Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

ELEJSKÁ ŠKOLA.
Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Individua Daniel Boucník
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
eklekticismus, novoplatonismus
dynamika soustavy hmotných bodů
Právo jako filozofický pojem
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eleaté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Předpoklady a historické souvislosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
…wait for it….
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spor o univerzália Realismus – universalia sunt ante rebus
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
náboženství staré Číny a Japonska
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté

Elejská škola myslitelé této školy působili v jihoitalském městě Elea souhrnně označováni jako „zastavitelé pohybu“ (snažili se vysvětlit vztah pohybu a neměnnosti) jejich filosofie je v protikladu s Hérakleitovou koncepcí má 3 nejvýznamnější zástupce → Xenofanés → Parmenidés → Zenón z Eleje

XENOFANÉS (asi 580 př.K. - ?) jako putující básník a pěvec cestoval po řeckých městech, až se usadil v Eleji kritizuje především staré řecké náboženství (bohové mají příliš lidských rysů → zesměšňuje antropomorfní představu o bozích) „Kdyby však voli, koně či lvi měli ruce anebo uměli rukama kreslit a zhotovovat díla jako lidé, koně by kreslili podoby bohů podobné koňům a volové podobné volům a ztvárnili by je právě s takovými těly, jaká mají oni sami.“ vystupuje také proti velkému počtu řeckých bohů → to, co je nejvyšší a nejlepší může být jen jedno panteista (bůh je všudypřítomný, je identický s celkem světa)

PARMENIDÉS Z ELEJE (asi 540 - 456 př. K.) zakladatel elejské školy a její nejdůležitější představitel autor spisu (filosofická báseň) O přírodě základní pojem → JSOUCNO (to, co jest, co existuje) přejal Xenofanovu myšlenku o jediném jsoucnu

Významné Parmenidovy výroky „Jen jsoucno jest, nejsoucno není a nemůže být ani myšleno.“ jsou jen 2 možnosti; daná věc buď existuje, nebo neexistuje (později v logice → tzv. zákon vyloučení třetího) „Bytí jest, kdežto nic věru není.“ logický princip protikladu (pokud je jeden z protikladných výroků pravdivý, pak druhý musí být nepravdivý) „Jsoucno je jsoucno.“ princip identity (je tím, čím je)

jsoucno všechno vyplňuje → nemůže být žádný prázdný prostor existuje pouze jsoucno jsoucno je dokonalé věčné nevzniklo ani nezanikne jedinečné neměnné všude stejné nehybné

Parmenidés přirovnává jsoucno ke kouli (ne náhodou → koule byla podle Řeků dokonalým tvarem, symbolem harmonie) s Parmenidem a jeho filosofií jsoucna dochází v myšlení k radikálnímu obratu → doposud užívané termíny jako arché (pralátka) nebo fysis (příroda) nahradil abstraktním pojmem on (jsoucno) nazýván otcem logiky (ravdivé poznání je pouze rozumové) a ontologie

ZENÓN Z ELEJE (asi 540 - 456 př. K.) Parmenidův nejslavnější žák přišel s řadou logických argumentů na podporu filosofie svého učitele je znám pro své aporie (paradoxy, „slepé uličky rozumu“), na základě kterých se snažil dokázat např. neexistenci pohybu mezi Zenónovy nejslavnější aporie proti existenci pohybu patří Achilles a želva Letící šíp Dichotomie (půlení)

Zenónovy aporie Achilles a želva spočívá v tom, že nejrychlejší běžec nikdy nemůže v běhu předstihnout nejpomalejšího pokud želva (T) startuje v závodě před Achillem (A), nikdy nemůže být Achillem předstižena během času, který Achilles potřebuje, aby se dostal do bodu, z kterého želva startovala (t0), želva postoupí o nějaký úsek (d1) za tento bod, jmenovitě do bodu t1 během času, který pak Achillovi zabere dostat se do nového bodu, kam se dostala želva (t1), želva postoupí o další úsek (d2) od svého nového „startovního“ bodu, jmenovitě do bodu t2 želva znovu postoupí o další úsek (d3) za bodem t3, jmenovitě do bodu t3, v čase, který Achillovi zabere, než se dostane z bodu a2(=t1) do bodu a3(=t2)

Achilles a želva

Ve skutečnosti tedy během doby, kterou Achillovi zabere, než se dostane na želvino předchozí postavení, se želva vždy posune dopředu, takže pokaždé, když se Achilles dostane do jejího nového startovního bodu, želva bude vždy o něco napřed. Nejpomalejší běžec v závodě, želva, tudíž nikdy nebude předstižen nejrychlejším běžcem, Achillem.

Zenónovy aporie Letící šíp Dichotomie dráha letu šípu se skládá z klidových bodů (momentů) → v každém bodě své dráhy v určitém čase je tudíž šíp v klidu, proto se ve skutečnosti nepohybuje Dichotomie má-li těleso dosáhnout cíle, musí nejdřív dosáhnout poloviny cesty, kterou má absolvovat → jakmile jí dosáhne, musí opět dosáhnout poloviny další poloviny a tak až do nekonečna → v konečném čase není možné absolvovat nekonečné množství úseků cesty

Eleaté prosluli jako filosofové, kteří spoléhají výhradně na rozum a dedukci → odmítají zkušenost získanou pouhými smysly!

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová