Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne 13.10.2006, podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sexuální výchova.
Zákon o sociálních službách
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_VZD689_18 AUTOR: MGR. LUCIE FAJFROVÁ Oblast: Stručná anotace: Tato výuková prezentace je pro žáky 6. ročníku v návaznosti na tematický.
I VY JSTE V TOM STOP PPP Bc. Simona Vroblová Váchalová
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Poruchy příjmu potravy
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
OBEZITA.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obezita a poruchy příjmu potravy
Lékařské odezvy na otylost.  Obezita, česky otylost je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Poruchy příjmu potravy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vývoj člověka Ontogeneze.
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006 Sb. Působíme na území okresu Most a jsme součástí komunitního plánu sociálních služeb v Mostě. Občanské sdružení,

a) Přednášková činnost poskytovaná odborníky, kteří pracují v této oblasti. Přednášky budou zprvu koncipovány pro malé skupiny, třídy a postupně se budou rozvíjet a zasahovat středoškolskou mládež a další občany této ohrožené skupiny b) Vybudovat centrum – bezpečné místo - se sídlem v Mostě, případně i pobočky c) Poradenská činnost pro ohrožený segment a zejména pro rodiny takto postižených d) Osvěta na všech úrovních e) Boj s agresivní reklamou, marketingovými taktikami ohrožujícími mládež a daný segment občanů f) Spolupráce s lékaři g) Pořádání a organizování setkání, takto postižených osob a jejich rodin h) Spolupráce s EU a evropskými fondy i) Vybudování léčebného centra – penzionu pro takto ohrožený segment j) Pomoci uplatnit na trhu práce takto ohrožený segment a jeho návrat k plnohodnotnému kvalitnímu životu k) Získávání finančních prostředků na tuto činnost strategické: veškerá podpora mladých závislých občanů a jejich rodin, vybudování centra pro ohrožený segment: poruchou příjmu potravy (PPP) a gamblerství ! taktické: cíle se budou postupně vyvíjet dle možností sdružení. Cíle sdružení

Naše vize ! „Zachráníme-li jeden jediný život, pomůžeme-li tím nemocnému najít sama sebe tak, aby začal žít plnohodnotný život, tak naše práce a vznik sdružení NIKA o.s. měla smysl!“ Porucha příjmu potravy je život ohrožující - smrtelná nemoc!

Poruchy příjmu potravy - PPP anorexie (odmítání jídla), bulimie (záchvaty přejídání a zvracení) přejídání spojené s jinými psychickými poruchami - se stresem a depresemi. U poruch příjmu potravy (zkráceně PPP) jsou typické: obavy z tloušťky, (panický strach z nadváhy), manipulace s jídlem sloužící ke snížení hmotnosti zkreslené vnímání vlastního těla. Jde o psychická onemocnění, chování spojené s anorexií či bulimií není od určitého stádia nemocný člověk schopen ovládat a tedy se i sám bez pomoci druhých nemoci zbavit! Nemoc bývá doprovázena ztrátou zájmu o kontakt s vrstevníky (především u anorexie), nesoustředěností a náladovostí. Středem zájmu se stává jídlo a vlastní postava. Jde o okruh mentálního onemocnění kam patří:

Mentální anorexie ! postihuje v 95% dívky, vyznačuje se: 1. Odmítáním udržovat svou tělesnou hmotnost nad minimální váhou vzhledem k věku a výšce. BMI (Body Mass Index) klesne pod 17,5. Nízkou hmotnost si nemocný způsobuje sám - odmítáním jídla, cvičením, zvracením či užíváním projímadel. 2. Intenzivní strach z přírůstku hmotnosti navzdory podváze. 3. Popírání tělesné podváhy, narušené vnímání svého těla - navzdory podváze si připadá nemocný normální či tlustý. 4. Tělesná hmotnost či stavba těla má nepatřičný vliv na sebevědomí. 5. U dívek a žen ve fertilním věku amenorhea - nepřítomnost nejméně tří po sobě jdoucích menstruačních cyklů. Nemoc nastupuje nejčastěji v pubertě a adolescenci

Mentální bulimie! ve věku dospívání, vyznačuje se: 1. Neustálým zabýváním se jídlem, neodolatelnou touhou po jídle, epizodami přejídání. 2. Snahou zmírnit vliv jídla na váhu zvracením, přechodnými hladovkami či projímadly. 3. Chorobným strachem z tloušťky, nízkým sebevědomím, přehnaně závislým na vzhledu a hmotnosti. Nemoc postihuje především dívky a ženy

Záchvatovité přejídání! může se rozvinout od dospívání v podstatě v jakémkoliv věku. Častou příčinou bývá nevyvážené stravování, které může být způsobeno také různými redukčními dietami (jojo efekt), důsledkem pak bývá přibírání na váze, deprese, nespokojenost se sebou, vyznačuje se: 1. Nevyváženým stravováním - značné omezování se v jídle, (hladovění), či jednostranný jídelníček se střídá s neodolatelnou nutkavou touhou se přejíst. Takové stavy nejsou výjimečné, naopak se s jistou pravidelností opakují. 2. Po "záchvatu" - konzumaci potravy, přicházejí fyzicky nepříjemné pocity z přejedení, obvykle ale nedochází ke zvracení. 3. S nárůstem hmotnosti roste i nespokojenost se sebou a snaha se nejrůznějším způsobem omezovat v jídle. 4. Porucha se častěji rozvíjí jako reakce na stres, citové strádání či depresivní nálady. Nemoc postihuje obě pohlaví

Přirozená krása

Jsem štíhlá a...

Kult těla...

„ Jemný obratný přístup a vyhýbání se extrémům pomáhá i v duševním emocionálním růstu.“ DALAJLÁMA „Budha několik let žil život se skupinou asketů, životem v odříkání, ve snaze nalézt pravdu a osvícení a malém přišel o život. Jednou meditoval ve stínu stromu a díval se na řeku. Pro řece plula loďka s chlapcem hrajícím na sitár (indický strunový nástroj). Budha se zaposlouchal do krásné hudby a dál meditoval. Zanedlouho vstal a odešel. Dokonce života se k asketům a asketickému životu nevrátil. Budha si položil otázku. Proč sitár hraje a já slyším hudbu? Uvědomil si, že kdyby byly struny povolené, sitár by nehrál, kdyby byly struny příliš napnuté, struny by praskly a také by sitár nehrál. Sitár hraje pouze, tehdy, jsou-li struny napnuté akorát, jsou-li naladěné tj. v rovnováze. Budha našel, v čem tkví smysl života! Dosáhl osvícení !“ Příběh o Budhovu osvícení! Podle staré taoistické tradice je všechno v našem životě navzájem propojené. Toto propojení je nejlépe symbolizováno známým obrazcem jin-jang. Podle tradice je jin chápáno jako tmavé, ženské, přijímající. Jang je oproti tomu bráno jako světlé, mužské a aktivní...

Více informací na téma poruchy příjmu potravy PPP