SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
ASIE – OBYVATELSTVO A HOSPODÁŘSTVÍ
V současném světě – 2 názory na svět
Diversita lidské populace II
• Náboženství, náboženské složení
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Arabové a Islám Raný středověk.
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.6
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Islám Arabové.
Islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE NÁBOŽENSTVÍ
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Rozšíření náboženství ve světě
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
ARABOVÉ A jejich výboje.
Náboženství - islám Název školy
Rozšíření Islámu v dnešní době
Opakování - náboženství
Západní náboženství.
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
NÁBOŽENSTVÍ. Vysvětli tyto kategorie a ke každé uveď příklady náboženství. provází lidstvo už od pravěku. Ovlivňuje život většiny lidí na Zemi, ateisté.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Duchovní kultura Evropy Matěj Jansa Tomáš Karfilát.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
ISLÁM.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Buhismus David Lučný :D (budha).
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ

Světová náboženství Lidé věřící Lidé nevěřící Světová náboženství – křesťanství, islám Národní náboženství - judaismus

Křesťanství monoteistické Uctívání Ježíše Bible Evropa, S a J Amerika, Austrálie, Afrika (jižně od Sahary) Možnost odpouštění hříchů, posmrtný život

3 směry – Katolíci (západní) - Pravoslavní – Řecko, Rusko - Protestanté (po vystoupení Martina Luthera) Protestanté v Evropě

Pravoslavní - Rusko, Bělorusko, Ukrajina, Moldavsko, Rumunsko, Řecko, méně Kazachstán …

Pravoslavné chrámy – Chudobín, Olomouc

ISLÁM 7.stol. Prorok Mohamed Monoteistické Bůh Alláh Stoupenec islámu = muslim 18 mld. lidí Korán (114 súr) polygamie

Islámské větve Sunnité – 85% - nástupce Mohameda Abú Šíité – 15% - nástupce Mohameda Alí

Muslimové ve světě Saudská Arábie, Pákistán, Afghánistán, Írán, Irák, Kuvajt, Bangladéš, Turecko, Egypt, Maroko a Alžírsko. V Evropě má Islám zastoupení v Albánii (70%), na území bývalé Jugoslávie - tzn. Makedonie (30%) Bosna a Hercegovina (40%), a Černá Hora (20%), ve Francii, Spojeném Království Velké Británie a Severního Irska, Švédsku nebo Nizozemsku.

5 pilířů islámu Šaháda (vyznání víry) Salát (povinnost modlit se 5 krát denně) Zakát (almužna chudým) Saum (půst) Hadždž (1 za život pouť do Mekky)

Mekka – poutní místo v SA

Mešita

Začátek letopočtu je 16. 7. 622 (hidžra – odchod Muhameda z Mekky do Mediny)

BUDDHISMUS 5. stol. př.n.l. 500 mil.lidí V, JV Asie Nemá žádného hlavního boha Život přináší jen utrpení Spasení – zřeknutí se majetku, rodiny, všeho pozemského Konečný stav spasení = NIRVÁNA - uspokojení

Buddha - je výraz, který v buddhismu popisuje bytost, která dosáhla dokonalé realizace, tzv. osvícení, a tak definitivně ukončila koloběh neustálého zrozování (samsáry)

Buddhismus

HINDUISMUS 5. stol. př.n.l. Indie Lidská duše je posvátná a stále se převtěluje = reinkarnace Samsára = znovuzrozování Zákaz zabíjet zvířata, jíst maso Kráva – posvátné zvíře Řeka Ganga (očista těla i duše)

HINDUISMUS 4 kasty – bráhmani (kněží) - kšátríjové (bojovníci) - váišjové (obchodníci) - šúdrové (služebníci)

Obřady k uctění posvátné řeky gangy

TAOISMUS 6. stol. př.n.l. Cíl: splynutí člověka s přírodou Meditace, duchovní cvičení, diety, vzdělání Vnitřní klid Tao = cesta

Jin a jang – srovnání – vše se vztahuje k něčemu

Dobro a zlo nejsou daleko od sebe V každé ze sil se nachází i opačná síla Přednost přírodě před kariérou Důležité zdravé tělo Medicína – akunpresura – proloužení života

JUDAISMUS Židovský národ – náboženství Izraele Tóra (starý zákon) – ukazovátko Vznik 13. stol. př. n. l. Zakladatel Mojžíš Židovský letopočet – přičteme 3760 Bohoslužba se koná v synagoze

Synagoga v Budapešti

Synagoga v Plzni

Odpověz na otázky: Jaké 3 směry křesťanství znáš? Kdo je to muslim? Vyjmenuj 5 pilířů islámu a vysvětli je. Co je to mešita? Co je to synagoga? Vysvětli pojem REINKARNACE. Kdo byl zakladatelem judaismu? Co je cílem taoismu? Vysvětli podstatu buddhismu.