Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání
Advertisements

Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
GEOMETRICKÉ TVARY A JEJICH VELIKOST
Strukturované učení PROJEKT EU
PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Ing. Zdenka Kučerová.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
EU-8-52 – DERIVACE FUNKCE VIII
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
VYHLEDÁVÁNÍ GEOMETRICKÝCH TVARŮ V OBRÁZCÍCH
Zkvalitnění kompetencí pedagogů
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání CZ.1.07/1.3.00/ Stěžejním motivem je představení netradičních a inovativních výukových.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Škola:Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Inovace výuky Číslo.
EU-8-53 – DERIVACE FUNKCE IX
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Úvod do managementu 1. seminář
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Západočeská univerzita v Plzni
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Didaktické metody Androdidaktika.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Maturita ► Společná část  2 zkoušky ► Profilová část  3 zkoušky.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.
1 Dopravní simulace Lekce 1:Úvod. 2 Představení Ondřej Přibyl, Ph.D. Schůzky: Konzultační hodiny: dohodou.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Metodické materiály a pomůcky
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ověřování profesionální připravenosti
Didaktické metody Androdidaktika.
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Transkript prezentace:

Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ Šárka Pěchoučková KMT FPE ZČU Plzeň Miroslava Piačková 64. mateřská škola Plzeň

Studium učitelství pro MŠ jako dialog praxe s teorií kombinovaná forma studia profil absolventa způsobilosti a způsoby jejich ověřování

Profesní způsobilosti a způsoby jejich ověřování Cílem je vytvořit a rozvinout u studentů kompetence potřebné pro vytváření předmatematických (aritmetických i geometrických) pojmů u dětí předškolního věku. Důraz je kladen na didaktickou transformaci teoretických matematických poznatků v mateřské škole.

RMMŠ1 Student zná cíle předmatematické výchovy. písemný test

RMMŠ1 Student objasní základní principy metod řešení používaných předškolními dětmi a dovede je formou konkrétních aktivit zařadit do činností dětí. analýza videonahrávek dětí v mateřské škole

RMMŠ1 řešení modelových situací na semináři Při komunikaci s dětmi používá student vhodné individuální a kvantifikované výroky a výroky složené, vede děti ke správnému chápání těchto výroků. řešení modelových situací na semináři

RMMŠ1 Student vysvětlí proces vytváření elementární představy přirozeného čísla u předškolních dětí a vybere vhodné činnosti pro rozvoj představy čísla. příprava vlastních aktivit v rámci samostatné nebo skupinové práce na seminářích, písemný test

RMMŠ2 řešení modelových situací na semináři Student dovede vhodně zvolit činnosti směřující k přípravě řešení slovních úloh. řešení modelových situací na semináři

RMMŠ2 Student aplikuje teoretické poznatky o celku a jeho částech na konkrétní činnosti dětí. příprava vlastních aktivit v rámci samostatné nebo skupinové práce na seminářích a jejich prezentace

RMMŠ2 Student rozezná u dítěte jednotlivé etapy vývoje stavby, etapy procesu vytváření rovinných a prostorových útvarů a etapy vývoje prostorové a rovinné orientace. analýza obrázků konkrétních staveb postavených dětmi v mateřské škole, analýza pracovních listů vypracovaných předškolními dětmi, písemný test

RMMŠ2 Student vybere vhodné aktivity vytvářející u dítěte představu symetrie. písemný test

RMMŠ2 Student analyzuje konkrétní aktivity a hry dětí z hlediska cílů ŠVP a umí na základě teoretických poznatků připravit nebo vybrat aktivitu, která bude u dětí rozvíjet dané kompetence. analýza videonahrávek dětí v mateřské škole, znalosti prokáže student i v rámci závěrečné ústní zkoušky

Matematické modelování v preprimárním vzdělávání analýza činností z hlediska rozvíjených kompetencí tvorba vlastních aktivit zveřejnění aktivit na webových stránkách projektu

Analýza rozvíjených kompetencí Člověče, nezlob se! třídění orientace v prostoru orientace v rovině práce s přirozeným číslem uvažování, usuzování

Ukázka vlastní tvorby studentů Hnědá myška nebydlí v domečku s kruhovým otvorem. Šedá myška bydlí v domečku s trojúhelníkovým otvorem. Kde bydlí bílá myška?

Děkuji za pozornost. Tento příspěvek byl vypracován v rámci řešení projektu Studium učitelství pro MŠ jako dialog praxe s teorií (CZ.1.07/2.2.00/18.0022).