Co to jsou mikrobi?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buňka.
Advertisements

Co to jsou mikroorganismy?
Nebezpeční mikrobi Infekční mikrobi Odpovědi Infekční mikrobi Nemoc
Přírodopis – 6. třída  Nejstarší organismy na Zemi  Jednobuněčné, viditelné pouze mikroskopem  Tvar buněk bakterií: › Kulovitý = koky › Tyčinkovitý.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Virologie.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
Antibiotika a Rezistence
Bakteriální onemocnění člověka
Rostliny - význam a jejich dělení.
Bakterie.
PLÍSNĚ MÍŠA.
BAKTERIE.
Živá příroda.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola:. Základní škola Kladruby
KŘÍŽOVKA VIRY.
BAKTERIE.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Funkce – obrana organismu proti infekci. Nakažlivé neboli infekční nemoci: =choroba, která je přenosná z nemocného člověka nebo zvířete na zdravého jedince.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Pedosféra.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 120_Viry
VY_52_INOVACE_01_Organizmy lidských sídel – učební text
Třídění živých organismů
Vypracoval: JAN HRUBAN
Chřipka.
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Infekční nemoci Bc. Veronika Halamová.
Bakterie.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_20_OPAKOVANI_JEDNOBUNECNE_ORGANISMY
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
TŘÍDĚNÍ ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Rostliny - význam a jejich dělení.
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Gabriela Černohorská 3.A
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
BAKTERIE.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Co to jsou mikrobi?

Mikrobi patří mezi živé organismy Co to mikrobi? jsou Mikrobi patří mezi živé organismy Jsou tak malé, že k tomu, abychom je viděli, potřebujeme mikroskop Vyskytují se v různých tvarech a velikostech Nacházejí se téměř VŠUDE! Někteří mikrobi jsou užiteční nebo dokonce nám prospěšní Jiní mikrobi nám mohou způsobit onemocnění

Existují tři různé typy bakterií. Vypadají jako: Co to mikrobi? jsou Bakterie Existují tři různé typy bakterií. Vypadají jako: Spirály Tyčinky Kuličky (Campylobacter) (Lactobacillus) (Staphylococcus) Jsou tak malé, že tisíce bakterií by se vešly na tak malou plochu jakou je tečka na konci této věty Některé bakterie se využívají při vaření, například při výrobě jogurtu a sýrů. Některé bakterie jsou nebezpečné a způsobují nemoci. Bakterie se velmi rychle rozmnožují.

Chřipka Co to mikrobi? jsou VIRY Viry jsou dokonce ještě menší než bakterie a někdy v nich mohou i žít! Některé viry mohou způsobovat nemoci. Nemoci jako plané neštovice a chřipka jsou způsobeny viry. Viry se velmi dobře šíří z jednoho člověka na druhého. VIRY

Penicillium Dermatophyte Co to mikrobi? jsou PLÍSNĚ Penicillium Dermatophyte Plísně jsou největší ze všech mikroorganismů. Plísně se vyskytují ve vzduchu, na rostlinách, v půdě i ve vodě. Plísně můžeme nalézt také na starém chlebu i na marmeládě. Z některých plísní se vyrábějí antibiotika!