pro ČR 2014 Červen 2014 – schválení doporučení Radou

NPR 2014 Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Obecné cíle: – konkurenceschopnost, růst, zaměstnanost – NPR ústřední dokument, ve kterém se prolínají reformní linie hospodářské politiky – důraz na opatření s výraznějším prorůstovým charakterem a pozitivním dopadem na zaměstnanost – důraz na implementaci doporučení Rady Konsistentní struktura – synergie se Strategií mezinárodní konkurenceschopnosti – synergie s kohezní politikou – provázanost s ostatními strategickými dokumenty vlády – Struktura: Veřejné finance a instituce Podnikatelské prostředí a insfrastruktura Trh práce, vzdělávání a sociální politika Výzkum a inovace

Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Děkuji za pozornost!