Základní pojmy a souvislosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Vymezení a pojetí sociální práce
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Etika v podnikání Business Ethics
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Problémy menšinových skupin II
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Úvod do učiva občanské výchovy
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Průřezová témata.
Filosofie úvod do problému....
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Téma: Světová náboženství
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Skupinová dynamika.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Náboženství a fanatismus
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
RELIGIONISTIKA představení oboru
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Základní filozofické otázky
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

Základní pojmy a souvislosti Co je sociální práce?

Sociální práce je profesionální aktivita zaměřená na pomáhání jednotlivcům, skupinám či komunitám, aby mohli zlepšit nebo obnovit svou schopnost sociálního fungování, a na tvorbu společenských podmínek příznivých pro tento cíl. (Matoušek) Sociální práce se snaží omezit sociální vyloučení. Přispět k  sociálnímu fungování. .

sociální práce je kombinací prvků: Intervence Kontroly Komunikace Prevence Sociální pedagogika = sociální práce? Pomoc při vytváření životních způsobů. Sociální politika je ovlivňování podmínek života, situací a vztahů jedinců, skupin a společnosti s cílem čelit sociálním a ekonomickým ohrožením v průběhu života a vytvářet příznivé podmínky pro život (rozvoj) jedinců a skupin.

Předpoklady pro výkon profese sociálního pracovníka Motivace Osobnostní předpoklady Znalosti Dovednosti Praxe

Minimální standard vzdělávání v sociální práci Filosofie a etika sociální práce Biologie člověka (zdraví a nemoc) Psychologie Sociologie Základy práva Metody sociálních výzkumů Sociální deviace (sociální patologie) Etnické menšiny – multikulturní soužití Teorie a metody sociální práce Sociální politika Praxe včetně supervize

Sociální práce jako setkání životních příběhů Sociální práce je setkání mezi sociálním pracovníkem a klientem. Každý má v tu chvíli za sebou svůj příběh (část života), kterým je ovlivněn. Na schopnosti vzájemného pochopení závisí, zda setkání bude úspěšné. Etapy životního příběhu 1. Prenatální vývoj 4. Dospělost 2. Dětství 5. Stáří 3. Mládí

Vývoj poznávacích funkcí (Piaget) Senzoricko-motorický stupeň Preoperacionální stupeň Konkrétně operacionální stupeň Formálně-operacionální stupeň Vývoj citového vědomí (Lane, Schwarz) reflexní citové vědomí (reakce na základě pocitu slasti a strasti) uvědomováni si vlastních pocitů uvědomování si „emočních směsí“ (citové zkušenosti se prolínají a doplňují) uvědomování si „směsí emočních směsí“ (chápání složitosti citových prožitků) chápání rozmanitosti druhých lidí vedoucí k empatii, toleranci, lásce

Vývoj morálních postojů (Kohlberg) poslušnost – vyhýbání se zlu účelnost – směna podle vlastního zájmu konformita – přizpůsobení se druhým „společenská smlouva“ – respektování hodnot a práv druhých chápání a uplatňování obecných etických principů Vývoj duchovního života (Fowler) chaotické stádium – hledání, tušení „něčeho“ formálně-institucionální stádium – přijetí jasného schématu, zakotvení v instituci skepticko-individuální stádium – odmítnutí jednoduchých představ a jednoznačných formálních pravidel mysticko-komunitní stádium – hledání hlubších hodnot, počátek vlastní „duchovní cesty“

Sociální práce a teologie Co je teologie? Nauka (věda o Bohu) Existuje Bůh? Je jeden, nebo je více bohů? Je to osoba nebo princip (Kosmos, TAO, Absolutno…..)? Transcendentní skutečnost Křesťanská teologie pojednává o Bohu na základě Božího zjevení, jehož vyvrcholením je příběh Ježíše Krista. Základními prameny křesťanské teologie je biblické poselství Starého a Nového zákona. Religionistika se zabývá chápáním boha v jiných kulturách a náboženstvích.

Křesťanství - Judaismus

Křesťanství

Křesťanství

Hinduistická božstva

Buddhismus

Taoismus Lao-c´ Jang JIn Jang Jin

Islám

Bohové starého Řecka

Bohové starého Řecka - Zeus

Náboženství se nesprávně zaměňuje za teologii Náboženství se nesprávně zaměňuje za teologii. Je to náš vztah k Bohu ( k transcendentní skutečnosti). Náboženské projevy existují od počátku lidstva. Náboženství je antropologická konstanta. Víra je osobní rozhodnutí, vnitřní postoj, projev duchovního rozměru člověka. Církev má svoji teologickou duchovní podstatu - je „společenstvím Božího lidu“, je ale zároveň, a pro většinu lidí především, sociální a kulturní institucí.

Námitky proti teologii a náboženství Teologie není věda, náboženství je důsledkem naší nevědomosti. Někdy je v přímém rozporu s realitou. Věda postupně dokáže vysvětlit všechny dosud nevysvětlené jevy. Existenci boha nemůžeme dokázat, nemůžeme se o něm přesvědčit svými smysly. Jak může Bůh dopouštět tolik zla a utrpení? Náboženství omezuje naši svobodu mnoha zákazy a příkazy. Náboženství bylo a je zneužíváno pro ovládání lidí, vede k náboženským konfliktům

Má teologie význam pro sociální práci? Vede k hlubšímu zamyšlení nad otázkami utrpení, bolesti, dobra a zla – smyslu našeho života. Ovlivňuje hodnotový systém, morální a etické postoje. Křesťané a církev se vždy angažovali v sociálních aktivitách. Křesťanství významně ovlivnilo Evropu, její kulturu, myšlení, hodnoty.