Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kroužek informatiky.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
Novinky z fondu Sukovy studijní knihovny literatury pro mládež
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Klub dětských knihoven SKIP10
 pomocná ruka vašeho sboru! Společně dokážeme více!
Naše knihovna se nachází v objektu Obecního úřadu Roubanina.
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Jak na úspěšné projekty Ivana Brabcová
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
M ÍSTNÍ KNIHOVNA P ASOHLÁVKY Knihovnice Alena Kratochvílová
Školní rádio  Školní rádio je jednou z aktivit, ve které se snažíme informovat žáky ZŠ Kravsko o akcích, aktivitách školy, o úspěchu žáků v soutěžích.
Portál české literatury v novém ( Viktor Debnár Praha,
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Bc. Lucie Kratochvílová
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Ústecký parlament dětí a mládeže (ÚPDM). při DDM při DDM účast zástupců ze základních a středních škol účast zástupců ze základních a středních škol v.
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
© 3M All Rights Reserved. 3M a SKIP a co jsme spolu dokázali Your Title Here A proč ji milujeme! Your Title Here Kamarádka knihovna.
Podpora kvality farmářských trhů a potravin z pohledu médií Lenka Krbcová.
Naše školní knihovna. Jsme Základní škola, Liberec, U Soudu 369/8 V naší škole jsou běžné třídy a speciální třídy pro děti s SPU Všechny děti mají k dispozici.
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
DŮM PLNÝ KNIH Určeno pro 2.tř. ZŠ. KNIHOVNA A KNIHKUPECTVÍ Knihovna (budova s odděleními) Knihovna (police nebo skříňka s knížkami) Knihkupectví (obchod,
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
Definice Funkce: Informační a orientační Propagační Regulační Obranná Autoreferenční Selektivní Typologie: mnohost kritérií Podle literárních druhů Podle.
Čtenářská liga Městská knihovna Sedlčany  Soutěž pro děti do 15 let  Říjen - květen  3 kategorie:  Do 9 let  9-11 let  let  2 kola hodnocení.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
T VO Ř IT Č ASOPIS NÁS BAVÍ. Jmenuji se Jolana Jančová a chodím do čtvrté třídy Základní školy a mateřské školy v Olešnici. Moje zájmy jsou: jízda na.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
„Brána ke vzdělávání: školní čtenářské kluby“ Nakouknutí do světa Laddugandy O projektu Aktivity a vybrané plánované výstupy Milníky správného směru.
NPDM Národní parlament dětí a mládeže. Co je to NPDM ? Národní parlament dětí a mládeže spadá pod organizaci DUHA participace Byl založen v roce 1997.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
František Kroutil, starosta obce Telnice porotce – kategorie Dění v obci, komunikace Kategorie „obce“ …při hodnocení… …je třeba rozlišovat… …velikost.
Venkovní aktivity na podporu čtenářství
Vítáme Vás na AG Dotazy Mgr. Jan Košárek, ředitel AG
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Pij s rozumem: Vyhodnocení webu a FB 2015.
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
MĚSTSKÁ KNIHOVNA LANŽHOT Jitka Petrlová
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Procházka po knihovnách
Čtenářsky podnětné prostředí
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Podpora dětského čtenářství
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Městská knihovna jevišovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Pedagogická knihovna.
Sekce veřejných knihoven SKIP
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007

Na co?  Nevíte si rady, kterou knížku koupit pro děti, protože jich vychází strašně moc?  Chcete vědět, co děti čtou, pokud vůbec čtou?  Které knihy děti přitahují a proč?  Potřebujete informace z oblasti dětských knih?  Potřebujete inspiraci pro práci s dětmi? Přijďte na Čítárny!

Proč právě Čítárny?  jediný (bohužel  ) takto bohatý, široce přístupný, pestrý a živý zdroj informací o knihách pro děti, mládež i rodiče  přehledně a pravidelně informuje o smysluplných knížkách a inspirujících aktivitách, které podporují čtení u dětí

Kdy? Kolik?  Čítárny vznikly v lednu 2005 a díky mnoha čtenářům a příznivcům se dokázaly udržet již dva a půl roku  v tuto chvíli obsahují téměř 1.5OO článků, z toho je více než 600 upoutávek a recenzí na knihy Znáte obsáhlejší databázi v této oblasti?

Kdo? (redakce) Kolik?  o chod se stará redakce založená na dobrovolnosti, v současné chvíli má 11 členů roztroušených v podstatě po celém světě  nadšenci (učitelé, rodiče, knihovníci, studenti apod.)  spojuje nás snaha udělat něco málo pro to, aby se děti aktivně vzdělávaly chytrými knihami a ne brakem

Kdo? (čtenáři) Kolik?  nadšenci (učitelé, rodiče, knihovníci, studenti apod.)  malá statistika: každý měsíc cca čtenářů za dobu 2 let prolistovali více než stránek 50% čtenářů se na stránky vrací pravidelně čtenáři i ze zahraničí návštěvnost neustále vzrůstá

Co?  neustále se měnící web (každý týden 5-6 nových článků)  informování populární formou o: většině smysluplného pro děti, co se objeví na knihkupeckých pultech zajímavém, co se děje kolem knížek pro děti a dospívající  názory odborníků a autorů, ale především pohledy „obyčejných“ lidí, kteří knihy čtou a jsou součástí jejich života i života jejich dětí

Jak? (rozdělení)  rozdělení do rubrik a podrubrik  témata Knížky (rozdělení podle věku, dále např. Beletrie, Nové knihy, Naučná literatura, Pohádky, Poezie, Fantasy, Oceněné knihy apod.) Autoři (např. životopisy autorů a ilustrátorů, rozhovory, Co asi dělají apod.) Čtenářství (např. Ukázky, Citáty, Rébusy, Hry, Úvahy apod.) Kde to žije (např. Akce, Festivaly, Besedy, Soutěže, Výstavy apod.) Multimédia (Čtivize, Čtiradio, Fotogalerie)

Jak? (vyhledávání)  v jednotlivých rubrikách  pomocí Web archivu  pomocí vyhledávacího okénka

Jak? („kvíz“)  Jaké vyšly v květnu zajímavé knížky pro děti?  Kdo získal letos Zlatou stuhu?  Kdy se narodil a zemřel Jaroslav Foglar?  Co koupit dětem k prvnímu čtení?  Jaké knihy napsala Iva Procházková?  Kdo je autorem výroku „Není nic nudnějšího než nudná kniha pro děti“?

S kým?  pravidelně spolupracujeme s organizacemi jako je česká sekce IBBY, Svět knihy, nakladatelství (Albatros, Meander, Knižní klub, projekt Listování aj.), Dětská tisková agentura, knihovny apod.

Kam dál?  reorganizace archivu  ještě větší multimedialita (video, audio, fotogalerie apod.)  odborná sekce  další překvapení

S kým dál?  užší spolupráce s knihovnami informace o úspěšných proběhlých akcích v knihovnách informace o knížkách, které mají mezi dětmi v knihovně úspěch pravidelná práce ve „virtuální“ redakci (informace o nových knihách, informace o autorech, recenze apod.)

Kde? Na našich stránkách na shledanou! A s úsměvem …